Quiz about Cosmos  Then and Now
Quiz about Cosmos  Then and Now

"Cosmos" - Then and Now Trivia Quiz


This quiz will be about the space documentary series "Cosmos". The original version of the show aired in 1980, while the second aired in 2014. Good luck and enjoy.

A multiple-choice quiz by RedHook13. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television A-C
  8. »
  9. c.. Cn-Cz

Author
RedHook13
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
392,101
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
112
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the host of "Cosmos: A Personal Voyage", the original version of the series? Hint

Leonard Nimoy
Stephen Hawking
Carl Sagan
Patrick Stewart

2. Who became the host of the sequel series, "Cosmos: A Spacetime Odyssey"? Hint

Bill Nye
Neil deGrasse Tyson
Michio Kaku
Danica McKellar

3. Which of the following television networks originally broadcasted "Cosmos: A Personal Voyage" in 1980? Hint

NBC
CBS
ABC
PBS

4. Which of the following television networks originally aired "Cosmos: A Spacetime Odyssey" in 2014? Hint

FOX
NBC
PBS
CBS

5. "Cosmos: A Personal Voyage" and "Cosmos: A Spacetime Odyssey" both ran for only a single season, each containing the same number of episodes. How many episodes were produced for each program? Hint

10
13
15
21

6. Who was one of the executive producers of "Cosmos: A Spacetime Odyssey"? He was also the creator of a controversial animated series that aired on the same network. Hint

Matt Groening
Seth MacFarlane
Mike Judge
Steven Spielberg

7. In "Cosmos: A Personal Voyage", the host takes the viewer on a visual tour of the universe. What is the name of the ship that the host travels in? Hint

Spaceship Earth
Starship of Wonders
The Cosmic Starship
Spaceship of The Imagination

8. In the final episode of "Cosmos: A Spacetime Odyssey", we hear a monologue recorded by the original host of "Cosmos: A Personal Voyage". What was the name of this famous speech inspired by an image of a distant Earth taken by Voyager 1? Hint

Dusty Blue Ball
Pale Blue Dot
Fuzzy Blue Speck
Hazy Blue Eye

9. Ann Druyan was involved in both "Cosmos: A Personal Voyage" and "Cosmos: A Spacetime Odyssey". How was she related to the original host? Hint

daughter
student
sister
wife

10. According to the "Cosmos" television series, if we compared the estimated age of the universe to a year on the "Cosmic Calendar", on what day would humans first appear on the Earth? Hint

September 14
January 6
December 31
April 22


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the host of "Cosmos: A Personal Voyage", the original version of the series?

Answer: Carl Sagan

Carl Sagan (1934-1996) was the host of "Cosmos: A Personal Voyage", the original series which aired in 1980. He earned a Ph.D. in physics from the University of Chicago and was a professor of astronomy at Cornell University. He became an advocate for scientific education in America, writing several award winning science books in addition to his award winning television series.
2. Who became the host of the sequel series, "Cosmos: A Spacetime Odyssey"?

Answer: Neil deGrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson was the host of the sequel series, "Cosmos: A Spacetime Odyssey". Dr. Tyson is an astrophysicist and the director of the Hayden Planetarium, part of the American Museum of Natural History in New York City. He has followed in Carl Sagan's footsteps and has become an advocate for science and education in the United States.

He has also hosted a podcast and National Geographic television series named "StarTalk".
3. Which of the following television networks originally broadcasted "Cosmos: A Personal Voyage" in 1980?

Answer: PBS

"Cosmos: A Personal Voyage" was originally broadcasted on PBS (Public Broadcasting Service) channels in 1980. PBS was founded in 1969 and is known for its commercial free programming, with revenue generated in the form of viewer and corporate sponsorship. PBS is known for airing other educational television series, such as "Sesame Street" and "Mister Rogers' Neighborhood".
4. Which of the following television networks originally aired "Cosmos: A Spacetime Odyssey" in 2014?

Answer: FOX

"Cosmos: A Spacetime Odyssey" was first aired by the Fox Broadcasting Company in 2014. The National Geographic Channel would air episodes as well, one day after they premiered on FOX. The program won several Emmy Awards as well as a Peabody Award for educational television series.
5. "Cosmos: A Personal Voyage" and "Cosmos: A Spacetime Odyssey" both ran for only a single season, each containing the same number of episodes. How many episodes were produced for each program?

Answer: 13

Both "Cosmos: A Personal Voyage" and "Cosmos: A Spacetime Odyssey" produced thirteen episodes, all contained within a single season. A third series, "Cosmos: Possible Worlds" has been proposed for 2019. Barring any cancellations, it would again feature Neil deGrasse Tyson as the host and be aired on both FOX and the National Geographic Channel.
6. Who was one of the executive producers of "Cosmos: A Spacetime Odyssey"? He was also the creator of a controversial animated series that aired on the same network.

Answer: Seth MacFarlane

Seth MacFarlane is the man responsible for the creation of "Family Guy", a controversial, yet successful animated series that also aired on FOX. Seth MacFarlane has also created other animated series such as "American Dad!" and "The Cleveland Show". He became an instrumental part in bringing the "Cosmos" series back to television, providing much of the financial support.
7. In "Cosmos: A Personal Voyage", the host takes the viewer on a visual tour of the universe. What is the name of the ship that the host travels in?

Answer: Spaceship of The Imagination

Carl Sagan takes viewers on a trip around the cosmos in the Spaceship of The Imagination. The original looked sort of like the bridge of USS Enterprise from the original "Star Trek" series, but with only a captain's chair and viewscreen. The spaceship returns in "Cosmos: A Spacetime Odyssey", in which it is given a modern makeover.

It was designed as an elongated oval with a spherical bridge.
8. In the final episode of "Cosmos: A Spacetime Odyssey", we hear a monologue recorded by the original host of "Cosmos: A Personal Voyage". What was the name of this famous speech inspired by an image of a distant Earth taken by Voyager 1?

Answer: Pale Blue Dot

Carl Sagan was known for his speech on the "Pale Blue Dot". Dr. Sagan had requested that NASA turn the Voyager 1 cameras back at the Earth after it had passed the orbit of Saturn. At that distance, the Earth was seen as just a tiny pixel. Carl Sagan also wrote a book entitled "Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space", which was listed on the "New York Times" Best Seller list.
9. Ann Druyan was involved in both "Cosmos: A Personal Voyage" and "Cosmos: A Spacetime Odyssey". How was she related to the original host?

Answer: wife

Ann Druyan married Carl Sagan in 1981. She had been a writer for "Cosmos: A Personal Voyage". She was also a writer and executive producer for "Cosmos: A Spacetime Odyssey". Ann Druyan co-wrote many books with her husband and was also involved with the preparing the golden records that were mounted onto both Voyager 1 and 2.
10. According to the "Cosmos" television series, if we compared the estimated age of the universe to a year on the "Cosmic Calendar", on what day would humans first appear on the Earth?

Answer: December 31

The "Cosmic Calendar" was featured on both "Cosmos: A Personal Voyage" and "Cosmos: A Spacetime Odyssey". The estimated age of the universe is 13.8 billion years. If we were to compare this to a single calendar year, each "day" would last nearly 38 million years. Based on current theories, humans began to inhabit the Earth after 10:00 pm on December 31.

In this time scale, the Earth was formed in early September and the dinosaurs would have died out only yesterday.
Source: Author RedHook13

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us