FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about TV Shows in the 40s and 50s Part 2
Quiz about TV Shows in the 40s and 50s Part 2

TV Shows in the '40's and '50's (Part 2) Quiz


I'll give you some facts and you fill in your answer. I hope this brings back some great memories of some oldies but goodies.

A multiple-choice quiz by suzi_greer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. TV By Year

Author
suzi_greer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,380
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2020
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Pel67 (10/10), Guest 64 (8/10), Guest 5 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. If this wasn't the first reality show, it was at least one of the first. After someone was made the subject of a practical joke, the host would come out, point to a hidden camera and say, "_____________, you're on Candid Camera". What completes the phrase? Hint


Question 2 of 10
2. "A fiery horse with the speed of light, a cloud of dust, and a hearty __________, ___________!" The Lone Ranger is with his faithful Indian companion, Tonto. Fill in the blanks to complete the famous line that opened the 30 minute western. Hint


Question 3 of 10
3. "The Chesterfield Supper Club" first aired on Christmas night, 1948. The theme song...'Dream along with me, I'm on my way to a star. Come along, come along, leave your worries where they are'...was sung by the host and the name of the show was soon changed to his name. Who was that crooner? Hint


Question 4 of 10
4. This 30 minute comedy that started in the '50's is about a mother, a father, and their 2 very good looking sons. Please complete the title, "_____________ of Ozzie & Harriet". Hint


Question 5 of 10
5. "Enemy to those who make him an enemy, friend to those who have no friend." Name the character that was created by Jack Boyle. The 30 minute drama of the same name first aired in 1951. Hint


Question 6 of 10
6. Remember bomb shelters and air raid drills? We were taught to duck and cover. Everyone was on the watch for communists. This show was about a man pretending to be a communist. What was the title? Hint


Question 7 of 10
7. "Whatever it is, where ever it is, at home or around the world, you see it here, ______________. And here's you host," - hosts were Art Baker from '50 to '58 and Jack Smith from '58 to '59. The title of this variety, entertainment, educational show goes in the blank, what is it?
Hint


Question 8 of 10
8. The show starts with a picture of a dad and his daughter. The picture comes to life and dad says: "I've been both mother and father to her since she was born. She's grown up now..." then daughter says: "I've raised him from my childhood. He's nearly fifty now and you'd think he'd settle down, wouldn't you?..." What's the name of this comedy series? Hint


Question 9 of 10
9. This 60 minute family show was hosted by its namesake until his death in 1966. It had several different formats in the many decades it was on all 3 broadcast networks and even on a network with the creator's name (reruns). Hint


Question 10 of 10
10. It's 1956 and I'm a girl down on my luck. I'm on a 'reality' TV show telling my sad story. The audience votes me as the winner via the applause meter. I'm draped in a red velvet robe, a crown is put on my head, I get red roses, a night on the town and other prizes. What show did I just win? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 16 2024 : Pel67: 10/10
Apr 04 2024 : Guest 64: 8/10
Apr 01 2024 : Guest 5: 10/10
Mar 27 2024 : Hudsons: 8/10
Mar 27 2024 : Guest 97: 8/10
Mar 27 2024 : gmethod: 8/10
Mar 26 2024 : Guest 172: 8/10
Mar 24 2024 : Guest 172: 8/10
Mar 20 2024 : Guest 73: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If this wasn't the first reality show, it was at least one of the first. After someone was made the subject of a practical joke, the host would come out, point to a hidden camera and say, "_____________, you're on Candid Camera". What completes the phrase?

Answer: Smile

Allen Funt was the host when the show aired in 1948. He originally developed the show for radio. His son co-hosted the program from '93 to '04. The show has been on TV over 55 years, although not consecutively.
2. "A fiery horse with the speed of light, a cloud of dust, and a hearty __________, ___________!" The Lone Ranger is with his faithful Indian companion, Tonto. Fill in the blanks to complete the famous line that opened the 30 minute western.

Answer: hi-ho, Silver or hi-yo, Silver

"The Lone Ranger" started out on the radio in 1933. In 1949, the western premiered on TV. Clayton Moore was the Lone Ranger from '49 to '51 and from '54 to '57. John Hart played the part for the years in between. Jay Silverheels was Tonto the entire time.
3. "The Chesterfield Supper Club" first aired on Christmas night, 1948. The theme song...'Dream along with me, I'm on my way to a star. Come along, come along, leave your worries where they are'...was sung by the host and the name of the show was soon changed to his name. Who was that crooner?

Answer: Perry Como

The name of the show was changed to "The Perry Como Show" in 1950. Many of his hit songs first aired on the show. Do you remember "Catch a Falling Star", "Papa Loves Mambo" or "Round and Round"? The show started out as a 30 minute program but also ran for 15 minutes 3 times weekly and eventually an hour long show.
4. This 30 minute comedy that started in the '50's is about a mother, a father, and their 2 very good looking sons. Please complete the title, "_____________ of Ozzie & Harriet".

Answer: The Adventures

The Nelson family was real. Sons David and Ricky actually grew up and got married during the 14 years they were on air. Here is a true bit of trivia; at some point, Hotpoint Appliances sponsored the show. Hotpoint had an elf named Happy Hotpoint in their commercials. Happy Hotpoint's real name was Mary Tyler Moore.
5. "Enemy to those who make him an enemy, friend to those who have no friend." Name the character that was created by Jack Boyle. The 30 minute drama of the same name first aired in 1951.

Answer: The Adventures of Boston Blackie

The TV version of 'Boston Blackie' was set in Los Angeles. In his novels, Boyle's original character was a jewel thief but became a detective for films, radio and TV. I remember his hat cocked to one side and the pencil thin mustache, the same as Jimmy Buffett's song that mentions Boston Blackie.
6. Remember bomb shelters and air raid drills? We were taught to duck and cover. Everyone was on the watch for communists. This show was about a man pretending to be a communist. What was the title?

Answer: I Led 3 Lives

Richard Carlson played Herbert Philbrick from 1953 to 1956. Mr. Philbrick was an ad exec who infiltrated the Communist Party as requested by the FBI. He wrote a book about his experiences which led to this TV show. Mr. Philbrick narrated the episodes and was the technical adviser for the show. J. Edgar Hoover and the FBI approved all scripts.

The show was a favorite of Lee Harvey Oswald when he was a boy.
7. "Whatever it is, where ever it is, at home or around the world, you see it here, ______________. And here's you host," - hosts were Art Baker from '50 to '58 and Jack Smith from '58 to '59. The title of this variety, entertainment, educational show goes in the blank, what is it?

Answer: You Asked For It

This show was popular because it gave Mr. and Mrs. Middle America a chance to see sites, personalities, and variety acts that they normally couldn't afford to see in person. Some of the things 'asked for' were vaudeville acts, circus performers, how movie stunts were done, etc.
8. The show starts with a picture of a dad and his daughter. The picture comes to life and dad says: "I've been both mother and father to her since she was born. She's grown up now..." then daughter says: "I've raised him from my childhood. He's nearly fifty now and you'd think he'd settle down, wouldn't you?..." What's the name of this comedy series?

Answer: My Little Margie

Gale Storm was Margie and Charles Farrell played her father, Vern Albright. There was a neighbor, a boyfriend, and an elevator operator that helped Margie get in and out of situations that aggravated her father. The show ran from 1952 through May of 1955.
9. This 60 minute family show was hosted by its namesake until his death in 1966. It had several different formats in the many decades it was on all 3 broadcast networks and even on a network with the creator's name (reruns).

Answer: The Wonderful World of Disney

Disney was one of the first to air movies on TV. At first it was cartoons and movies that had already been shown in theaters, but eventually, material was written specifically for the Disney show. The Wonderful World of Disney aired on NBC, CBS, and ABC. When the Disney channel started up, the CEO of Disney cancelled the TV show.
10. It's 1956 and I'm a girl down on my luck. I'm on a 'reality' TV show telling my sad story. The audience votes me as the winner via the applause meter. I'm draped in a red velvet robe, a crown is put on my head, I get red roses, a night on the town and other prizes. What show did I just win?

Answer: Queen For A Day

Jack Bailey hosted the radio and TV versions of this show. His trademark signoff was "Make every woman a queen, for every single day!" The show started out at 30 minutes but was so popular, it was increased to 45 minutes so they could sell more commercial time.
Source: Author suzi_greer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us