FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about TV Shows in the 40s and 50s Part 1
Quiz about TV Shows in the 40s and 50s Part 1

TV Shows in the '40s and '50s Part 1 Quiz


I'll give you some facts and you choose the title. But be careful, they're all real shows. Hopefully just reading them will bring back some great memories of some oldies but goodies.

A multiple-choice quiz by suzi_greer. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. TV By Year

Author
suzi_greer
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
315,932
Updated
Dec 11 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1801
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 98 (8/10), Guest 163 (9/10), Guest 184 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. This was a children's show with live actors and marionettes. There were a couple of cowboys, an Indian princess, a clown and a live studio audience. Have I said too much? Hint


Question 2 of 10
2. This was a vaudevillian type comedy, variety show. It debuted in 1948 and the last episode aired in 1967. It had a few name changes along the way. I'm looking for the first name. It was named for their chief advertiser, as were many at the time. Hint


Question 3 of 10
3. When I was small, I remember putting a green plastic sheet over the TV screen and drawing along with the characters. Hint


Question 4 of 10
4. Three of the answers below made up 1 hour of soap operas in the early '50's. Which one is not a soap opera? Hint


Question 5 of 10
5. Two suave private detectives work out of L A, sometimes with the help of their very good looking friend who works next door. What's their address, err, I mean, the name of the show? Hint


Question 6 of 10
6. A West Point graduate takes up residence in a swanky hotel in San Francisco. He is well-dressed, loves the finer things in life, doesn't look like he needs to work for a living but helps the underdog. Hint


Question 7 of 10
7. A boy and his pet are the only ones left alive after an Indian attack. What was the name of that show? Hint


Question 8 of 10
8. Game shows were becoming very popular. Garry Moore was the host for most of the episodes of this show. Steve Allen stepped in for a couple of years. Need more? There were 4 celebrity panelists and a guest. In the early years, the guest could eventually win a whopping $20. Got a guess? Hint


Question 9 of 10
9. "There is a fifth dimension beyond that which is known to man." That's it, that's all you get. It's a classic. Hint


Question 10 of 10
10. Three beautiful people work in paradise. Hint - it's not '77 Sunset Strip' but was fashioned after that show since it had been so successful, except this time there are 2 guys and a girl. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 98: 8/10
Apr 11 2024 : Guest 163: 9/10
Apr 11 2024 : Guest 184: 5/10
Apr 02 2024 : Guest 107: 9/10
Apr 01 2024 : Guest 5: 9/10
Mar 27 2024 : Hudsons: 5/10
Mar 27 2024 : gmethod: 10/10
Mar 26 2024 : Guest 172: 9/10
Mar 24 2024 : Guest 172: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This was a children's show with live actors and marionettes. There were a couple of cowboys, an Indian princess, a clown and a live studio audience. Have I said too much?

Answer: The Howdy Doody Show

Buffalo Bob (played by Bob Smith) and Howdy Doody (one of the marionnettes) were cowboys. There was an Indian princess named Summerfall Winterspring. Bob Keeshan was Clarabell the Clown. Bob later became the beloved Captain Kangaroo.
2. This was a vaudevillian type comedy, variety show. It debuted in 1948 and the last episode aired in 1967. It had a few name changes along the way. I'm looking for the first name. It was named for their chief advertiser, as were many at the time.

Answer: The Texaco Star Theater

This show was on NBC. The first year was hosted by a number of actors/comedians but Milton Berle took over as permanent host in the second season.
3. When I was small, I remember putting a green plastic sheet over the TV screen and drawing along with the characters.

Answer: Winky Dink and You

I think "Winky Dink" was the first interactive video. You had to go buy the static plastic and special crayons. Of course, if you couldn't find the special screen, you just drew directly on the TV. Apparently I wasn't the only one who almost ruined the family TV.
4. Three of the answers below made up 1 hour of soap operas in the early '50's. Which one is not a soap opera?

Answer: It's A Great Life

"The Guiding Light" debuted in 1952. "Love Of Life" and "Search For Tomorrow" followed shortly thereafter. They were all on CBS and from where I watched in West Virginia, two of them ran for 15 minutes each and the other filled up the hour. They at least had an excuse for not advancing the story lines very quickly.
5. Two suave private detectives work out of L A, sometimes with the help of their very good looking friend who works next door. What's their address, err, I mean, the name of the show?

Answer: 77 Sunset Strip

Roger Smith and Efrem Zimbalist Jr. are private eyes. Efrem just happens to be the father of Stephanie Zimbalist, one of the stars of "Remington Steele". The 'friend' next door is Edd "Kookie" Byrnes. He is so good looking and popular with the ladies that he eventually quits his job as a parking attendant and works at the detective agency.
6. A West Point graduate takes up residence in a swanky hotel in San Francisco. He is well-dressed, loves the finer things in life, doesn't look like he needs to work for a living but helps the underdog.

Answer: Have Gun, Will Travel

Richard Boone (descendant of Daniel Boone) plays Paladin. He hands out business cards that read "Have Gun, Will Travel - Wire Paladin, San Francisco". Gene Roddenberry (creator of 'Star Trek') was one of the writers on the show.
7. A boy and his pet are the only ones left alive after an Indian attack. What was the name of that show?

Answer: The Adventures Of Rin Tin Tin

Rusty and his German Shepherd puppy are the only ones alive after an Indian attack. Soldiers find the wagon train and take the boy and his dog back to Fort Apache.
8. Game shows were becoming very popular. Garry Moore was the host for most of the episodes of this show. Steve Allen stepped in for a couple of years. Need more? There were 4 celebrity panelists and a guest. In the early years, the guest could eventually win a whopping $20. Got a guess?

Answer: I've Got A Secret

The panelists would question the guest to try to reveal a secret. The panelist from 1952 to 1967 were Henry Morgan, Bill Cullen, Jayne Meadows, Faye Emerson, Kitty Carlisle, Betsy Palmer, Bess Myerson, and Johnny Carson.
9. "There is a fifth dimension beyond that which is known to man." That's it, that's all you get. It's a classic.

Answer: Twilight Zone

"Twilight Zone" premiered in 1959. This was a sci-fi anthology that ran 30 minutes at first, but became an hour long program and eventually went back to 30 minutes. Many 'would be' famous people were actors, writers and directors on this one-of-a-kind show.
10. Three beautiful people work in paradise. Hint - it's not '77 Sunset Strip' but was fashioned after that show since it had been so successful, except this time there are 2 guys and a girl.

Answer: Hawaiian Eye

Robert Conrad, Connie Stevens, and Troy Donahue, can you get any better looking than that? In this show, the 2 guys are private eyes that also provide security for a hotel. Cricket Blake (Connie Stevens) sings at that hotel and helps the guys out when they need it.
Source: Author suzi_greer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us