FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about TV Shows in the 40s and 50s Part 3
Quiz about TV Shows in the 40s and 50s Part 3

TV Shows in the '40's and '50's (Part 3) Quiz


I'll give you some facts and you fill in your answer. I hope this brings back some great memories of some oldies but goodies.

A multiple-choice quiz by suzi_greer. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. TV By Year

Author
suzi_greer
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,495
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2727
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 108 (10/10), Guest 172 (10/10), Guest 73 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Talent scouts from this show find pop or country singers, comedians, etc. to perform. The audience applause registered on a meter and determined the winner. What show was it? Hint


Question 2 of 10
2. Have you ever had one of those days were everything you did just made matters worse? Well, if you're a blue collar worker on a 30 minute comedy in the '40's, your show would be called ___. Hint


Question 3 of 10
3. This show was on radio as well as TV. Some thought this type of show played better on radio. The opening narrative was "Well calculated tales to keep you in _____________." Hint


Question 4 of 10
4. A couple is standing in the middle of the stage, the man says "Say goodnight, Gracie", the woman says "Good night Gracie". And the name of the show is... Hint


Question 5 of 10
5. Earl Biggers created this character in 1919. He was written to be the opposite of villains like Fu Manchu. Who was this detective? Hint


Question 6 of 10
6. A blue collar worker lives with his wife in an apartment building. Another couple that they are friends with lives in the same building. Ralph, Alice, Ed, Trixie; there, I've done it, I've given it away. The show is ___. Hint


Question 7 of 10
7. "Hello, My name is Michael Anthony. And until his death, I was executive secretary to John Beresford Tipton, a multi-billionaire who had the strange hobby of giving away one million dollars. One million dollars, tax-free to an individual who had never met him-who indeed had never heard of him!" That's the opening and that's all you get. What's the name of the show? Hint


Question 8 of 10
8. Ralph Edwards introduces guests to long lost relatives, home town neighbors, high school lovers, long lost friends, etc. The show is ____. Hint


Question 9 of 10
9. Two contestants stand facing the host who is asking them a bunch of questions. The host has a mustache and black rimmed glasses. Suddenly, a duck falls from the sky with $100 in its beak. What show is this? Hint


Question 10 of 10
10. I'm ending with one of my favorites. These two close friends got into and out of scrapes in a couple of cliffhangers every week. One friend is very short and his feet don't usually touch the ground. The other is tall and sort of dim witted. Oh, and did I mention they are cartoon characters? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 108: 10/10
Apr 12 2024 : Guest 172: 10/10
Apr 11 2024 : Guest 73: 10/10
Apr 11 2024 : Guest 97: 10/10
Apr 11 2024 : Guest 65: 10/10
Apr 11 2024 : Guest 98: 10/10
Apr 10 2024 : wwwocls: 10/10
Apr 05 2024 : dee1304: 9/10
Apr 05 2024 : polly656: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Talent scouts from this show find pop or country singers, comedians, etc. to perform. The audience applause registered on a meter and determined the winner. What show was it?

Answer: Arthur Godfrey's Talent Scouts

"The Arthur Godfrey's Talent Scouts" started in 1948. It was the "American Idol" of that era. Some of the talent on that show included Pat Boone, Tony Bennett, Lenny Bruce, Roy Clark, Patsy Cline, Rosemary Clooney, Wally Cox, Vic Damone, Eddie Fisher, Connie Francis, Don Knotts, Steve Lawrence, and Leslie Uggams. Both Elvis Presley and Buddy Holly were turned down!
2. Have you ever had one of those days were everything you did just made matters worse? Well, if you're a blue collar worker on a 30 minute comedy in the '40's, your show would be called ___.

Answer: The Life Of Riley

Chester A. Riley was played by Jackie Gleason (and later, William Bendix) and his wife Peg was played by Rosemary DeCamp. This was Jackie Gleason's first TV part and this show was the first comedy to win an Emmy.
3. This show was on radio as well as TV. Some thought this type of show played better on radio. The opening narrative was "Well calculated tales to keep you in _____________."

Answer: Suspense

The show first aired on TV in 1949 and remained until 1954. Most of the TV shows were done live. There were big stars like Basil Rathbone, Boris Karloff, John Carradine, Grace Kelly, and Cloris Leachman that showed up for the radio version.
4. A couple is standing in the middle of the stage, the man says "Say goodnight, Gracie", the woman says "Good night Gracie". And the name of the show is...

Answer: The George Burns And Gracie Allen Show

Burns and Allen were husband and wife and started in vaudeville. Gracie was the living embodiment of 'blonde jokes'. She played a ditzy woman that got everyone around her confused. There were running jokes and skits on the show. The sponsors' products would get worked into conversations. I don't remember if this cut down on the number and length of commercials or not.
5. Earl Biggers created this character in 1919. He was written to be the opposite of villains like Fu Manchu. Who was this detective?

Answer: Charlie Chan

This show aired from 1956 through 1957 and starred J. Carrol Naish as the detective. It was filmed in England and the detective's 'home base' was changed from the US to London. Charlie had teenage sons that usually got involved in the cases Charlie was working on. Somehow, they always seemed to mess up and make things worse. Charlie Chan was on radio, TV, and the movies but was never played by a Chinese person.
6. A blue collar worker lives with his wife in an apartment building. Another couple that they are friends with lives in the same building. Ralph, Alice, Ed, Trixie; there, I've done it, I've given it away. The show is ___.

Answer: The Honeymooners

The early episodes ('52, '53, '54) started out as short skits on the "Jackie Gleason" show. After that, the show was called "The Honeymooners".
7. "Hello, My name is Michael Anthony. And until his death, I was executive secretary to John Beresford Tipton, a multi-billionaire who had the strange hobby of giving away one million dollars. One million dollars, tax-free to an individual who had never met him-who indeed had never heard of him!" That's the opening and that's all you get. What's the name of the show?

Answer: The Millionaire

This show first aired in 1955. By 1960, either Mr. Tipton ran out of money or the audience was tired of seeing everyone else become a millionaire, so the show was cancelled. I remember anxiously waiting for Mr. Anthony's knock on my door.
8. Ralph Edwards introduces guests to long lost relatives, home town neighbors, high school lovers, long lost friends, etc. The show is ____.

Answer: This Is Your Life

The original show ran from 1952 to 1961. Most of the surprised guests were celebrities but some were ordinary joes like me. The staff tried very hard to keep everything a secret from the guest so they would truly be surprised by the person being introduced. One guest celeb had a heart condition so they made sure he knew everything that was going to happen.

Some people were not all that happy to be reunited with people from their past and the host, Ralph Edwards, said he would fire anyone who tried to pull this off on him.
9. Two contestants stand facing the host who is asking them a bunch of questions. The host has a mustache and black rimmed glasses. Suddenly, a duck falls from the sky with $100 in its beak. What show is this?

Answer: You Bet Your Life

Here's a real bit of trivia for you. William Peter Blatty won $10,000 on this show and said he would use it to take time off to write a novel. The novel was "The Exorcist". Some other contestants included Ray Bradbury, Phyllis Diller, Liberace, and Edith Head. And of course, the host of the show was Groucho Marx.
10. I'm ending with one of my favorites. These two close friends got into and out of scrapes in a couple of cliffhangers every week. One friend is very short and his feet don't usually touch the ground. The other is tall and sort of dim witted. Oh, and did I mention they are cartoon characters?

Answer: The Rocky And Bullwinkle Show

"Rocky And His Friends" ran from 1959 to 1961 and "The Bullwinkle Show" ran from 1961 to 1964. Rocket "Rocky" J. Squirrel and Bullwinkle J. Moose were best buds from Frostbite Falls, Minnesota. Mr. Big was the sinister commander of Boris Badenov and Natasha Fatale.

When R & B weren't on screen, we were entertained by Dudley Do-Right of the Mounties, Peabody's Improbable History, Fractured Fairy Tales, Aesop & Son, and Mr. Know-It-All. The episodes had funny titles and were usually puns. I think I learned about double entendres from watching Rocky and his friends.
Source: Author suzi_greer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us