FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 2003 Scottish Parliament Elections
Quiz about 2003 Scottish Parliament Elections

2003 Scottish Parliament Elections Quiz


This is a quiz on the 2003 elections to the Scottish Parliament.

A multiple-choice quiz by peledavid16. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. U.K. Government

Author
peledavid16
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
128,884
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
391
- -
Question 1 of 15
1. What date did the 2003 Scottish Parliament Election (SPE) take place? Hint


Question 2 of 15
2. What other election was there on the day of the SPE? Hint


Question 3 of 15
3. How many constituencies were there in the first vote of the election? Hint


Question 4 of 15
4. How many MSPs were elected in total? Hint


Question 5 of 15
5. The Labour Party won a majority of the seats.


Question 6 of 15
6. Which of the following parties did not win any seats in the 2003 SPE? Hint


Question 7 of 15
7. Which party gained the most seats on the 1999 SPE? Hint


Question 8 of 15
8. What was the turnout for the 2003 SPE? Hint


Question 9 of 15
9. Where did the Conservative leader, David McLetchie, claim the seat from Iain Grey of the Labour Party? Hint


Question 10 of 15
10. The leaders of all the main six parties all gained seats on the Constituency System.


Question 11 of 15
11. How many candidates not in the main four parties were elected in total. Hint


Question 12 of 15
12. Which was not the name of the leader of one of the main parties involved in the 2003 SPE? Hint


Question 13 of 15
13. Who won the constituency of Ochil? Hint


Question 14 of 15
14. Which of the following was not a Labour seat after the 2003 SPE? Hint


Question 15 of 15
15. Which consituency delivered the result in the quickest time? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What date did the 2003 Scottish Parliament Election (SPE) take place?

Answer: May 1

The second SPE took place on Thursday the first of May 2003, this was the second election to the Scottish Parliament, as revived in 1999. (The original Scottish Parliament voted itself out of existence in 1707 when it passed the Act of Union with England to form Great Britain).
2. What other election was there on the day of the SPE?

Answer: Local Council Elections

The local council elections took place on the same day as the SPE. The elections to the Welsh assembly also took place on the same date.
3. How many constituencies were there in the first vote of the election?

Answer: 73

There were all the 72 Scottish constituencies represented in the United Kingdom Parliament, except that Orkney and Shetland were counted as separate constituencies for the Scottish election.
4. How many MSPs were elected in total?

Answer: 129

73 on the Constituency vote, 56 on the regional list vote.
5. The Labour Party won a majority of the seats.

Answer: False

Labour won less than the 65 needed for a majority, so were forced into creating a coalition government with the Liberal Democrats for the second time.
6. Which of the following parties did not win any seats in the 2003 SPE?

Answer: SPA (Scottish People's Alliance)

The SPA (Scottish People's Alliance) was far behind the other parties. The SSP (Scottish Socialist Party) won 6 seats, the Greens 7, and the SNP (Scottish National Party) won 27.
7. Which party gained the most seats on the 1999 SPE?

Answer: Greens

The Greens gained 6 seats in addition to the one held by Robin Harper, giving them a total of 7 MSPs.
8. What was the turnout for the 2003 SPE?

Answer: 46%

This is partly as a result of voter apathy, and partly due to the poor weather during the election.
9. Where did the Conservative leader, David McLetchie, claim the seat from Iain Grey of the Labour Party?

Answer: Edinburgh Pentlands

He unseated the former Labour Minister Iain Gray, and reclaimed the seat which was held by the Conservative Party in Westminster from 1976-1997.
10. The leaders of all the main six parties all gained seats on the Constituency System.

Answer: False

Tommy Sheridan of the SSP, and Robin Harper of the Greens could only manage to gain a seat via the regional list vote.
11. How many candidates not in the main four parties were elected in total.

Answer: 17

7 Greens, 6 SSP's, Denis Cananvan, Margo MacDonald (formely of the SNP), a Health candidate for Strathkeithen and Bearsden, and a Pensioner Party candidate.
12. Which was not the name of the leader of one of the main parties involved in the 2003 SPE?

Answer: Iain Duncan Smith

Iain Duncan Smith is the leader of the Conservative Party, so he was not directly involved in the election, except to support David McLetchie as Leader of the Scottish Conservatives.
13. Who won the constituency of Ochil?

Answer: SNP

SNP won this key marginal, with Labour finishing second.
14. Which of the following was not a Labour seat after the 2003 SPE?

Answer: Galloway and Upper Nithdale

Galloway and Upper Nithdale was won by the Conservative Party.
15. Which consituency delivered the result in the quickest time?

Answer: Hamilton South

Hamilton South declared its result just 75 minutes after the polls closed at 10pm.
Source: Author peledavid16

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us