Quiz about Do You Know Hindi
Quiz about Do You Know Hindi

Do You Know Hindi? Trivia Quiz


Here's a quiz on the Hindi language. Enjoy!

A multiple-choice quiz by nemo2009. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Languages of India

Author
nemo2009
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
261,403
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2490
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 59 (0/10), Guest 213 (5/10), 098765432 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. You're walking down the streets and bump into someone, how would you say "forgive me" or "I'm sorry"? Hint

Jaldi mein hoon
Maaf Karna
Kya dekh rahe ho
Namaste

2. You are introducing your parents to your friends, how would you say Mother in Hindi? Hint

Bhai
Bhen
Maa
Bheti

3. You're eating a carrot dessert. What's it called? Hint

Jalebi
Gajar ka halwa
Barfi
Kheer

4. Someone calls you "Yaar". What does it mean? Hint

uncle
sister
mother
friend or pal

5. You are asking your friend how many apples he took from the bowl. You would say, "Tumne katora se kitne seb liye?"

True
False

6. If you were talking to an elder, what subject pronoun would you use? Hint

Tum
Hum
Woh
Aap

7. Hindi has its origin in which language? Hint

Gujurati
Tamil
Punjabi
Sanskrit

8. How would you say the number 20 in Hindi? Hint

Dus
Bees or Bhees
Theen
Aat

9. "Mujhe phool bahut pasand hai" means "I like to eat" in Hindi.

True
False

10. How would you say Hello in Hindi? Hint

Kya
Sasriakal
Namaste
Salaam


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You're walking down the streets and bump into someone, how would you say "forgive me" or "I'm sorry"?

Answer: Maaf Karna

"Jaldi mein hoon" means "I'm in a hurry."
"Kya Dekh rahe ho" means "what are you looking at."
"namaste" is "hello"
2. You are introducing your parents to your friends, how would you say Mother in Hindi?

Answer: Maa

The country, India, is also called "Darti Maa", which means Mother land. Bhen means sister. Bheti means daughter. Bhai means brother. The funny thing is that in hindi, you would call your mother's brother your "Mama", whereas in English, "Mama" is what you might call your mother.
3. You're eating a carrot dessert. What's it called?

Answer: Gajar ka halwa

There are many desserts in India. Different desserts belong to different regions of the country. Gajar ka halwa, as you probably know now, is a sweet made from carrots, and is rather tasty! It's made from deep-fried, batter soaked in syrup. Then it's shaped into a large, pretzel-like shape. Jalebis are orange most of the time, but can also be found in white.

It sort of has a chewy texture and a sugary crunch. Barfi is a sweet made from condensed milk and then it is cooked with sugar until it becomes solid.

There are many different varieties of barfi. There are besan barfi and pista barfi. Kheer is a rice pudding that is made by boiling rice, milk, and sugar together. It's usually flavored with cardamom and pistachios.
4. Someone calls you "Yaar". What does it mean?

Answer: friend or pal

Many young people refer to each other as a "yaar". It's very common in India. Uncle would be either "Chacha" or "Mama", depending on what side of the family he's on. Mother would be "Maa". Sister would be "Bhen".
5. You are asking your friend how many apples he took from the bowl. You would say, "Tumne katora se kitne seb liye?"

Answer: True

There are many other ways to say this statement or question. If you were to ask someone who's older than you, you would say, "aap ne kitne seb liya hai?".
6. If you were talking to an elder, what subject pronoun would you use?

Answer: Aap

There are two ways to say "you". "Aap" which is for respect, and "tum", which is sort of informal.
7. Hindi has its origin in which language?

Answer: Sanskrit

Sanskrit is sort of the mother language of most the languages in India.
8. How would you say the number 20 in Hindi?

Answer: Bees or Bhees

Dus would be 10. Theen would be 3. Aat would be 8.
9. "Mujhe phool bahut pasand hai" means "I like to eat" in Hindi.

Answer: False

"Mujhe phool bahut pasand hai" means "I like flowers a lot"
10. How would you say Hello in Hindi?

Answer: Namaste

Sasriakal is hello in Punjabi. Salaam is hello in Urdu. Kya means what.
Source: Author nemo2009

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 59: 0/10
Nov 21 2022 : Guest 213: 5/10
Nov 16 2022 : 098765432: 7/10
Nov 06 2022 : Guest 216: 10/10
Oct 29 2022 : Guest 49: 9/10
Oct 28 2022 : Guest 64: 10/10
Oct 28 2022 : Guest 79: 10/10
Oct 26 2022 : Guest 196: 10/10
Oct 25 2022 : Guest 73: 6/10

Score Distribution

quiz
11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us