Quiz about Learn to Speak Hindi
Quiz about Learn to Speak Hindi

Learn to Speak Hindi Trivia Quiz


This is a quiz on how well you can speak Hindi. For those who don't know how to speak this amazing language, please try your best.

A multiple-choice quiz by bringit07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Languages of India

Author
bringit07
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
268,060
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1449
Last 3 plays: Guest 46 (8/10), Guest 82 (6/10), Guest 101 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the Hindi word for "hello"? Hint

Kya haal Hai?
Namaste
Sasriakal
Balle! Balle!

2. What is the Hindi word for "gold"? Hint

sona
peela
hara
G

3. Hindi was derived from ancient Greek.

True
False

4. What Hindi word(s) is also an English word? Hint

Holi hai!
tea
hunuhu
caravan

5. Can you Identify the wrongly paired phrase and its definition? Hint

"Namaste"- hello
"Kya hal hai" - Can you please step aside.
"Phir Milte hai" - We will meet again.
"Aap ka kameez acchi hai." - Your shirt is very nice.

6. What sweet is usually orange in color? Hint

Pan
Jalebi
Ladoo
Kesari

7. Someone compliments your outfit. What do you say? Hint

Bindaas
Arye yaar teri marzi hai...
Dhanyavad
Mujhe gali diya tumhne?!

8. Hindi is one of the most widely spoken languages in India.

True
False

9. "Hara" means "green".

True
False

10. "Mujhe maaf karna" means "I am very grateful".

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the Hindi word for "hello"?

Answer: Namaste

"Namaste" is the word for hello. In India many people say "namaste" with folded hands, a symbol of respect and greeting.
2. What is the Hindi word for "gold"?

Answer: sona

The word "Sunhera" means gold. "Sunhera" is also a popular name in India.
3. Hindi was derived from ancient Greek.

Answer: False

It is derived from Sanskrit.
4. What Hindi word(s) is also an English word?

Answer: caravan

Believe it or not, they share the same meaning in both languages. In both languages, caravan means a journey.
5. Can you Identify the wrongly paired phrase and its definition?

Answer: "Kya hal hai" - Can you please step aside.

"Kya hal hai" means "what's going on". Usually you would ask a friend or someone who is younger than you. If you were to ask an adult or a person of authority, you must use respect. You would say "Aap kaise hai?"
6. What sweet is usually orange in color?

Answer: Jalebi

"Jalebi" is an amazing sweet that is orange in color. "Pan" is a green leaf, "ladoo" is usually yellow in color, and "kesari" is gold in color.
7. Someone compliments your outfit. What do you say?

Answer: Dhanyavad

"Dhanyavad" means "thank you". The others are slang. "Arye yaar teri marzi hai..." means "hey its your decision." Mujhe gali diya tumhne?! means "Did you insult me?!" "Bindaas" means absolutely. "Bindaas" is a slang and is only used in Bombay.
8. Hindi is one of the most widely spoken languages in India.

Answer: True

It is very widely spoken. Almost anywhere you go, you will find people who speak Hindi. Unless you are in the South, where people speak Tamil, Malyalam, or Kannada.
9. "Hara" means "green".

Answer: True

Yes, "green" is "hara" in Hindi. "Hara Rung" means "green color".
10. "Mujhe maaf karna" means "I am very grateful".

Answer: False

It means please forgive me. Usually you say this if you are at fault, or have committed a blunder.
Source: Author bringit07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 46: 8/10
Jan 26 2023 : Guest 82: 6/10
Jan 26 2023 : Guest 101: 10/10
Jan 24 2023 : Guest 24: 9/10
Jan 21 2023 : Guest 174: 7/10
Jan 21 2023 : Teffenhart123: 7/10
Jan 20 2023 : Guest 108: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 199: 8/10
Jan 18 2023 : Guest 183: 9/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us