Quiz about Where did these Hindi words come from
Quiz about Where did these Hindi words come from

Where did these Hindi words come from? Quiz


This quiz is about Hindi words of foreign origin. You have to tell the language they originally came from. I hope you like it.

A multiple-choice quiz by puitpankaj. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Languages of India

Author
puitpankaj
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,823
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
596
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Hindi word for "towel" is "tauliya". It comes from a language which is spoken in South America. Name the language. Hint

Spanish
English
French
Portuguese

2. The Hindi word for "cannon" comes from the language that was the main language of the Ottoman Empire. Name the language. Hint

Persian
Arabic
Russian
Turkish

3. The Hindi word for tea comes from the language widely spoken in one of India's northern neighbors. Name the language. Hint

Chinese
Russian
Urdu
Nepali

4. The common Hindi term for lawyer comes from the language that is the largest member of the Semitic family in terms of speakers. Name the language. Hint

Aramaic
Hebrew
Arabic
Amharic

5. The Hindi word for "shop" comes from the language that is also called "farsi" in many places. Name the language. Hint

Turkish
Arabic
Persian
Urdu

6. The Hindi word for "cartridge" is "kartoos". It comes from the language that is primarily spoken in the nation which was earlier called Gaul. Name the language. Hint

French
English
Spanish
Portuguese

7. As a result of British colonial rule over most of India spanning two centuries, there are many English words in Hindi vocabulary now. Which of the following words comes from English? Hint

Shampoo
Cot
Station
Sentry

8. Which of the following Hindi words comes from Portuguese? Hint

Namak
Subah
Kanoon
Kaju

9. The word for "English" in Hindi is "Angrez" or "Angrezi", depending on whether the English people or the English language are referred to. Both of these words originate from French. What is the original word for "English" in French? Hint

InglÚs
Inglese
Engels
Anglais

10. From which language has the word "swarna", for gold, come from? Hint

French
None of these
Arabic
Russian


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Hindi word for "towel" is "tauliya". It comes from a language which is spoken in South America. Name the language.

Answer: Portuguese

It comes from the Portuguese word "toalha".
Although Portuguese speakers in South America are concentrated in Brazil, they constitute over half of the population of that continent.
2. The Hindi word for "cannon" comes from the language that was the main language of the Ottoman Empire. Name the language.

Answer: Turkish

The word for "cannon" is "top" in both Turkish and Hindi.
Arabic and Persian were also spoken in the Ottoman Empire.
3. The Hindi word for tea comes from the language widely spoken in one of India's northern neighbors. Name the language.

Answer: Chinese

The Hindi word for tea is "chai".
China shares a land border with northern and northeastern parts of India.
4. The common Hindi term for lawyer comes from the language that is the largest member of the Semitic family in terms of speakers. Name the language.

Answer: Arabic

The commonly used Hindi word for lawyer is "wakeel". Other words conveying the same meaning are "nyayaz" and "vidhivakta".
Arabic is mainly spoken in the Middle East and North Africa.
5. The Hindi word for "shop" comes from the language that is also called "farsi" in many places. Name the language.

Answer: Persian

The Hindi word for "shop" is "dukaan".
Persian is widely spoken in the Middle East and Central Asia.
6. The Hindi word for "cartridge" is "kartoos". It comes from the language that is primarily spoken in the nation which was earlier called Gaul. Name the language.

Answer: French

"Kartoos" comes from the French word "cartouche".
The territory referred to as Gaul includes present-day France and Belgium.
7. As a result of British colonial rule over most of India spanning two centuries, there are many English words in Hindi vocabulary now. Which of the following words comes from English?

Answer: Station

The other three options are English words, but of Hindi origin.
"Sentry" comes from "santri", meaning an armed guard.
"Shampoo" comes from "champi", a form of Indian scalp message.
"Cot" comes from "khat", a type of bed or couch made of strong ropes.
8. Which of the following Hindi words comes from Portuguese?

Answer: Kaju

"Kaju" means cashew in Hindi.
"Namak", originating from Persian means salt.
"Kanoon", originating from Arabic means law.
"Subah", originating from Arabic means morning.
9. The word for "English" in Hindi is "Angrez" or "Angrezi", depending on whether the English people or the English language are referred to. Both of these words originate from French. What is the original word for "English" in French?

Answer: Anglais

"Inglese" is the word for "English" in Italian, "InglÚs" is the word in Spanish, and "Engels" comes from Dutch.
10. From which language has the word "swarna", for gold, come from?

Answer: None of these

"Swarna" is a Sanskrit word. Its equivalent in modern Hindi is "sona".
Although Sanskrit is now hardly spoken, it is still a major source of borrowed vocabulary for Hindi.
Source: Author puitpankaj

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 07 2023 : Guest 45: 5/10
Dec 02 2022 : Guest 49: 0/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us