Quiz about Whats Bengali for that Color
Quiz about Whats Bengali for that Color

What's Bengali for that Color? Quiz


Colors are beautiful; colors are suggestive of different moods. Come let us learn some words in Bengali which denote common colors.

A multiple-choice quiz by nirmalya_b. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Languages of India

Author
nirmalya_b
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,313
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
465
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is Bengali for "green"? Hint

Sobuj
Khoyeri
Laal
Holud

2. What color does the Bengali word "Kalo" mean? Hint

Golden
Brown
Black
Purple

3. What do you get if someone gifts you a "Neel-kamal"? Hint

Cream-Lotus
Pink-Lotus
Blue Lotus
White-Lotus

4. What do you call "red" in Bengali? Hint

Komola
Laal
Beguni
Shada

5. What is the color of turmeric powder? Hint

Holud
Laal
Tamate
Golapi

6. What is mostly the color of paper? Hint

Shada
Golapi
Holud
Akashi

7. The Indian National Flag has three colors- Gerua, Shada and Sobuj. What does "gerua" mean? Hint

Saffron
Brown
Orange
Golden

8. You go to the grocer and buy some plump brinjals. What would the color of those brinjals be? Hint

Sonali
Sobuj
Beguni
Kalo

9. If you mix "laal" with "holud", what color would you get? Hint

Chhaai
Komola
Rupoli
Khoyeri

10. A "colorful" question; what would you mean if you want to know more about "Beniashawhokawla"? Hint

The Bengali name for the Bengal Institute of Chromatology, Kolkata, India.
It's just the Bengali equivalent of the acronym VIBGYOR for the rainbow's colors
Bengali for a palette
Bengali for a colorblind person


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Bengali for "green"?

Answer: Sobuj

The word "sobuj" (spelled "Show-booj") denotes the color green in Bengali. The word is a noun and when used as an adjective, it is written "sobje" (spelled "showb-jay") which means "greenish".

Laal is Red.
Khoyeri is Brown.
Holud is Yellow.
2. What color does the Bengali word "Kalo" mean?

Answer: Black

The word "kalo" in Bengali means "black" in English. It is quite similar to the Hindi equivalent "Kala" since both the words have been derived from the Sanskrit word "Krishna" which means the dark color. This word is a noun and becomes "kalche" (spelled "kaal-chay") when being used as an adjective (blackish).
3. What do you get if someone gifts you a "Neel-kamal"?

Answer: Blue Lotus

The word "neel" comes from the Sanskritised Hindi word "neela" which means blue. Many Bengali words have been derived from Hindi and Sanskrit because both Hindi and Bengali are from the Indo-Aryan group of languages which also consists of other South-Asian languages like Punjabi, Marathi, Assamese and Nepali. The adjectival form of "neel" is "neelche"(neel-chay) meaning "bluish".
4. What do you call "red" in Bengali?

Answer: Laal

The word "laal" comes from the original Sanskrit word "lohit" which means "red". The Hindi word "laal" is similar to the Bengali word. In a different usage "laal" is also used to mean "the-apple-of-the-eye" or "the lovable kid" in Hindi and Bengali. The reason, perhaps, is to draw a parallel between the color red (the color of blood) and a male child(signifying the continuity of the blood-line of a family).

Komola is Orange.
Beguni is Purple.
Shada is White.
5. What is the color of turmeric powder?

Answer: Holud

The colour of turmeric powder is yellow. The word "holud" (spelled "ho-lood") comes from the Sanskrit word "haridra" which actually means "turmeric". This is an example of an object being named after its color (much like the color orange denotes the fruit itself in English).

Tamate is Copper-brown.
Laal is Red.
Golapi is Pink.
6. What is mostly the color of paper?

Answer: Shada

The word (spelled "shaa-daa") originates from the Sanskrit word "shwet". It is close to the Hindi equivalent "safed". In Indian culture, the color white symbolises purity, chastity and truth. It is also a symbol of peace.

Holud is Yellow.
Golapi is Pink.
Akashi is Indigo.
7. The Indian National Flag has three colors- Gerua, Shada and Sobuj. What does "gerua" mean?

Answer: Saffron

The word (spelled "gay-roo-aah") is taken from the Sanskrit "gairik" which means the color saffron. Saffron is the color of selflessness, magnanimity and purgation. This color is closely related to the Hindu and Buddhist philosophies. Hindu monks (Sanyasis and Yogis) and Buddhist priests (the Lamas) are often seen in public clad in saffron which separates them from the masses and evokes a sense of admiration in the hearts of the followers.
8. You go to the grocer and buy some plump brinjals. What would the color of those brinjals be?

Answer: Beguni

The brinjal is known in the UK as an aubergine, or an eggplant in the USA. The word "beguni" (spelled "bay-goony") means purple (or Violet of VIBGYOR) in Bengali vocabulary. It is funny to know that brinjal is called "begun"(spelled "bay-goon"). This is another example of an object being named after its color.

Sobuj is Green.
Kalo is Black.
Sonali is Golden.
9. If you mix "laal" with "holud", what color would you get?

Answer: Komola

The word "komola"(spelled "kaw-mow-laa") means "orange" in Bengali.

Chhai is Grey.
Rupoli is Silver.
Khoyeri is Brown.
10. A "colorful" question; what would you mean if you want to know more about "Beniashawhokawla"?

Answer: It's just the Bengali equivalent of the acronym VIBGYOR for the rainbow's colors

Actually, the acronym is the Bengali equivalent of VIBGYOR and students are taught to memorise it from a very tender age, even before they could learn the English version. The phrase "BeNiAaShawHoKawLa" comprises of the initial sounds of the Bengali words which denote the seven colors of the rainbow.
Source: Author nirmalya_b

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Do You Know Hindi? Easier
2. Colours in Hindi Easier
3. Basics of Hindi Easier
4. Learn Speaking Hindi Easier
5. Bengali? What's That? Easier
6. Write and Learn Hindi Average
7. Numbers in Hindi Average
8. The Picture Postcard Average
9. Learn to Speak Hindi Average
10. Incredible Hindi Average
11. What's That Hindi Food? Average
12. Learn Hindi through Pictures Average

2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us