Quiz about First Lady Firsts
Quiz about First Lady Firsts

First Lady Firsts Trivia Quiz


There's a first time for everything. Can you match the U.S. First Lady with one of her firsts?

A multiple-choice quiz by Becher. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Government
  8. »
  9. U.S. First Ladies

Author
Becher
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
304,387
Updated
Nov 03 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
651
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The term First Lady was originally used in reference to what presidential spouse while her husband was in office? Hint

Lucy Webb Hayes
Bess Truman
Hannah Van Buren
Martha Washington

2. What avian-named first lady was the first to hold the Bible as her husband was sworn in as President? Hint

Lady Bird Johnson
Jane M. Pierce
Edith Kermit Carow Roosevelt
Rosalyn Carter

3. This First Lady's father served with the British Army during the American Revolution and she was the first British subject to become First Lady. Can you name her? Hint

Elizabeth Kortright Monroe
Martha Washington
Abigail Adams
Mary Todd Lincoln

4. Who was the first First Lady to earn a graduate degree? Hint

Lucy Webb Hayes
Pat Nixon
Ida Saxton McKinley
Betty Ford

5. She is the first First Lady to be both a spouse and a mother to a U.S. President. Hint

Margaret Mackall Smith Taylor
Barbara Bush
Abigail Adams
Edith Roosevelt

6. What First Lady is the first to be elected to the United States Senate after her husband was elected president? Hint

Hillary Rodham Clinton
Eleanor Roosevelt
Betty Ford
Lou Henry Hoover

7. What First Lady was the first to cast a vote for her husband for President? Hint

Florence Kling Harding
Grace Coolidge
Edith Wilson
Helen Taft

8. The wife of our 10th President was the first First Lady to die while in the White House. She was 51. Who was she? Hint

Rachel Jackson
Letitia Tyler
Mary Todd Lincoln
Ellen Lewis Arthur

9. She is the first First Lady to be given an honorary seat on the floor of Congress. She is also the first American to respond to a telegraph message, which incidentally was sent by Samuel Morse. Hint

Dolley Madison
Ida McKinley
Lucretia Garfield
Bess Truman

10. The first First Lady to marry a bachelor President, she is also the first to give birth in the White House. Who is she? Hint

Jackie Kennedy
Frances Cleveland
Abigail Filmore
Michelle Obama


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The term First Lady was originally used in reference to what presidential spouse while her husband was in office?

Answer: Lucy Webb Hayes

The term was used in reference to Lucy Hayes by journalist Mary Ames who referred to Mrs. Hayes as the "First Lady of the land". Mrs. Hayes was a popular First Lady and the name stuck for all future wives of presidents. Martha Washington was often called Lady Washington and other early Presidential spouses were referred to as Lady or Mrs. President. Lucy Hayes was the wife of the 19th President, Rutherford B. Hayes.
2. What avian-named first lady was the first to hold the Bible as her husband was sworn in as President?

Answer: Lady Bird Johnson

Claudia Taylor "Lady Bird" Johnson was active in the preservation of wildflowers and was an advocate of the Head Start education program. Lady Bird Johnson was the wife of the 36th President, Lyndon Baines Johnson.
3. This First Lady's father served with the British Army during the American Revolution and she was the first British subject to become First Lady. Can you name her?

Answer: Elizabeth Kortright Monroe

Lawrence Kortright remained loyal to the crown and was a captain in the British Army. He was a wealthy merchant but lost most of his fortune when it was confiscated during the Revolutionary War. Elizabeth Monroe was the wife of the 5th President, James Monroe.
4. Who was the first First Lady to earn a graduate degree?

Answer: Pat Nixon

Mrs. Nixon earned her degree from the University of Southern California and became a teacher upon graduation. Pat Nixon was the wife of the 37th President, Richard Nixon.
5. She is the first First Lady to be both a spouse and a mother to a U.S. President.

Answer: Abigail Adams

Abigail Adams, wife of the 2nd President John Adams, was also the mother of the 6th President, John Quincy Adams. Barbara Bush is the only other First Lady to be both spouse and mother to Presidents. Abigail Adams was also the first Second Lady, wife of the Vice-President.
6. What First Lady is the first to be elected to the United States Senate after her husband was elected president?

Answer: Hillary Rodham Clinton

Mrs. Clinton is also the first First Lady to have a law degree and the first former First Lady to be a major candidate for the presidency. She served as a Senator from New York until she was appointed as the third female Secretary of State by President Barack Obama. Hillary Rodham Clinton is the wife of our 42nd President, Bill Clinton.
7. What First Lady was the first to cast a vote for her husband for President?

Answer: Florence Kling Harding

Women did not have the right to vote until 1920. Warren Harding was elected in 1920 and served as President for 881 days before dying of a heart attack. "Flossie" Harding was the wife of the 29th President, Warren Harding.
8. The wife of our 10th President was the first First Lady to die while in the White House. She was 51. Who was she?

Answer: Letitia Tyler

Rachel Jackson, wife of Andrew Jackson the 7th President, was the first wife of a President-elect to die but she died the December after the election and before Jackson was sworn in therefore she never officially became First Lady. Two other First Ladies, Caroline Harrison and Ellen Wilson, died during her husband's incumbency. Letitia Tyler's husband, John Tyler, was the 10th President of the United States.
9. She is the first First Lady to be given an honorary seat on the floor of Congress. She is also the first American to respond to a telegraph message, which incidentally was sent by Samuel Morse.

Answer: Dolley Madison

Dolley Madison may be the first First Lady to be more popular than her husband, though not the last. Her social and political acumen served her well before, during, and after her time in the White House. Dolley Madison was married to the 4th President, James Madison.
10. The first First Lady to marry a bachelor President, she is also the first to give birth in the White House. Who is she?

Answer: Frances Cleveland

Thomas Jefferson's daughter, Martha Jefferson Randolph, holds the honor of being the first mother to give birth in the executive mansion. Frances Cleveland married the 22nd and 24th President, Grover Cleveland, during his first term in office. Cleveland served two non-consecutive terms.
Source: Author Becher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us