FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Italian Language
Quiz about Italian Language

Italian Language Trivia Quiz


Do you know Italian? Test yourself with these verbs and sentences! Choose the right answer among the ones given.

A multiple-choice quiz by maria36. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Italian

Author
maria36
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
157,531
Updated
Jun 04 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2301
Last 3 plays: Guest 109 (7/10), Guest 44 (2/10), Guest 173 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which is the second person singular of the present indicative of the verb "andare"? Hint


Question 2 of 10
2. Which is the second person plural of the present subjunctive of the verb "nascere"? Hint


Question 3 of 10
3. Which is the first person plural of the simple past indicative (passato remoto) of the verb "leggere"? Hint


Question 4 of 10
4. How would you translate "we became" into Italian?
Hint


Question 5 of 10
5. How would you translate the following sentence: "Where are you going?" Hint


Question 6 of 10
6. Which word is missing in the saying "Quando il _____ non c', i topi ballano"? Hint


Question 7 of 10
7. Which is the third person plural of the past conditional of the verb "vedere"? Hint


Question 8 of 10
8. How would you translate the sentence "If I were not Caesar, I would like to be Alexander"? Hint


Question 9 of 10
9. "La lingua batte dove il dente ________": which word is missing? Hint


Question 10 of 10
10. How would you translate "They had to leave as soon as the concert ended"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 27 2024 : Guest 109: 7/10
May 27 2024 : Guest 44: 2/10
May 23 2024 : Guest 173: 10/10
May 21 2024 : Guest 104: 7/10
May 20 2024 : Guest 120: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is the second person singular of the present indicative of the verb "andare"?

Answer: Vai

"Vada" is the present subjunctive (1st, 2nd, 3rd person singular) of the verb "andare" (to go); "andato" is the past participle, while "andarono" is the 3rd person plural od the past indicative (passato remoto, in Italian).
2. Which is the second person plural of the present subjunctive of the verb "nascere"?

Answer: Nasciate

"Nacquero" is the 3rd person plural of the past indicative (passato remoto, in Italian) of the verb "nascere" (to be born). "Nato" is the past participle and "nascendo" is the present gerund.
3. Which is the first person plural of the simple past indicative (passato remoto) of the verb "leggere"?

Answer: Leggemmo

"Leggendo" is the present gerund of the verb "leggere" (to read); "letto" is the past participle and "lessi" is the first person singular of the simple past indicative.
4. How would you translate "we became" into Italian?

Answer: Divenimmo or Diventammo

First of all, in Italian there are two verbs that mean "to become", namely: "divenire" and "diventare". "Diveniate" is the 2nd person plural of the present subjunctive of "divenire"; "diventare" is the present infinitive of "diventare", while "divenissi" is the imperfect subjunctive (1st and 2nd person singular).
5. How would you translate the following sentence: "Where are you going?"

Answer: Dove stai andando? or Dove vai? or Dove state andando? or Dove andate?

While in English the 2nd person singular and the 2nd person plural are the same, i.e. "YOU", in Italian "stai andando"( vai) is the 2nd person singular, while "state andando (andate) is the 2nd person plural. Moreover in Italian you can use either the verb "stare" + the gerund "andando" (in this case) or simply the verb "andare" (or any other verb).
6. Which word is missing in the saying "Quando il _____ non c', i topi ballano"?

Answer: gatto

"Quando il gatto non c', i topi ballano" is a proverb meaning
"When the cat is away, the mice will play", i.e. "When someone in charge is away, subordinates will take advantage of it".
This Italian proverb is similar to the Latin: "Dum felis dormit, mus gaudet et exilit antro ("When the cat falls asleep, the mouse rejoices and leaps from the hole").
7. Which is the third person plural of the past conditional of the verb "vedere"?

Answer: Avrebbero visto

"Avrei visto" is the 1st person singular of the past conditional of the verb "vedere" (to see). "Vedrei" is the 1st person singular of the present conditional, while "vedano" is the 3rd person plural of the present subjunctive.
8. How would you translate the sentence "If I were not Caesar, I would like to be Alexander"?

Answer: Se non fossi Cesare, vorrei essere Alessandro

"Se non fossi Cesare, vorrei essere Alessandro" is a conditional sentence - contrary to fact - and then you must use the subjunctive in the protasis, i.e. in the subordinate clause, and the conditional in the apodosis, i.e. in the principal clause.
9. "La lingua batte dove il dente ________": which word is missing?

Answer: duole

"La lingua batte dove il dente duole" means "The tongue ever turns to the aching tooth", i.e. "We keep dwelling on our worries", and the verb "duole" is the 3rd person singular of the present indicative of the verb "dolere" (to ache).
10. How would you translate "They had to leave as soon as the concert ended"?

Answer: Appena finito il concerto, dovettero andarsene

"As soon as" is "appena" in Italian, i.e. a subordinate conjunction for a time clause. This conjunction is often followed by the past participle ("finito" in this case).
Source: Author maria36

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us