Quiz about La Festa Mascherata The Masquerade Party
Quiz about La Festa Mascherata The Masquerade Party

La Festa Mascherata (The Masquerade Party) Quiz


Venice is infamous for its elaborate masquerade parties and feasts. Can you identify the Italian words and phrases that may pop up during one of these parties?

A multiple-choice quiz by Joepetz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Italian

Author
Joepetz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
400,171
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
155
Last 3 plays: Guest 136 (8/10), Guest 192 (1/10), Guest 86 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Since you cannot attend one of Venice's famous masquerade parties without a mask, how does one say mask in Italian? Hint

Il maschero
La mascherata
Il masque
La maschera

2. Which of the following English words, all things one may find at a Venetian masquerade, is not also an Italian word? Hint

Candelabra
Punch
Costume
Champagne

3. Another guest at the masquerade party tells you to check out the elegant "tovaglie". What is she asking you to look at? Hint

The potted plants
The dishes
The tableclothes
The servants

4. It suddenly dawns on you the reason for the masquerade party you are attending is because tomorrow is "Mercoledý delle Ceneri" or what day? Hint

Fat Tuesday
Easter
Ash Wednesday
Christmas

5. A masked attractive (as far as you can tell) asks you to dance. How would you say "to dance" in Italian? Hint

Cantare
Ballare
Muoversi
Mescholare

6. Which of the following words is the proper way to refer to your host if your host is a woman? Hint

Portatore
Padrone
Padrona
Hostess

7. Everyone at the party starts laughing at "il giullare". Who is il giullare? Hint

The youngest child present
The person with the biggest mask
The waiter
The jester

8. Which of the following things found commonly at masquerades may be referred to as "a quadri"? Hint

The candles
The hostess
The food
The floor tiles

9. One of the most striking features of the masquerade party is the giant chandelier that hangs from the ceiling. How do you say chandelier in Italian? Hint

Sole
Fumo
Lampadario
Torcia

10. A server approaches you and offers you a flute of champagne. Is it correct Italian for the server to call this "il flauto"?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Since you cannot attend one of Venice's famous masquerade parties without a mask, how does one say mask in Italian?

Answer: La maschera

The word "maschera" refers to any type of mask, including those used in sports, but is most commonly used to mean part of a costume. The verb mascherare means to hide or conceal.

La mascherata is a masquerade ball. The other two incorrect answers are made up words.
2. Which of the following English words, all things one may find at a Venetian masquerade, is not also an Italian word?

Answer: Candelabra

In Italian, a candelabra is called il candelabro. Costume (pronounced cost-u-may) is a costume. Punch refers to the alcoholic drink and comes directly from the English language. Champagne means champagne in both English and Italian. Both languages took the word from French.
3. Another guest at the masquerade party tells you to check out the elegant "tovaglie". What is she asking you to look at?

Answer: The tableclothes

Le tovaglie (singular la tovaglia) means tablecloths.

Dishes would be i piatti. Servants are i domestichi. Potted plants would be le piante in vaso.
4. It suddenly dawns on you the reason for the masquerade party you are attending is because tomorrow is "Mercoledý delle Ceneri" or what day?

Answer: Ash Wednesday

Masquerade parties are very popular in Venice on Carnevale, the last day for the Lenten season of sacrifice begins. The first day of Lent is Mercoledý delle Ceneri or Ash Wednesday.

Easter would be Pasqua. Christmas is Natale and Fat Tuesday is called Carnevale in Italy (which literally translates to good-bye meat).
5. A masked attractive (as far as you can tell) asks you to dance. How would you say "to dance" in Italian?

Answer: Ballare

Ballare means to dance. It is from this word that the English words ballerina, ball and others come from.

Cantare means to sing. Muoversi is a reflexive verb that means to move oneself. Mescholare means to shuffle cards.
6. Which of the following words is the proper way to refer to your host if your host is a woman?

Answer: Padrona

La padrona is the proper word for a woman who receives guests. Il padrone is the male equivalent.

La hostess is a false cognate. It does not mean hostess but rather a flight attendant. Il portatore is a parasite host.
7. Everyone at the party starts laughing at "il giullare". Who is il giullare?

Answer: The jester

Il giullare is a court jester that is a popular form of entertainment at Venetian masquerades. He may also be called il buffone. Another similar word is il burlone which would be someone who tells jokes and jests a lot.
8. Which of the following things found commonly at masquerades may be referred to as "a quadri"?

Answer: The floor tiles

"A quadri" means checker patterned. It is very common in Venetian palaces that host masquerade parties to have tiled black-and-white floors. "A scacchi" (which literally means chess patterned) is an alternative phrase for "a quadri" though it is used less often.
9. One of the most striking features of the masquerade party is the giant chandelier that hangs from the ceiling. How do you say chandelier in Italian?

Answer: Lampadario

Il lampadario means the chandelier or any lighting structure that hangs from the ceiling.

Il fumo means smoke. La torcia means torch and il Sole means the Sun.
10. A server approaches you and offers you a flute of champagne. Is it correct Italian for the server to call this "il flauto"?

Answer: No

Il flauto refers to the flute that is a musical instrument, not a champagne flute. A glass flute is simply called il flute. If the flute has champagne in it, it may be called il calice.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 20 2023 : Guest 136: 8/10
Mar 04 2023 : Guest 192: 1/10
Feb 21 2023 : Guest 86: 6/10
Feb 19 2023 : Guest 103: 0/10

3/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us