Quiz about Complete the Italian Sayings and Proverbs
Quiz about Complete the Italian Sayings and Proverbs

Complete the Italian Sayings and Proverbs Quiz


These are proverbs in Italian, they should be quite easy for anyone with a minimum knowledge of the language.

A multiple-choice quiz by MiaowMiaow. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Italian

Author
MiaowMiaow
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
146,239
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
741
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Chi dorme non piglia ________. Hint

rane
uccelli
sassi
pesci

2. Non tutte le ciambelle vengono con _______. Hint

Il buco
la crema
l'osso
i vermi

3. Meglio un uovo oggi che una gallina ________. Hint

bruciata
domani
fra due giorni
morta

4. Dalla padella alla _______. Hint

panchina
pentola
brace
casa

5. Volere _______. Hint

parlare
paura
potere
voglia

6. Piangere sul latte _______. Hint

evaporato
bollito
versato
bevuto

7. La gatta frettolosa fece i gattini ________. Hint

ciechi
spellati
zoppi
senza coda

8. Uomo avvisato mezzo _______. Hint

colpito
arrabiato
salvato
salutato

9. Chi fa da se fa per ______. Hint

me
quattro
tre
tanti

10. Se l'invidia fosse fuoco tutto il mondo ________. Hint

sarebbe felice
finirebbe
morirebbe
brucerebbe


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chi dorme non piglia ________.

Answer: pesci

He who sleeps can't catch fish (pesci) is the basic translation or, the actual English saying is, the early bird catches the worm.
2. Non tutte le ciambelle vengono con _______.

Answer: Il buco

Not everything comes out perfectly is the meaning, the literal translation is: not all the doughnuts come out with holes.
3. Meglio un uovo oggi che una gallina ________.

Answer: domani

A bird in the hand is worth two in the bush.
Better an egg today than a chicken tomorrow.
4. Dalla padella alla _______.

Answer: brace

From bad to worse... From the pan, to the embers or out of the frying pan into the fire.
5. Volere _______.

Answer: potere

If you really want something, you have the power to get it.
Potere means power. Will is power.
6. Piangere sul latte _______.

Answer: versato

Crying over spilt milk. Versare, is the verb that means to spill.
7. La gatta frettolosa fece i gattini ________.

Answer: ciechi

If you do things too fast, in the end you'll mess them up. From Italian to English, the cat that went in a hurry gave birth to blind kittens. Haste makes waste.
8. Uomo avvisato mezzo _______.

Answer: salvato

Forwarned is forarmed. In Italian it's, "the man who has been warned is half-saved".
9. Chi fa da se fa per ______.

Answer: tre

If you work on your own, you work better.
He who works on his own, works for three, is the direct translation.
10. Se l'invidia fosse fuoco tutto il mondo ________.

Answer: brucerebbe

If jealosy was fire all the world would burn. This saying is actually Venetian and in dialect, I had to translate it. One that's close is "If wishes were horses then beggars might ride".
Bye!
Source: Author MiaowMiaow

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us