Quiz about Jesuit Colleges and Universities in the US
Quiz about Jesuit Colleges and Universities in the US

Jesuit Colleges and Universities in the U.S. Quiz


Ignatius Loyola, soldier, knight, priest and saint was the founder of the Society of Jesus, better known as the Jesuits. Called Father General by his followers, he sent his companions to Europe and beyond to educate and create centers for learning.

A multiple-choice quiz by oldstuff28. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. US Colleges

Author
oldstuff28
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
317,186
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
872
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 70 (9/10), Guest 172 (9/10), polly656 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first Jesuit university in the United States was also the first Catholic university in the country. Which school is it? Hint

William and Mary
Georgetown
Harvard
Rutgers

2. One of the Jesuit universities in the U.S. is named after a famous Jesuit explorer who was the first non-native, with his fellow companion and explorer, Louis Joliet, to map the Mississippi River. Hint

Marquette University
St. Ignace University
St. Croix University
Isaac Jogues University

3. A small college on the west coast with land purchased by Father Joseph Cataldo, S.J. for a mere $936.00, had its first enrollment of 18 young men. This university is now well known for its almost yearly appearance in March Madness. Which Jesuit university of about 7,000 students is it? Hint

Gonzaga
Stanford
Cataldo
U.C.L.A.

4. In 1825, Father Benedict Fenwick, S.J. envisioned a college in the city to educate future leaders. Not until 1863 was the charter approved by the state. Which city college was this? Hint

Boston College
Philadelphia College
New York City College
Pittsburgh College

5. Not only is this college the oldest college west of the Mississippi River, it is the second oldest Jesuit university in the nation. Which college, in the heart of a Midwestern city, is it? Hint

New Orleans University
Omaha University
Denver University
St. Louis University

6. This Jesuit college was founded in 1886 and was called St. Ignatius College, strictly a college for men. It was renamed in 1923 after the first Catholic archbishop in the U.S. What is this college called today? Hint

Edward Kennedy College
John Standish University
John Carroll University
Roger Moore College

7. With a nationally ranked MBA program, this small school in Ohio was the fourth Jesuit college in the U.S. and was established in 1831. Which school is it? Hint

University of Ohio
Miami of Ohio University
Ohio State University
Xavier University

8. One block from Independence Hall in Philadelphia, founded by Father Felix Barbelin, S.J., 30 young men came together in a courtyard of a church in order to learn. From these humble beginnings we now have which university? Hint

University of Philadelphia
St. Felix University
St. Joseph University
St. Robert College

9. The oldest institution of higher learning in the Western U.S. was founded in 1851 and is now referred to as the "Jesuit University in Silicon Valley". Which university is this? Hint

Stanford University
College of the Pacific
St. Edmund's University
Santa Clara University

10. This is the largest Jesuit Catholic university in the United States. When it was founded in 1870, it was called St. Ignatius College after the founder of the Jesuits. Which school is it that has four campuses, one of them in Rome? Hint

Jesuit University
Loyola University Chicago
Loyola Marymount University
Loyola University New Orleans


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first Jesuit university in the United States was also the first Catholic university in the country. Which school is it?

Answer: Georgetown

Georgetown was founded in 1789 and is located in Washington D.C. with an enrollment of about 14,000. Their athletic teams are the Hoyas and they have a good basketball program.
2. One of the Jesuit universities in the U.S. is named after a famous Jesuit explorer who was the first non-native, with his fellow companion and explorer, Louis Joliet, to map the Mississippi River.

Answer: Marquette University

Father Jacques Marquette was a French Jesuit missionary to the native Americans and explored parts of the Midwest. Marquette University is in Milwaukee, Wisconsin close to the shore of Lake Michigan. Marquette's athletic teams are the Golden Eagles and they have a better than average basketball program. Marquette was founded in 1881 and has an enrollment of about 14,000.
3. A small college on the west coast with land purchased by Father Joseph Cataldo, S.J. for a mere $936.00, had its first enrollment of 18 young men. This university is now well known for its almost yearly appearance in March Madness. Which Jesuit university of about 7,000 students is it?

Answer: Gonzaga

This school is named for another Jesuit, Father Aloysius Gonzaga who died at 23 years old from pestilence and famine in Italy. Even though he was frail, he spent his days caring for the sick. Gonzaga University's sports teams are the Bulldogs or the Zags, and are known for their excellent basketball program.
4. In 1825, Father Benedict Fenwick, S.J. envisioned a college in the city to educate future leaders. Not until 1863 was the charter approved by the state. Which city college was this?

Answer: Boston College

Now of course, Boston College is a university with one of the largest community of Jesuits in the world. The main campus is located in Chestnut Hill, Massachusetts with beautiful Gothic architecture. They are nationally known for football and their team nickname is the Eagles. The school has an enrollment of over 14,000 students.
5. Not only is this college the oldest college west of the Mississippi River, it is the second oldest Jesuit university in the nation. Which college, in the heart of a Midwestern city, is it?

Answer: St. Louis University

Founded in 1818 with a present enrollment of over 12,000 students representing all 50 states, St. Louis University is known for its Law School and School of Medicine. Its athletic teams are the Billikins.
6. This Jesuit college was founded in 1886 and was called St. Ignatius College, strictly a college for men. It was renamed in 1923 after the first Catholic archbishop in the U.S. What is this college called today?

Answer: John Carroll University

John Carroll was also the founder of Georgetown University. The university is located in University Heights, Ohio, a suburb of Cleveland. In 1968 it became fully coeducational. They are known for their strong liberal arts program as well as the Bolero School of Business. The enrollment is about 4,000 and their athletic teams are the Blue Streaks.
7. With a nationally ranked MBA program, this small school in Ohio was the fourth Jesuit college in the U.S. and was established in 1831. Which school is it?

Answer: Xavier University

With an enrollment of about 6,500, Xavier is another Jesuit university known for its basketball team, the Musketeers. It is located in Cincinnati. It was the first Catholic university in the Northwest Territory. (That is what Ohio was part of in those days.)
8. One block from Independence Hall in Philadelphia, founded by Father Felix Barbelin, S.J., 30 young men came together in a courtyard of a church in order to learn. From these humble beginnings we now have which university?

Answer: St. Joseph University

After outgrowing their tiny quarters in a courtyard of St. Joseph's Church, this university now has an enrollment of about 7,500 students. Their athletic teams are the Hawks. This prestigious university has a faculty where 98% of the professors hold the highest possible degrees in their fields.
9. The oldest institution of higher learning in the Western U.S. was founded in 1851 and is now referred to as the "Jesuit University in Silicon Valley". Which university is this?

Answer: Santa Clara University

Father Junipero Serra, a Franciscan missionary, founded the Santa Clara Mission which became the site of Santa Clara University. Its athletic teams are the Broncos, and its enrollment is over 8,000 students. Two Italian Jesuit priests Father John Nobili, S.J. and Father Michael Accolti, S.J. established the original Santa Clara College around Mission Santa Clara.

The first Bachelors degree in California was earned from Santa Clara College.
10. This is the largest Jesuit Catholic university in the United States. When it was founded in 1870, it was called St. Ignatius College after the founder of the Jesuits. Which school is it that has four campuses, one of them in Rome?

Answer: Loyola University Chicago

Loyola University Chicago, with two of its campuses on the shores of Lake Michigan, one on the "Magnificent Mile" near the historic Water Tower and the other, the North Shore campus in Rogers Park, the northernmost part of the city. The third campus is the Loyola Medical Center in Maywood which has one of the leading academic medical schools in the country.

In 1962, Loyola opened a Liberal Arts Center in Rome, Italy. Loyola won the 1963 national basketball championship and its athletic teams are the Ramblers.
Source: Author oldstuff28

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 07 2022 : Guest 70: 9/10
Nov 28 2022 : Guest 172: 9/10
Nov 27 2022 : polly656: 9/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us