Quiz about Mussolini and Friends
Quiz about Mussolini and Friends

Mussolini and Friends Trivia Quiz


Surprise....surprise! Not only Hitler was his "friend"....Take this quiz and learn more about some of Benito Mussolini's life and friends.

A multiple-choice quiz by VANEYK. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Leaders
  8. »
  9. Dictators & Tyrants

Author
VANEYK
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
370,439
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
351
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 47 (10/10), Guest 78 (3/10), Guest 109 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Benito Amilcare Andrea Mussolini was born the 29 July 1883 in a small Italian town in Forli. In which Italian province is Forli located? Hint

Toscana
Piamonte
Emilia Romagna
Sicilia

2. In 1902, Mussolini emigrated to this country where he could not find a permanent job but became very active in the Socialist Party organizing meetings, giving speeches and calling for general strikes. Hint

Switzerland
Britain
France
Germany

3. The Francisco Franco-led Spanish Nationalists, who were inspired by Mussolini's ideals, were on the victorious side of a horrendous civil war. How was Franco officially known after winning the war and taking power? Hint

El Generalisimo
El Restaurador
El Jefe de los Jefes
El Padre de España

4. One of Mussolini's aims was to transform Italy in a true world empire. Which African country did his troops invade and occupy in 1935? Hint

Egypt
Libya
Ethiopia
Tunisia

5. Adolf Hitler's Nazism was inspired in Mussolini's fascist philosophy.

True
False

6. Who visited Mussolini in Rome convinced that after some concessions he would enter the approaching WWII on the Allies side? Hint

Winston Churchill
Charles De Gaulle
Josef Stalin
Neville Chamberlain

7. This general was the military "attaché" in Rome's embassy of his country before WWII. He admired and was inspired by most of Mussolini's policies to later apply them in his country. Who was this famous general? Hint

Juan Domingo Peron- Argentina
Miklós Horthy-Hungary
Antonio de Oliveira Salazar- Portugal
Rafael Trujillo- Dominican Republic

8. This aristocrat wrote a massive diary which was an invaluable piece after the end of WWII to understand Mussolini's regime. Which position did this person hold from 1936 to 1943 in Mussolini's government? Hint

Italy's Prime Minister
Italy's Ambassador to Germany
Italy's President
Italy's Foreign Minister

9. On 24 July 1943, "The Grand Council of Fascism", the actual "government" of Italy at the time, voted 19 against 7 to force Mussolini to leave power. But he ignored it. Who was the person who on the same day effectively stripped Mussolini of all powers? Hint

Adolf Hitler
King Victor Emmanuel III
Marshal Pietro Badoglio
Count Ciano

10. On 27 April 1945, Mussolini and Claretta Petacci were captured by Communist partisans. The day after, she and Mussolini were taken to Mezzegra and shot. Who was Claretta Petacci? Hint

Mussolini's wife
Mussolini's mistress
Mussolini's secretary
Mussolini's mother


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Benito Amilcare Andrea Mussolini was born the 29 July 1883 in a small Italian town in Forli. In which Italian province is Forli located?

Answer: Emilia Romagna

His father Alessandro was a blacksmith and a socialist, and her mother Rosa was a devoutly Catholic schoolteacher. Interestingly, Mussolini was named "Benito" after Mexican revolutionary reformist President Benito Juárez.
2. In 1902, Mussolini emigrated to this country where he could not find a permanent job but became very active in the Socialist Party organizing meetings, giving speeches and calling for general strikes.

Answer: Switzerland

Mussolini emigrated to Switzerland to avoid military service. He was deported in 1903 for false papers; he came back again for a little while, but in 1904, he returned to Italy to take advantage of an amnesty for desertion, for which he had been convicted.
3. The Francisco Franco-led Spanish Nationalists, who were inspired by Mussolini's ideals, were on the victorious side of a horrendous civil war. How was Franco officially known after winning the war and taking power?

Answer: El Generalisimo

From 1936 through 1939, Mussolini provided huge amounts of military support to the Nationalists in the Spanish Civil War. This active intervention on the side of Franco further distanced Italy from France and Britain. As a result, Mussolini's relationship with Adolf Hitler became closer since Germany was also strongly supporting Franco.

After WWII started, Hitler and Mussolini asked repeatedly to Franco to officially enter the War on the Axis side. Many historians say that several of the most memorable Hitler's scenes of fury were due to the refusal of Franco to "return the favour" for the German and Italian help given to him during the Spanish Civil War.
4. One of Mussolini's aims was to transform Italy in a true world empire. Which African country did his troops invade and occupy in 1935?

Answer: Ethiopia

Emperor Haile Selassie was forced to flee the country, with Italy entering the capital city, Addis Ababa to proclaim an empire by May 1936, making Ethiopia part of Italian East Africa. Ethiopia or Abyssinia as it was called at the time, was the only country along with Liberia, which had avoided European domination in Africa until then.
5. Adolf Hitler's Nazism was inspired in Mussolini's fascist philosophy.

Answer: True

Building a police state, reducing powers of parliament, start a massive public construction programmes and government initiatives to combat economic setbacks or unemployment levels, heavy propaganda and a lavish cult of personality, the dream to forge a new Roman Empire, the despise of western democracies (especially the UK and France) and a strong armed forces were some of the basis of fascism which were later taken and perfected by Hitler.
6. Who visited Mussolini in Rome convinced that after some concessions he would enter the approaching WWII on the Allies side?

Answer: Neville Chamberlain

In January 1939, the British Prime Minister Neville Chamberlain visited Rome, during which visit, Mussolini learnt that Britain very much wanted better relations with Italy, and was prepared to make concessions to it in order to avoid a war.
7. This general was the military "attaché" in Rome's embassy of his country before WWII. He admired and was inspired by most of Mussolini's policies to later apply them in his country. Who was this famous general?

Answer: Juan Domingo Peron- Argentina

Perón was assigned by the War Ministry to study mountain warfare in the Italian Alps in 1939. He also attended the University of Turin and served as a military observer in Italy. He studied Benito Mussolini's Italian Fascism, Nazi Germany, and other European governments of the time. He returned to Argentina in 1941, and served as an Army skiing instructor in Mendoza.
8. This aristocrat wrote a massive diary which was an invaluable piece after the end of WWII to understand Mussolini's regime. Which position did this person hold from 1936 to 1943 in Mussolini's government?

Answer: Italy's Foreign Minister

Count Gian Galeazzo Ciano was Foreign Minister of Fascist Italy from 1936 until 1943 and Benito Mussolini's son-in-law. On 11 January 1944, he was shot by a firing squad at the behest of Mussolini, under pressure from the Nazis because of Ciano's increasing opposition of keeping Italy in the war and his obvious and regular contacts with the Allies.
9. On 24 July 1943, "The Grand Council of Fascism", the actual "government" of Italy at the time, voted 19 against 7 to force Mussolini to leave power. But he ignored it. Who was the person who on the same day effectively stripped Mussolini of all powers?

Answer: King Victor Emmanuel III

He was called to the royal palace by King Victor Emmanuel III, who had been planning to oust Mussolini earlier. When Mussolini tried to explain to the king, Victor Emmanuel cut him off and told him that he was being replaced by Marshal Badoglio. After Mussolini left the palace, he was arrested by Carabinieri on the King's orders.
10. On 27 April 1945, Mussolini and Claretta Petacci were captured by Communist partisans. The day after, she and Mussolini were taken to Mezzegra and shot. Who was Claretta Petacci?

Answer: Mussolini's mistress

The partisans gave Claretta the options of running away or being shot. She chose to stay. They say when the bullets were fired to kill "Il Duce" she suddenly interposed her body to protect her lover, killing her first. On the following day, 29 April, Mussolini's and Petacci's bodies were taken to the Piazzale Loreto in Milan and hung upside down for the Italian people to see and verify that Mussolini was indeed dead.
Source: Author VANEYK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 47: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 78: 3/10
Jan 13 2023 : Guest 109: 9/10
Jan 10 2023 : Guest 107: 7/10
Jan 09 2023 : Guest 107: 7/10
Jan 05 2023 : Guest 176: 1/10
Jan 01 2023 : Guest 78: 3/10
Dec 23 2022 : Guest 175: 6/10
Dec 17 2022 : Guest 107: 7/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us