Quiz about If I Were A Dictator
Quiz about If I Were A Dictator

If I Were A Dictator...... Trivia Quiz


The top 10 greediest and bloodiest "liberators" of Africa, as listed by AfricaNews.com. The list starts at number ten and ends with Numero Uno.

A multiple-choice quiz by gillyz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Leaders
  8. »
  9. Dictators & Tyrants

Author
gillyz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,710
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
454
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was born in Arthington, Liberia and educated at Bentley College, Waltham, Massachusetts? He took over the leadership of his country in 1997 after becoming one of the most prominent warlords in Africa. Hint

Charles Macarthur Taylor
William R Tolbert Jr.
Samuel Doe
Ramsey Clark

2. Who was one of the leading figures in the fight for the end of colonialism in West Africa and one of the primary forces behind Guinea's acceptance of the offer of independence from France? Hint

Felix Houphouet-Boigny
George Poiret
Ahmed Ben Bella
Ahmed Sekou Toure

3. Who was born and raised in Kano, Nigeria before being trained at Aldershot in England? He held power from 1993 until his death in 1998. Hint

Sani Abacha
Seydou Keita
Ibrahim Babangida
Lasana Conte

4. Who was educated at the University of Dar Es Salaam in Tanzania where he forged associations with other future African presidents? His son succeeded him in 2001 following his death as a result of being shot by his own body guard. Hint

Yoweri Museveni
Mobutu Sese Seko
Laurent Kabila
Patrice Lumumba

5. Who was the first president of what had previously been the British colony Nyasaland and was educated at Central State University in Wilberforce, Ohio? Hint

Bakili Muluza
Hastings Kamuzu Banda
Hanock Msokera Phiri
Vincent Chegutu

6. Who first taught in Ghana in the late 50s where he became involved in Marxism and African nationalism before returning home to oust the Rhodesian Front government led by Ian Smith? Hint

Joshua Nkomo
Arthur Mutambara
Edgar Tekere
Robert Mugabe

7. Who became President of the Democratic Republic of the Congo in 1965 but was overthrown as President of Zaire in 1997? Hint

Patrice Lumumba
Yemo Lusala
Alberic Gbemeni
Mobutu Seso Seko

8. Who was head of state of the Central African Republic and its successor state, the Central African Empire, which was created when he declared himself Emperor for Life in 1977? Hint

David Dacko
Ubangi Mbaiki
Bangani Forestierre
Jean Bedel Bokassa

9. Who was ousted from power in 2011 through the uprising of practically his entire nation? He was replaced by his long time opponent, Ali Zeidan, who was democratically elected prime minister. Hint

Abdullah Senussi
Muammar Gaddafi
Abdul Ati al-Obeidi
Mahmud Sulayman al Maghribi

10. Often cited as the worst African dictator of the twentieth century, this man only ruled for eight years and died in exile in Saudi Arabia in 2003. Who is he? Hint

Idi Amin Dada
Mustafa Adrisi
Milton Obote
Yusufu Lute


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was born in Arthington, Liberia and educated at Bentley College, Waltham, Massachusetts? He took over the leadership of his country in 1997 after becoming one of the most prominent warlords in Africa.

Answer: Charles Macarthur Taylor

Before becoming the leader of his country, he was a warlord and leader of the rebel group the National Patriotic Front of Liberia. On 29 May 2012, he was sentenced to 50 years in jail by the UN backed "Special Court for Sierra Leone".
2. Who was one of the leading figures in the fight for the end of colonialism in West Africa and one of the primary forces behind Guinea's acceptance of the offer of independence from France?

Answer: Ahmed Sekou Toure

He was one of the founding members of the RDA (African Democratic Rally) which was the driving force behind independence in Africa from French rule. He died in 1984 in the Cleveland Clinic, Cleveland, Ohio, whilst undergoing surgery.
3. Who was born and raised in Kano, Nigeria before being trained at Aldershot in England? He held power from 1993 until his death in 1998.

Answer: Sani Abacha

Abacha promised democracy, but his actions were anything but democratic. He banned political activity of any kind and assembled a personal security force of some 3,000 men, as well as totally controlling the press. During his brief five-year reign, an estimated 5 billion US dollars was siphoned off by him and his family.
4. Who was educated at the University of Dar Es Salaam in Tanzania where he forged associations with other future African presidents? His son succeeded him in 2001 following his death as a result of being shot by his own body guard.

Answer: Laurent Kabila

Kabila came to power by overthrowing Mobutu Seso Seke and proceeded to ban all political activity and arrested many opposionists. The Democratic Republic of the Congo, also known as Zaire, is the only African nation to have two leaders in the top 10.
5. Who was the first president of what had previously been the British colony Nyasaland and was educated at Central State University in Wilberforce, Ohio?

Answer: Hastings Kamuzu Banda

He presided over one of the most repressive regimes in Africa but faced scorn for not breaking ofr relations with apartheid South Africa. He was a physician and surgeon, attaining LRCP & LRCS from Edinburgh University and LRFPS from Glasgow University.
6. Who first taught in Ghana in the late 50s where he became involved in Marxism and African nationalism before returning home to oust the Rhodesian Front government led by Ian Smith?

Answer: Robert Mugabe

Robert Mugabe remained in power in Zimbabwe well into the twenty-first century, although in later years he was forced into a power-sharing arrangement with Morgan Tsvangerai, who took on the position of Prime Minister while Mugabe clung to his office as President. Tsvangerai was leader of the extremely vociferous opposition party, the Movement for Democratic Change.
7. Who became President of the Democratic Republic of the Congo in 1965 but was overthrown as President of Zaire in 1997?

Answer: Mobutu Seso Seko

He changed the name of his country to Zaire in 1971. His style of leadership became known as "kleptocracy" - or "rule by thieves".
8. Who was head of state of the Central African Republic and its successor state, the Central African Empire, which was created when he declared himself Emperor for Life in 1977?

Answer: Jean Bedel Bokassa

He styled himself, his reign and his coronation on his hero Napoleon Bonaparte. His coronation is reputed to have cost between 20 and 30 million US dollars.
9. Who was ousted from power in 2011 through the uprising of practically his entire nation? He was replaced by his long time opponent, Ali Zeidan, who was democratically elected prime minister.

Answer: Muammar Gaddafi

Gaddafi held unyielding power for 45 years during which time he ordered many incidents of ethnic cleansing amongst the minority tribes and peoples of Libya.
10. Often cited as the worst African dictator of the twentieth century, this man only ruled for eight years and died in exile in Saudi Arabia in 2003. Who is he?

Answer: Idi Amin Dada

Amin fled Uganda after trying to annex Kagera province, Tanzania, in 1978. He awarded himself the military rank of Field Marshal, even though in his 16 years in the British army he never rose above the rank of Lieutenant.

His rule was characterised by some of the worst instances of political repression, abuse of human rights, ethnic persecution, political repression, nepotism, corruption and gross economic mismanagement. Estimates of the numbers killed as a result of his regime range from 100,000 to 500,000.
Source: Author gillyz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us