Quiz about Sindhi Language
Quiz about Sindhi Language

Sindhi Language Trivia Quiz


This quiz is about the Sindhi Language, which originates from a town called Sindh located in Pakistan. I will ask in Sindhi and you choose the English meaning.

A multiple-choice quiz by haresh. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Languages of India

Author
haresh
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
103,539
Updated
Jan 17 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
721
Last 3 plays: Guest 182 (14/15), Guest 37 (5/15), Guest 175 (15/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the meaning of 'Khande'? Hint

Salt
Sugar
Pepper
Chilli

2. What is the equivalent in English for 'Kaaro Mirch'? Hint

White Pepper
Black Pepper
Red Pepper
Green Pepper

3. 'Magaz' means what in English? Hint

Leg
Brain
Arm
Foot

4. What is the meaning of 'Hiteh Ache'? Hint

Go There
Stand Straight
Look Here
Come Here

5. 'Vaanyu' or 'Vaanyu Hali' is also known as what in English? Hint

Come
Go Away
Get Up
Sleep

6. 'Thooma' is the key ingredient of most Sindhi dishes. What is it in the English lingo? Hint

Ginger
Garlic
Coriander
Onion

7. 'Dhabaroti' is a very common item in the international community. What is this in English? Hint

Chappati
Pickle
Sweets
Bread

8. What is the meaning of 'Vaangar'? Hint

Carrot
Eggplant
Onion
Potato

9. 'Davaa' is the equivalent of what in the English Language? Hint

Doctor
Medicine
Nurse
Syringe

10. 'Maan Ghar Tho Vaanyaan' is a Sindhi statement meaning what in English? Hint

I am going... going... gone...
I am going to the movies
I am going home
I am going for a drive

11. 'Palang' is the Sindhi word for? Hint

Bed
Bolster
Bedsheet
Blanket

12. 'Kotmeer' is very extensively used in most Sindhi dishes. What is this called in the English language? Hint

Banana Leaves
Coriander Leaves
Coconut Leaves
Betel Leaves

13. 'Paapar' is THE most important snack item generally among the Sindhis. What is it? Hint

Papadams made from spinach
Papadams made from rice
Papadams made from lentil flour and black pepper
Papadams made from wheat

14. What is the meaning of 'Dhal'? Hint

Lentils
Potpurri
Spices
Jam

15. What is the meaning of 'Tun Sindhi Sikhandein'? Hint

I know how to speak Sindhi.
Do you want to learn how to speak Sindhi?
I know Sindhi more then you.
Sindhi is in my blood.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the meaning of 'Khande'?

Answer: Sugar

Generally Sindhis have a very very sweet set of TEETH.
2. What is the equivalent in English for 'Kaaro Mirch'?

Answer: Black Pepper

Black Pepper is used quite often in Indian cuisine unlike white pepper that
is used in Chinese cuisine. So when ever the black pepper is not available then the next closest thing would be white pepper,
but believe me you can taste the difference.
3. 'Magaz' means what in English?

Answer: Brain

One of the delicacies of the Sindhi's non-veg cuisine is goat's brain deep fried using powdered lentils as batter. The savoury snack dish is called 'Magaz Jaa Pakora'.
4. What is the meaning of 'Hiteh Ache'?

Answer: Come Here

'Ache' means come and 'Hiteh' means here. It is perfectly okay to
use either word first, it will still mean the same thing in Sindhi.
5. 'Vaanyu' or 'Vaanyu Hali' is also known as what in English?

Answer: Go Away

Again here there is the flexibility to change the words around in Sindhi context to mean the same thing.
6. 'Thooma' is the key ingredient of most Sindhi dishes. What is it in the English lingo?

Answer: Garlic

Lots of garlic is used in our Sindhi cuisine and it gives a BIG UMPH! to the dish as well as the stomach and mouth. But generally it has been proven that garlic is good for the health. I don't have the details though.
7. 'Dhabaroti' is a very common item in the international community. What is this in English?

Answer: Bread

If you got this one right then you have to be a Sindhi...just joking.
Chappati, was, is and will remain the staple diet in general for the Indian
community. But bread which is made from whole wheat is an okay subsitute because it is cold and chappatis are usually eaten hot.
8. What is the meaning of 'Vaangar'?

Answer: Eggplant

There is a very special Sindhi dish made from Eggplant called
'vaagar jo bharto'(mashed eggplant with onions and tomatoes).
9. 'Davaa' is the equivalent of what in the English Language?

Answer: Medicine

Sindhis have a good choice of medications to choose from. Some of the types of medication used by Sindhis are..
a)The Western type of medication that one may find in clinics.
b)Homeopathy ..this medicine is made from plant extracts and it originated in Germany.
c)Ayurvedic..this is the ancient Indian naturopathy type of medication where herbal plants are used.
10. 'Maan Ghar Tho Vaanyaan' is a Sindhi statement meaning what in English?

Answer: I am going home

A majority of Sindhis prefer a stable home lifestyle and normally the married ones would prefer to return home from work. Yet there are many in India today that do not have proper shelters over their heads.
11. 'Palang' is the Sindhi word for?

Answer: Bed

The orginal beds were made from wooden frames and jute strings running in criss-cross across the frame of the bed.
This is called 'khate'. Even now these beds are found in yards rather then in the homes.
12. 'Kotmeer' is very extensively used in most Sindhi dishes. What is this called in the English language?

Answer: Coriander Leaves

It's like what basil leaves, parsley and thyme are to the Italian cuisine.
13. 'Paapar' is THE most important snack item generally among the Sindhis. What is it?

Answer: Papadams made from lentil flour and black pepper

No Sindhi meal is complete without 'Paapar'(savoury snack). It is either eaten on its own or with yogurt or it is served with a drink or plain water.
Sindhis call it Paapar and South Indians call it Papadam (It is also spelt as Papadum) but they make it quite different from the way Sindhis would make them.
The South Indian version can only be eaten fried while the Sindhi version can be eaten baked over the fire or fried.
14. What is the meaning of 'Dhal'?

Answer: Lentils

There are roughly 10 types of lentils that I know of that we Sindhis eat....there could be more.
15. What is the meaning of 'Tun Sindhi Sikhandein'?

Answer: Do you want to learn how to speak Sindhi?

Sindhi is written quite closely resembling the Urdu language of Pakistan with
a slight variation in some characters.
Source: Author haresh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 182: 14/15
Nov 24 2022 : Guest 37: 5/15
Nov 16 2022 : Guest 175: 15/15
Nov 04 2022 : Andyboy2021: 15/15
Oct 17 2022 : Guest 82: 1/15
Oct 15 2022 : Guest 137: 13/15
Oct 05 2022 : Guest 174: 11/15

Score Distribution

quiz
12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us