Quiz about The Reagan White House
Quiz about The Reagan White House

The Reagan White House Trivia Quiz


Some historians argue that Ronald Reagan was one of the great presidents. Others disagree...strongly. But, as a president is only as good as the people around him, here's a test about the people who worked for him.

A multiple-choice quiz by dirksav. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. Ronald Reagan

Author
dirksav
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
147,441
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
707
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Ronald Reagan selected as his vice president the man who called Reagan's economic proposals "voo-doo economics." Who was that man? Hint

George H. W. Bush
Bob Dole
Howard Baker
George W. Bush

2. Reagan's vice president had an impressive resume. What agency of government did he once head? Hint

Central Intelligence Agency
State Department
Treasury Department
Securities and Exchange Commission

3. Which of the following was NOT a member of Reagan's White House staff? Hint

Michael Deaver
James Baker
William French Smith
Edwin Meese

4. Edwin Meese was Reagan's first attorney general.

True
False

5. Who was Reagan's first secretary of state? Hint

Caspar Weinberger
James Baker
Alexander Haig
George Schulz

6. Which Reagan Cabinet secretary was nicknamed "the Knife"?

Answer: (Full name or last name)
7. Everyone knew that Reagan consulted his wife, Nancy, frequently for advice. With whom did Nancy sometimes consult, which resulted in bad press for the White House? Hint

a stockbroker
an astrologer
former Calif. Gov. Jerry Brown
the ghost of Eleanor Roosevelt

8. Which of these Reagan Cabinet members went to Princeton? Hint

Alexander Haig
Samuel Pierce
George Schulz
Donald Regan

9. Which three men served as White House chief of staff? Hint

Michael Deaver, Alexander Haig, Richard Sears
James Baker, William French Smith, Edwin Meese
James Baker, Donald Regan, Howard Baker
Donald Regan, Caspar Weinberger, Michael Deaver

10. Which of the following was NOT implicated in the Iran-Contra scandal that shook the Reagan White House in 1986? Hint

Caspar Weinberger
Oliver North
Howard Baker
John Poindexter


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ronald Reagan selected as his vice president the man who called Reagan's economic proposals "voo-doo economics." Who was that man?

Answer: George H. W. Bush

Conservative supporters of Reagan were a little suspicious of the choice, thinking Bush was too much of a moderate.
2. Reagan's vice president had an impressive resume. What agency of government did he once head?

Answer: Central Intelligence Agency

George Bush also served as a member of the U.S. House of Representatives from Texas.
3. Which of the following was NOT a member of Reagan's White House staff?

Answer: William French Smith

Smith served in Reagan's Cabinet as attorney general, not at the White House. Baker was Reagan's first chief of staff, Meese was counselor to the president and Deaver was special assistant to the president. The media shorthand take for each: Baker--smooth operator; Meese--amiable conservative; Deaver--public relations guru.
4. Edwin Meese was Reagan's first attorney general.

Answer: False

No, that was William French Smith. Meese was counselor to the president in Reagan's first term, and served as attorney general in the second.
5. Who was Reagan's first secretary of state?

Answer: Alexander Haig

Haig's days were numbered once he claimed that he was in charge, after the assassination attempt on Reagan.
6. Which Reagan Cabinet secretary was nicknamed "the Knife"?

Answer: Caspar Weinberger

Cap the Knife actually earned the nickname when he served in the Nixon administration in the Office of Management and Budget.
7. Everyone knew that Reagan consulted his wife, Nancy, frequently for advice. With whom did Nancy sometimes consult, which resulted in bad press for the White House?

Answer: an astrologer

After the assassination attempt, Nancy turned to astrologer Joan Quigley. "After March 30, 1981, I wasn't about to take any chances," Nancy wrote in her memoirs. "I have been criticized and ridiculed for turning to astrology, but after a while I reached the point where I didn't care. I was doing everything I could think of to protect my husband and keep him alive."
8. Which of these Reagan Cabinet members went to Princeton?

Answer: George Schulz

He admits that he has a tattoo of the college mascot -- a tiger -- somewhere on his body. James Baker also went to Princeton, but he, as yet, has not disclosed any tiger tattoos.
9. Which three men served as White House chief of staff?

Answer: James Baker, Donald Regan, Howard Baker

Interestingly, James Baker and Regan switched jobs in the second Reagan term. Regan became chief of staff and Baker went to the Treasury Department as secretary.
10. Which of the following was NOT implicated in the Iran-Contra scandal that shook the Reagan White House in 1986?

Answer: Howard Baker

During the infamous arms-for-hostages scandal, Baker was still serving in the U.S. Senate. He was brought in later as chief of staff, after Reagan cleaned house.

Caspar Weinberger was facing perjury charges that alleged he had lied about his knowledge of the Iran-Contra affair. President George H.W. Bush pardoned him and five others implicated or found guilty in the arms-for-hostage deal on December 25, 1992, just days before Weinberger was scheduled to testify in court on those charges.
Source: Author dirksav

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 06 2023 : sittnick16: 6/10
Dec 11 2022 : Guest 174: 6/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us