FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The X Plane Files
Quiz about The X Plane Files

The X (Plane) Files! Trivia Quiz


A quiz on U.S. experimental and prototype aircraft, from the 1940s to today. Watch that Machmeter!

A multiple-choice quiz by umtutsut. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Aviation

Author
umtutsut
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
25,068
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1638
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (9/10), Guest 146 (0/10), Guest 155 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. What company built the X-1 aircraft that Chuck Yeager flew through the 'sound barrier' on October 14, 1947? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these aircraft was a large 'flying wing' bomber prototype? Hint


Question 3 of 10
3. Scott Crossfield became the first person to reach Mach 2 (twice the speed of sound) on November 20, 1953. What aircraft was he flying? Hint


Question 4 of 10
4. What was the nickname of the Douglas X-3? Hint


Question 5 of 10
5. What concept did the Bell X-5 test? Hint


Question 6 of 10
6. What type of aircraft were the X-24A-B, M2F2-3 and the HL-10? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these NASA astronauts also flew the North American X-15 rocket plane? Hint


Question 8 of 10
8. What was unique about the NASA-Air Force-Grumman X-29? Hint


Question 9 of 10
9. Where were most experimental and prototype aircraft tested in the 1950's? Hint


Question 10 of 10
10. One more flying wing question (just for fun): In which famous 1950s science fiction movie did the YB-49 play a key role? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 20 2024 : Guest 73: 9/10
May 13 2024 : Guest 146: 0/10
Mar 27 2024 : Guest 155: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What company built the X-1 aircraft that Chuck Yeager flew through the 'sound barrier' on October 14, 1947?

Answer: Bell

Bell was a premier X-plane builder in the late 40s - early 50s. Besides the three X-1 aircraft, Its other products included the X-1A-B-D series, the X-1E (a modified X-1), the X-2 and the X-5.
2. Which of these aircraft was a large 'flying wing' bomber prototype?

Answer: All of them

Jack Northrop was a die-hard believer in the 'flying wing' concept. His company rolled out the XB-35, powered by four piston engines, in 1946. The YB-49 was a jet-powered derivative, with eight engines buried in the wings. The YRB-49 reconnaissance bomber was Northrop's last shot at a production contract for the {design;} it had four jets buried in the wings and two slung in underwing pods. (Interestingly, when Northrop Aircraft *did* finally hit pay dirt in the 1990s with the B-2 stealth bomber, its wingspan -- 172 feet -- was exactly that of the original XB-35!)
3. Scott Crossfield became the first person to reach Mach 2 (twice the speed of sound) on November 20, 1953. What aircraft was he flying?

Answer: Douglas Skyrocket

Crossfield used an all-rocket-powered version of the sleek Skyrocket to break Mach 2. His record was {short-lived;} Chuck Yeager zoomed to Mach 2.44 in the Bell X-1A on December 12.
4. What was the nickname of the Douglas X-3?

Answer: Stiletto

While the X-3's long, needle-nosed fuselage and tiny wings justified its 'Stiletto' name, it was a real dog as an X-plane. Originally intended to study flight at Mach 2, it could barely reach Mach 1 because of underpowered engines and tricky flying characteristics.

The X-3's wing design *was* subsequently used by Lockheed on its F-104 fighter series -- the real 'Missile With A Man In It!'
5. What concept did the Bell X-5 test?

Answer: Variable-sweep wings

The X-5 actually was a scaled-up version of a Nazi fighter prototype, the P.1101. The Bell aircraft verified the aerodynamic advantages of varying wing sweep angle in flight, paving the way for later designs such as the F-111 Aardvark, F-14 Tomcat and B-1B Lancer.
6. What type of aircraft were the X-24A-B, M2F2-3 and the HL-10?

Answer: Lifting bodies

NASA and the Air Force explored the 'lifting body' concept from 1963 to 1975. A lifting body is basically a wingless vehicle that flies using aerodynamic lift generated by the shape of its fuselage. The concept is being used today in NASA's X-33 and X-38 test space vehicles. (Footnote: Spectacular footage of an M2F2 crash was used in the opening sequence of ABC's 'Six Million Dollar Man' series!)
7. Which of these NASA astronauts also flew the North American X-15 rocket plane?

Answer: Neil Armstrong

As a NASA civilian test pilot, Neil Armstrong made seven flights in the X-15 from December 1960 to July 1962. Armstrong wasn't the only astronaut to participate in the {program;} space shuttle commander Joe Engle made 16 X-15 flights, exceeding Mach 5 (five times the speed of sound) on 10 of them.
8. What was unique about the NASA-Air Force-Grumman X-29?

Answer: Forward-swept wings

With its forward-swept wings, the X-29 was an odd-looking machine. The wings were mounted toward the rear of the fuselage, and canards -- small wings to control up-and-down movements -- were in front of the wings instead of on the tail. Grumman, NASA and Air Force pilots flew the two X-29 aircraft from 1984 to 1992.

Interestingly, a recent Russian fighter prototype design, the Sukhoi S-37 Berkut, uses forward-swept wings and canards, and looks almost like the X-29's big brother!
9. Where were most experimental and prototype aircraft tested in the 1950's?

Answer: Edwards AFB

Edwards became the nation's premier flight test center in the 1950s. The Navy's NATC at Pax River is that service's equivalent, but it has never achieved the fame that Edwards has. (Appropriately, Edwards AFB was named for USAF Captain Glen Edwards, who was killed testing the Northrop YB-49 flying wing.)
10. One more flying wing question (just for fun): In which famous 1950s science fiction movie did the YB-49 play a key role?

Answer: War of the Worlds

As a last-ditch measure, the YB-49 is ordered to nuke the Martian 'nest' outside Los Angeles -- alas, to no avail. The Martians' protective shield keeps them safe from the blast.
Source: Author umtutsut

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us