Quiz about US Cigarette Commercials
Quiz about US Cigarette Commercials

US Cigarette Commercials Trivia Quiz


Cigarette commercials on US TV and radio were banned in 1970. However, the industry's marketing was so powerful that even today some of those classic TV commercials are still remembered. Enjoy the quiz.

A multiple-choice quiz by bigwoo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Marketing
  8. »
  9. U.S. Commercials

Author
bigwoo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
274,674
Updated
Jan 07 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2612
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 213 (2/10), Guest 69 (2/10), Crzygl (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This cigarette brand encouraged its prospective customers to "Come to where the flavor is, come to ____________". Where did the advertisers want the viewers to go? Hint

Pall Mall Heaven
Kent's Kingdom
The Pleasant Flavor Palace of Parliament
Marlboro Country

2. Smokers of what cigarette brands would rather "fight than switch"? Hint

Camel
Tareyton
Pall Mall
Chesterfield

3. "Newport smokes ________________ than any other ___________ cigarette". What two words complete this 1960s cigarette commercial jingle? Hint

Fresher, menthol
Slower, filtered
Smoother, minted
Cleaner, nicotine

4. A 1961 Muriel Cigar commercials featured a sexy Edie Adams asking what question? Hint

Will you bring the Muriels over to my house tonight?
Why don't you pick one up and smoke it sometime?
Do you like fresh taste? You'll love Muriels.
I love a man who smokes a Muriel. Do you love a woman who smokes one too?

5. What feature sets Oasis cigarettes apart from its competitors, according to their commercials? Hint

The filters were shaped like a cone
The paper was soaked in beeswax for smoother smoking flavor
The cigarettes came in different flavors (grape, orange etc.)
The tobacco was gently misted

6. What cigarette brand promised that its product was "cool and refreshing as a summer shower"? Hint

Newport
Union Jack
Camel Filters
Flagstaff

7. "___________ tastes good like a cigarette should." What goes in the blank?

Answer: (One Word - Think Churchill)
8. What animated cartoon character advertised Lucky Strike cigarettes in the 1950s? Hint

Happy Joe Lucky
Minty Menthol
Joe Camel
Mr. Flavor

9. What cigarette product proclaimed "you've come a long way baby"? Hint

Carolina Cools
Carlton
Virginia Slims
Maryland Filters

10. What famous actor was featured in a 1985 commercial air by the American Cancer Society urging people to quit smoking? It aired just after his death from lung cancer. Hint

Broderick Crawford
Rex Reed
Bob Denver
Yul Brynner


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This cigarette brand encouraged its prospective customers to "Come to where the flavor is, come to ____________". Where did the advertisers want the viewers to go?

Answer: Marlboro Country

Sadly, David McClean, one of the actors who appeared in several Marlboro ads, died of cancer. His family later sued the tobacco industry.
2. Smokers of what cigarette brands would rather "fight than switch"?

Answer: Tareyton

Tareyton featured a charcoal and white filter tip. At the end of the commercial an actor with a black eye would quote their "I would rather fight than switch" mantra.
3. "Newport smokes ________________ than any other ___________ cigarette". What two words complete this 1960s cigarette commercial jingle?

Answer: Fresher, menthol

The jingle aired on US TV during the 1960s. The ad featured the cigarette's white filter, menthol and mint flavors and "great tasting tobaccos".
4. A 1961 Muriel Cigar commercials featured a sexy Edie Adams asking what question?

Answer: Why don't you pick one up and smoke it sometime?

The commercial stated you could enjoy real smoking pleasure without inhaling. It was marketed as a "small cigar with the light taste".
5. What feature sets Oasis cigarettes apart from its competitors, according to their commercials?

Answer: The tobacco was gently misted

The commercial (that began airing in 1961) promised that "just like the mist of the morning dew refreshes a flower and keeps it fresh all day, the tobaccos used in Oasis are misted with menthol for the softest and most refreshing taste of all".
6. What cigarette brand promised that its product was "cool and refreshing as a summer shower"?

Answer: Newport

Newport's jingles featured its special combination of menthol, mint and the world's finest tobaccos. The refreshing summer shower commercial appeared in 1962.
7. "___________ tastes good like a cigarette should." What goes in the blank?

Answer: Winston

These 1950 commercial jingles used their catchy tune to advertise Winston's "full rich tobacco taste" with its "easy drawing" filter.
8. What animated cartoon character advertised Lucky Strike cigarettes in the 1950s?

Answer: Happy Joe Lucky

In the 1950s, Happy Joe joined singer Gisele MacKenzie in jingles that featured Lucky Strike's "toasted tobacco taste".
9. What cigarette product proclaimed "you've come a long way baby"?

Answer: Virginia Slims

The commercials advertised that Virginia Slims provided "taste for today's woman" with rich Virginia flavor and a cigarette "tailored slim to fit a lady's hand and lips".
10. What famous actor was featured in a 1985 commercial air by the American Cancer Society urging people to quit smoking? It aired just after his death from lung cancer.

Answer: Yul Brynner

Brynner asked to film the ad and requested it aired after his death. In it he said "Now that I'm gone I tell you don't smoke...whatever you do just don't smoke." Other stars that recorded similar commercials included John Wayne, Sammy Davis Jr. and William Talman.
Source: Author bigwoo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 21 2022 : Guest 213: 2/10
Nov 18 2022 : Guest 69: 2/10
Nov 16 2022 : Crzygl: 0/10
Nov 14 2022 : Guest 24: 8/10
Nov 13 2022 : Guest 45: 9/10
Nov 09 2022 : Guest 104: 7/10
Nov 08 2022 : Guest 68: 3/10
Nov 08 2022 : Guest 97: 6/10
Oct 10 2022 : Guest 72: 0/10

Score Distribution

quiz
11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us