Quiz about Unique Airline Callsigns of the World
Quiz about Unique Airline Callsigns of the World

Unique Airline Callsigns of the World Quiz


Callsigns are used by airlines in radio communication. Let's test you on some unique callsigns of the world.

A multiple-choice quiz by Wallarobba. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport

Author
Wallarobba
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
307,871
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
370
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which famous airline has the callsign 'Speedbird'? Hint

SAS
Lufthansa
British Airways
Alitalia

2. Which major U.S. carrier uses the callsign 'Cactus'? Hint

US Airways
Delta Airlines
United Airlines
Alaska Airlines

3. Which major Asian legacy carrier uses the callsign 'Dynasty'? Hint

Air China
ANA
Air Macau
China Airlines

4. Which defunct low-cost carrier used the callsign 'Relax'? Hint

First Choice Airways
Skybus
SkyEurope
Ansett Australia

5. Which Atlanta-based regional airline has the callsign 'Acey'? Hint

Mesaba Airlines
Pinnacle Airlines
Comair
ExpressJet

6. Which US Airways Express carrier has the callsign 'Blue Streak'? Hint

Mesa Airlines
Colgan Air
PSA Airlines
Piedmont Airlines

7. Which Californian airline uses the callsign 'Redwood'? Hint

Southwest Airlines
SkyWest Airlines
Virgin America
Great Lakes Airlines

8. What is the callsign of US-based regional Republic Airlines? Hint

Shasta
Republic
Sasquatch
Brickyard

9. The callsign "Bee-line" is used by the flag carrier of which country? Hint

Belize
Bahrain
Belarus
Belgium

10. What is the callsign of Malaysia-based long haul low cost carrier AirAsia X? Hint

Xanadu
Asian Express
Shangrila
Jabiru


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which famous airline has the callsign 'Speedbird'?

Answer: British Airways

British Airways' 'Speedbird' callsign is very famous around the world, and often used in different media when the Heathrow-based airline is seen.
2. Which major U.S. carrier uses the callsign 'Cactus'?

Answer: US Airways

US Airways originally started with the callsign 'USAir'. When they merged with America West Airlines in 2005, they used the callsign of America West for all US Airways flights.
3. Which major Asian legacy carrier uses the callsign 'Dynasty'?

Answer: China Airlines

The Dynasty callsign is relatively famous in the aviation world and is operated by the incident-plagued China Airlines. Not to be confused with Air China, China Airlines is based in Taipei, Republic of China (Taiwan) while Air China is based in Beijing, People's Republic of China.
4. Which defunct low-cost carrier used the callsign 'Relax'?

Answer: SkyEurope

Commencing operations in 2002, SkyEurope was a small airline based in Slovakia. Operating a fleet of Boeing 737s, it was never profitable, and collapsed with large debts in 2009.
5. Which Atlanta-based regional airline has the callsign 'Acey'?

Answer: ExpressJet

The callsign of the former ASA has always been an interesting one. ASA started operations in 1979 with the callsign 'Acey'. However, an NM-based fighter unit had the callsign 'Acer', and the FAA insisted on one of the changing their callsign to prevent possible confusion. In 1999, Atlantic Southeast changed it callsign to 'Candler', after Asa Candler, who was the founder of Coca Cola in Atlanta. In 2006, ASA was allowed to change its callsign back to 'Acey' after the fighter unit ceased operations.

Atlantic Southeast Airlines merged with ExpressJet in 2011, keeping the callsign and operating certificate of ASA, but inheriting the ExpressJet name.
6. Which US Airways Express carrier has the callsign 'Blue Streak'?

Answer: PSA Airlines

PSA Airlines was founded in 1983 as Jetstream International Airlines (JIA). JIA was purchased by the former Piedmont Airlines in 1986. After Piedmont was acquired by US Airways in 1988, JIA started operations under the US Airways Express name. In 1995, the airline's name was changed to PSA Airlines to protect the trademark of Pacific Southwest Airlines, otherwise the name would be available to a competitor.
7. Which Californian airline uses the callsign 'Redwood'?

Answer: Virgin America

Some carriers choose callsigns to represent something native to their geographical locations (hence the "Cactus" callsign for Phoenix-based US Airways). Therefore, San Francisco-based Virgin America uses the callsign "Redwood", after the world's tallest living thing that resides in California.
8. What is the callsign of US-based regional Republic Airlines?

Answer: Brickyard

Republic Airlines is based in Indianapolis, Indiana - thus the callsign is a reference to the Brickyard 400, an annual motor race held at the Indianapolis Motor Speedway.
9. The callsign "Bee-line" is used by the flag carrier of which country?

Answer: Belgium

The Belgian flag carrier was formed in 2006 after a merger with Virgin Express. Prior to the merger, the callsign "S-tail" was used, a reference to the airline's former logo which consisted of a stylised letter "S".
10. What is the callsign of Malaysia-based long haul low cost carrier AirAsia X?

Answer: Xanadu

In this instance, the callsign "Xanadu" is a reference to the airline name, AirAsia X. "Asian Express" is the callsign of AirAsia, the short-haul arm of the same company.
Source: Author Wallarobba

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us