FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers
photo of   Indianapolis Colts

80 Indianapolis Colts Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Indianapolis Colts? This category is for trivia questions and answers related to Indianapolis Colts (Sports). Each one is filled with fun facts and interesting information.
1 Prior to being the Indianapolis Colts, what city did the Colts call home?
Answer: Baltimore

The Colts moved from Baltimore to Indianapolis in 1984.
  From Quiz: All About the Colts
2 How many touchdowns did the Colts score in the 2006 season?
Answer: 50

17 rushing touchdowns, 31 passing TDs, 1 return TD, and 1 defensive TD
  From Quiz: Indianapolis Colts
3 Peyton Manning became the first Colt quarterback to throw 6 TD passes in a single game. In fact, he's done it more than once. What 2 Colt quarterbacks held the previous team record of 5 TD passes in a single game?
Answer: Gary Cuozzo & Gary Hogeboom

Cuozzo had his big day at Minnesota on Nov 4, 1965, when he filled in for an injured Johnny Unitas. He spent 10 seasons in the NFL including 4 in Baltimore. He later made the Super Bowl as a back up QB for the Vikings in Super Bowl IV. In 1987, Hogeboom was an NFL veteran of 7 seasons. The NFL Players went on strike, but Hogeboom crossed the picket line and led a group of replacement players to a victory in Buffalo on October 1, 1987. He retired after a final season with the Cardinals. He later resurfaced on TV's "Survivor".
  From Quiz: Colts Football
4 What former Colt head coach was also a former Colts player?
Answer: Don Shula

Shula played Defensive Back for the Colts from 1953 through 1956. He returned to be Colt head coach in 1963. Shula took the Colts to two NFL Championship Games. They played the Cleveland Browns in both games. In 1964 the Browns won 27-0. In 1968 The Colts won 34-0. However two weeks later, those 1968 Colts would lose to the Jets in Super Bowl III. Shula coached the Colts in 1969, then moved on to Miami.
  From Quiz: Colts History
5 Which league did the Colts play in, before joining the NFL in 1950?
Answer: All-America Football Conference

The Colts played in the AAFC from 1946 to 1949.
    Your options: [ World Football League ] [ American Football League ] [ All-America Football Conference ] [ United States Football League ]
  From Quiz: Indianapolis Colts
6 Who was the first head coach of the Indianapolis Colts?
Answer: Frank Kush

Kush quit prior to the last game of the inaugural Indianapolis season.
  From Quiz: All About the Colts
7 How many yards did Peyton Manning throw for in Superbowl XLI?
Answer: 247

He threw for 247 yards with 1 touchdown and 1 interception.
  From Quiz: Indianapolis Colts
8 In 2002 Marvin Harrison shattered the NFL single season receiving record. The old record was 123 catches. How many passes did Marvin catch in 2002?
Answer: 143

Harrison averaged nearly 9 catches per game in 2002. It is exceptional for a receiver to catch 100 passes in one season, let alone 143.
  From Quiz: Colts History
9 The Baltimore Colts first ever NFL regular season victory was against which team?
Answer: Green Bay Packers

The Colts 41-21 victory on 5th November, 1950, was their sole win in a disappointing 1-11 debut season.
    Your options: [ New York Yanks ] [ Detroit Lions ] [ Green Bay Packers ] [ Philadelphia Eagles ]
  From Quiz: Indianapolis Colts
10 What season did the Indianapolis Colts win the Super Bowl?
Answer: 2006

The Indianapolis Colts won Super Bowl XLI in 2007, for the 2006 season. The Baltimore Colts took the title at Super Bowl V in 1970. Coincidentally, both of those Super Bowls were played in Miami, Florida.
  From Quiz: All About the Colts
11 Which coach did not lead the Colts to a Super Bowl?
Answer: Weeb Ewbank

Shula and Dungy won Superbowls, and Don McCafferty lead them there but came up short.
    Your options: [ Tony Dungy ] [ Don McCafferty ] [ Weeb Ewbank ] [ Don Shula ]
  From Quiz: Indianapolis Colts
12 Baltimore defeated the New York Giants in the famous 1958 NFL Championship game; who scored the winning touchdown in overtime?
Answer: Alan Ameche

The Colts won 23-17 at Yankee Stadium, in the first ever Sudden Death OT game in NFL history.
  From Quiz: Indianapolis Colts
13 What family has owned the Indianapolis Colts for over 20 years?
Answer: Irsay

The Irsay family owned the Colts since moving to Indianapolis in 1984. Jim Irsay assumed the reigns after his father Robert's death in 1998.
  From Quiz: All About the Colts
14 Who kicked the winning field goal to give the Colts the victory in Super Bowl V?
Answer: Jim O'Brien

Jim O'Brien made a 32 yard field goal to secure the victory in Super Bowl V. Toni Linhart, Lou Michaels, and George Hunt were all players for the Colts but they were not kickers.
  From Quiz: Indianapolis Colts
15 Colt All-Pro defensive end Dwight Freeney and Colt All-Pro wide receiver Marvin Harrison went to which the same college?
Answer: Syracuse University

Many people think of Syracuse as a basketball school, but they have produced a number of very good NFL playeres. In addition to Harrison and Freeney, other "Orangemen" include Jim Brown, Larry Csonka, Floyd Little, Donovan McNabb, John Mackey, Daryl "Moose" Johnston, Donovan Darius, Keith Bullock, Tebucky Jones, and more.
    Your options: [ University of Florida ] [ Ohio State University ] [ Syracuse University ] [ Stanford University ]
  From Quiz: Colts Football
16 Which division did the Colts play in in 1969, before the AFL-NFL merger the following season?
Answer: Coastal

Baltimore`s divisional rivals were Atlanta, Los Angeles, and San Francisco.
    Your options: [ Central ] [ Capitol ] [ Coastal ] [ Century ]
  From Quiz: Indianapolis Colts
17 What was the combined win-loss record for the Colts after the first three seasons (1984-1986) in Indianapolis?
Answer: 12 - 36

The 1986 season started 0-13 and a coaching change took place. The Colts went to the playoffs in 1987.
  From Quiz: All About the Colts
18 Who was the MVP in Super Bowl V?
Answer: Chuck Howley

Dallas linebacker Chuck Howley became the first defensive player to be named Most Valuable Player in a Super Bowl. But the honor had a hollow ring for Howley, who also became the first player from a losing team to be named MVP.
  From Quiz: Indianapolis Colts
19 In Super Bowl V, the Colts beat the Cowboys 16-13 when rookie kicker Jim O'Brien kicked a field goal in the closing seconds. During his career, O'Brien also played which other position?
Answer: Wide receiver

Jim O'Brien only played in the NFL for 4 seasons, but what he did in Super Bowl V will let his career live forever. He wore number 80 and was a back-up wide receiver. 1972 was his most productive receiving year. He caught 11 passes for 2 touchdowns. After 3 seasons with the Colts, he followed Colt Super Bowl winning coach Don McCafferty to Detroit for one last year and then retired.
    Your options: [ Running back ] [ Safety ] [ Wide receiver ] [ Defensive tackle ]
  From Quiz: Colts Football
20 What Colt was first to return 4 punts for a touchdown during their Colt career?
Answer: Clarence Verdin

Verdin returned punts and kickoffs for the Colts from 1988-93. He also saw action as a wide receiver. He caught 80 passes for 7 TDs during his years with the Colts. His 16.2 yard per catch average shows he was a deep threat. His speed and elusiveness made him fun to watch and a threat to score every time he touched the ball.
  From Quiz: Colts History
21 Baltimore defeated Dallas in Super Bowl V. Who kicked the winning Field Goal?
Answer: Jim O`Brien

The Colts won 16-13 on 16th January, 1971, at the Orange Bowl in Miami.
  From Quiz: Indianapolis Colts
22 What coach drafted Peyton Manning in 1998?
Answer: Jim Mora

Peyton was the first pick of the overall draft in 1998 as a quarterback out of the University of Tennessee. He's the son of Archie and Olivia Manning. Archie also was an NFL quarterback.
  From Quiz: All About the Colts
23 What Colt was the first to return a fumble 95 yards for a touchdown?
Answer: Chukie Nwokorie

Nwokorie rumbled 95 yards at the New York Jets in 2001.
Coryatt ran 78 yards with a fumble at Pittsburgh on 18-Sep-94. Bennett ran 75 yards with a fumble against The Oilers on 4-Sep-94. Emtman intercepted Dan Marino in Miami in 1992 and raced 90 yards to seal a Colt victory.
  From Quiz: Indianapolis Colts
24 Only 2 teams have won division or conference championships in every decade from the 1950s through 2000s. The Colts are one. Who is the other?
Answer: The Rams

Only twelve 2007 franchises dated back to the 1950s. They are the Rams, the Colts, the Eagles, the Browns, the Steelers, the Cardinals, the Bears, the Packers, the Lions, the 49ers, the Redskins, and the Giants.
  From Quiz: Colts Football
25 What Colt was the first to return a fumble 95 yards for a touchdown?
Answer: Chukie Nwokorie

Nwokorie rumbled 95 yards at the New York Jets in 2001
Coryatt ran 78 yards with a fumble at Pittsburgh on 9/18/94
Bennett ran 75 yards with a fumble against The Oilers on 9/4/94
Emtman intercepted Dan Marino in Miami in 1992 and raced 90 yards to seal a Colt victory.
  From Quiz: Colts History
26 The Colts last home game in Baltimore was on 18th December, 1983, against which opponent?
Answer: Houston Oilers

The Colts won 20-10 in front of just 20,418 fans.
    Your options: [ Cincinnati Bengals ] [ New York Jets ] [ Houston Oilers ] [ Buffalo Bills ]
  From Quiz: Indianapolis Colts
27 When the Colts won Super Bowl XLI, who was the MVP?
Answer: Peyton Manning

An odd fact is that Indianapolis became the first team that played home games in a dome, to win a Super Bowl in an outdoor stadium.
  From Quiz: All About the Colts
28 What Colt was first to return 4 punts for a touchdown during their Colt career?
Answer: Clarence Verdin

Verdin returned punts and kickoffs for the Colts from 1988-93. He also saw action as a wide receiver. He caught 80 passes for 7 TDs during his years with the Colts. His 16.2 yard per catch average shows he was a deep threat. His speed and elusiveness made him fun to watch and a threat to score every time he touched the ball.
  From Quiz: Indianapolis Colts
29 In 2003, the Colts became the first team in NFL history to overcome a 21-point deficit with less then 4 minutes remaining in the 4th quarter. What team did they beat?
Answer: Tampa Bay Buccaneers

It was a Monday Night Football game and as such, most of America turned off their TVs and went to bed when Tampa went up 35-14 late in the game. They all missed one the greatest comebacks in NFL history. Adding to the drama was the fact that it was head coach Tony Dungy's birthday and his first time returning to coach against his old team, the Tampa Bay Buccaneers, who were just coming off their first Super Bowl victory and were sporting the best defense in the NFL.
  From Quiz: Colts Football
30 What was the name of the owner who moved the Colts to Indianapolis?
Answer: Robert Irsay

The Colts moved overnight on March 28th, 1984.
  From Quiz: Indianapolis Colts
31 Who coached the Indianapolis Colts to their Super Bowl win?
Answer: Tony Dungy

Tony Dungy was the first African-American coach to win a Super Bowl. The Colts beat the Bears in 2006 with a score of 29-17.
  From Quiz: All About the Colts
32 Hard hitting Colt Safety Bob Sanders and talented Tight End Dallas Clark were teammates at what college?
Answer: Iowa

They were both Hawkeyes and became the Colts top draft pick in successive drafts. Clark was taken in 2003 with the 24th pick. Sanders was selected in 2004 with the 44th pick. Both became starters immediately and later helped lead the Colts to Super Bowl XLI.
  From Quiz: Colts Football
33 Peyton Manning's first professional game was a preseason contest against the Seahawks in 1998. During that game he threw his very first professional pass. What was the result of that pass?
Answer: A touchdown to Marvin Harrison

Manning hit Harrison on a slant pass and Marvin raced 48 yards to the endzone. It was just a small look into the future as these two would go on to rewrite the Colt and NFL record books.
  From Quiz: Colts History
34 Who in 2002, set a Colts`s single-season record for passing yards?
Answer: Peyton Manning

Manning passed for 4,413 yards in 2000.
  From Quiz: Indianapolis Colts
35 Peyton Manning's first professional game was a preseason contest against the Seahawks in 1998. During that game he threw his very first professional pass. What was the result of that pass?
Answer: A touchdown to Marvin Harrison

Manning hit Harrison on a slant pass and Marvin raced 48 yards to the endzone. It was just a small look into the future as these two would go on to rewrite the Colt and NFL record books.
  From Quiz: Indianapolis Colts
36 Through the years the Colts have won Division Championships in 3 different NFL divisions. The AFC East, The AFC South and what other NFL division?
Answer: Coastal Division

These are all real names of NFL Divisions. In 1967 the NFL was realigned. The Eastern and Western Conferences were split into four divisions. This format lasted until the NFL-AFL merger in 1970. The Colts were in the Coastal Division with the Atlanta Falcons, the L.A. Rams and the S.F. 49ers. The Colts won the Coastal Division in 1968 with a 13-1 record.
  From Quiz: Colts History
37 The Colts lost the 1995 AFC Championship game to which team?
Answer: Pittsburgh Steelers

The Steelers won 20-16 on January 14th, 1995.
    Your options: [ San Diego Chargers ] [ Kansas City Chiefs ] [ Pittsburgh Steelers ] [ Buffalo Bills ]
  From Quiz: Indianapolis Colts
38 What is the name of the home field for the 2008 Colts?
Answer: Lucas Oil Stadium

Lucas Oil Stadium is new stadium which has a retractable roof.
  From Quiz: All About the Colts
39 Hard hitting Colt Safety Bob Sanders and talented Tight End Dallas Clark were teammates at what college?
Answer: Iowa

They were both Hawkeyes and became the Colts top draft pick in successive drafts. Clark was taken in 2003 with the 24th pick. Sanders was selected in 2004 with the 44th pick. Both became starters immediately and later helped lead the Colts to Super Bowl XLI
  From Quiz: Indianapolis Colts
40 Who was the first Colt to return 3 interceptions for a touchdown in a single season?
Answer: Ray Buchanan

"Big Play Ray" spent 4 years with the Colts. 1994 was the year he scored 3 TDs on interceptions. Ray also helped take the Colts to the brink of the Super Bowl following the 1995 season, but the Colts fell just short, losing the AFC Championship game to Pittsburgh 20-16.
  From Quiz: Colts Football
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Indianapolis Colts Quizzes