FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anne of Green Gables
Quiz about Anne of Green Gables

Kids Quiz: Anne of Green Gables: 10 Questions | Kid Lit Authors


This is a small multiple choice quiz on L.M. Montgomery's novel "Anne of Green Gables" which looks primarily at the book, the author, and idyllic setting.

A multiple-choice quiz by serapheim. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors L - Z
  8. »
  9. L. M. Montgomery

Author
serapheim
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
90,686
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2650
Last 3 plays: LauraMcC (10/10), Guest 24 (4/10), Guest 104 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. In what year was "Anne of Green Gables" published? Hint


Question 2 of 10
2. In the novel, how does Matthew Cuthbert die?
Hint


Question 3 of 10
3. Of the many virtues Anne emphasizes throughout the novel,
what is the most important and fulfilling?
Hint


Question 4 of 10
4. Where is the real Green Gables? Hint


Question 5 of 10
5. What word does Anne use to call the catastrophes and accidents she causes? Hint


Question 6 of 10
6. What does Anne give Minnie May to save her from dying of the croup? Hint


Question 7 of 10
7. The first paragraph in "Anne of Green Gables" illustrates a babbling brook which meanders past the most attentive citizen of Avonlea. What babbling character is the reader introduced to in the beginning of the novel? Hint


Question 8 of 10
8. What does Anne rename "The Avenue"? Hint


Question 9 of 10
9. What poem do Anne and her friends recite when they dramatize the death of the Lily Maid in the humorous chapter titled "An Unfortunate Lily Maid"? Hint


Question 10 of 10
10. How was L.M. Montgomery inspired to write "Anne of Green Gables"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 11 2024 : LauraMcC: 10/10
Jul 03 2024 : Guest 24: 4/10
Jul 02 2024 : Guest 104: 3/10
Jun 18 2024 : Guest 24: 8/10
Jun 16 2024 : Guest 75: 5/10
May 31 2024 : Guest 82: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was "Anne of Green Gables" published?

Answer: 1908

The original manuscript for "Anne of Green Gables" was rejected by the publisher. L.M. Montgomery, however, still felt her novel worthy of a second chance, so she stored the manuscript in a hat box for a few years and eventually resubmitted the manuscript "in the year of 1908".
2. In the novel, how does Matthew Cuthbert die?

Answer: He collapses in the doorway of Green Gables after receiving bad news from the bank

The first "Anne of Green Gables" movie portrays Matthew (played by the late, great Richard Farnsworth) dying in Anne's arms in a field near Green Gables, but he does not die so romantically in the novel. On the other hand, his death brings Marilla and Anne closer together in both versions.
3. Of the many virtues Anne emphasizes throughout the novel, what is the most important and fulfilling?

Answer: imagination

The praise of imagination is one of the most inspiring aspects of Montgomery's character, which is so akin to the author's own ambitions and imaginative nature.
4. Where is the real Green Gables?

Answer: Cavendish, Prince Edward Island

Green Gables is located on Prince Edward Island in Cavendish, a small town in which L.M Montgomery lived until she was 35. This area of the island attracts a large number of tourists (over 350,000), primarily form Asia, who are drawn to its rural beauty.

Information Source: http://www.gov.pe.ca/lmm/index.php3 (P.E.I's official website)
5. What word does Anne use to call the catastrophes and accidents she causes?

Answer: scrapes

"Anne of Green Gables" seems like a series of episodes featuring
Anne's "scrapes", mostly resulting from Anne's imaginative indulgence in her dream world.
6. What does Anne give Minnie May to save her from dying of the croup?

Answer: ipecac

Anne's presence of mind is what not only saves Minnie May, but also restores her relationship with Diana's family. Because Anne could freely spend time with her bosom friend again, she claims she is perfectly happy even "in spite of [her] red hair"(186).
7. The first paragraph in "Anne of Green Gables" illustrates a babbling brook which meanders past the most attentive citizen of Avonlea. What babbling character is the reader introduced to in the beginning of the novel?

Answer: Rachel Lynde

Nothing in Avonlea goes unnoticed with Rachel Lynde around and her nosiness at the arrival of the orphan compels her to go straight to Marilla to find out the news. Her nosiness instead ignites Anne's temper, beginning Anne's future of catastrophic episodes in the novel.
8. What does Anne rename "The Avenue"?

Answer: "The White Way of Delight"

The entire novel is characterized by Anne's whimsical renaming of
what had previously been considered commonplace.
9. What poem do Anne and her friends recite when they dramatize the death of the Lily Maid in the humorous chapter titled "An Unfortunate Lily Maid"?

Answer: Tennyson's "Elaine"

Anne and her friends act out Tennyson's "Elaine" (from "Idylls of the King"). All of these poets, however, write about Arthurian Legend.
10. How was L.M. Montgomery inspired to write "Anne of Green Gables"?

Answer: She encountered a newspaper article about a couple who wanted to adopt a boy and were accidentally sent a girl instead

While L.M Montgomery was working in Nova Scotia as an editor,
she encountered an article outlining the very same predicament
Matthew and Marilla (brother and sister) find themselves in,
providing the kernel for the novel. L.M Montgomery's journals
also mirror many of the Avonlea characters quite closely, and the
author's childhood experiences on the island provided much of the
life to her writing.

See her journals for this information (The Selected Journals of L.M. Montgomery: 1889-1910), among other fascinating accounts of L.M. Montgomery, the woman and author, and the creation of a beloved, redheaded, Canadian heroine.
Source: Author serapheim

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us