FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anne of Green Gables
Quiz about Anne of Green Gables

Anne of Green Gables Quiz for Experts | Kid Lit Authors


15 quiz questions about L.M. Montgomery's 'Anne of Green Gables'- The book, not the movie.

A multiple-choice quiz by krissi721. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors L - Z
  8. »
  9. L. M. Montgomery

Author
krissi721
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
63,334
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
1903
Last 3 plays: Guest 96 (10/15), Guest 110 (14/15), Guest 24 (8/15).
- -
Question 1 of 15
1. Who was the second teacher to teach at the Avonlea school? Hint


Question 2 of 15
2. What did Mr. Phillips do that made Anne upset when he made her stand at the blackboard? Hint


Question 3 of 15
3. What is the name of Anne and Diana's playhouse? Hint


Question 4 of 15
4. What is the song that Anne has learned and loves to sing? Hint


Question 5 of 15
5. Though in the movie, Anne walks the ridgepole of Moody's kitchen roof, in the book, whose roof does Anne walk on? Hint


Question 6 of 15
6. Fill in the blank. 'If I was very beautiful and had ___-_________ hair, would you keep me?' Hint


Question 7 of 15
7. What is Anne's biggest fault, according to Marilla, which does get her into many a trouble? Hint


Question 8 of 15
8. What object does Anne stop to look at in the sitting room at the Cuthberts'? Hint


Question 9 of 15
9. Who is Anne's friend before Diana? Hint


Question 10 of 15
10. What feature of herself could Anne not imagine away? Hint


Question 11 of 15
11. What denomination is Anne? Hint


Question 12 of 15
12. What colour is Anne's puff-sleeved dress that Mrs. Lynde makes for her? Hint


Question 13 of 15
13. What does the heart-shaped candy that Gilbert give Anne when he is trying to say that he is sorry say? Hint


Question 14 of 15
14. What colour was the candy and the lettering on the candy, in that order'? Hint


Question 15 of 15
15. When Anne goes to church, what does she do to her hat after she has left Green Gables? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 12 2024 : Guest 96: 10/15
Jul 12 2024 : Guest 110: 14/15
Jul 03 2024 : Guest 24: 8/15
Jun 25 2024 : Guest 185: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the second teacher to teach at the Avonlea school?

Answer: Miss Stacey

Miss Stacey came to teach at the Avonlea school when the former teacher, Mr. Phillips, left.
2. What did Mr. Phillips do that made Anne upset when he made her stand at the blackboard?

Answer: Wrote her name as 'Ann'.

In fact, Mr. Phillips wrote 'Ann Shirley has a very bad temper. Ann Shirley must learn to control her temper.', and misspelled her name.
3. What is the name of Anne and Diana's playhouse?

Answer: Idlewild

As to naming the 'little piece of land across the brook' that ran between the Cuthbert farm and Mr. Barry's farm, that belonged to a Mr. William Bell, 'Idlewild', Anne and Diana also took it upon themselves to name a small pool in the Barry's field 'Willowmere'.
4. What is the song that Anne has learned and loves to sing?

Answer: Nelly of the Hazel Dell

5. Though in the movie, Anne walks the ridgepole of Moody's kitchen roof, in the book, whose roof does Anne walk on?

Answer: Diana Barry's roof

Anne walked the kitchen roof of her own bosom friend, Diana Barry, on a dare by Josie Pye. Though in the movie she only sprains her ankle, in the book, Anne manages to break her leg.
6. Fill in the blank. 'If I was very beautiful and had ___-_________ hair, would you keep me?'

Answer: nut-brown

This is Anne's plea to Marilla to keep her.
7. What is Anne's biggest fault, according to Marilla, which does get her into many a trouble?

Answer: Her vanity

Anne's vanity gets her into trouble when she attempts to dye her hair 'a beautiful raven black'- only to have it turn her red hair positively green.
8. What object does Anne stop to look at in the sitting room at the Cuthberts'?

Answer: A painting of Jesus.

Anne gets caught up in the picture, claiming that she would be the child in the picture who is off to the side, appearing to be afraid of Jesus.
9. Who is Anne's friend before Diana?

Answer: Katie Maurice

Katie Maurice is Anne's imaginary friend, who Anne constantly wished she could step into Katie's world to escape her own.
10. What feature of herself could Anne not imagine away?

Answer: Her red hair.

Anne could not imagine her red hair away, though she could imagine that she had violet eyes and a beautiful rose-leaf complexion.
11. What denomination is Anne?

Answer: Presbyterian

Anne is Presbyterian, though she calms that she would love to be a nun, only she isn't Catholic.
12. What colour is Anne's puff-sleeved dress that Mrs. Lynde makes for her?

Answer: Brown

Though in the movie it is a light blue dress that Matthew bought from Lawson's General Store, in the book, Matthew couldn't bring himself to buy a dress so he asked Mrs. Lynde to make one for Anne for Christmas and this one was brown.
13. What does the heart-shaped candy that Gilbert give Anne when he is trying to say that he is sorry say?

Answer: 'You are sweet'

When Anne picks up the little candy heart, she drops it on the floor and crushes it to powder with her heel and continues to ignore Gilbert. There's an 'Awwww...' moment for you. I almost cried when I read that part.
14. What colour was the candy and the lettering on the candy, in that order'?

Answer: Pink-Gold

15. When Anne goes to church, what does she do to her hat after she has left Green Gables?

Answer: Puts flowers in her hat.

Marilla doesn't find out about Anne's rather... 'colourful' hat until later in the week after she had been to church.
Source: Author krissi721

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us