FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anne of Green Gables
Quiz about Anne of Green Gables

Anne of Green Gables Quiz Challenge - How Much Do You Know? | Kid Lit Authors


The following are questions that have to do with only the first of the Anne books, 'Anne of Green Gables'.

A multiple-choice quiz by Baggins. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors L - Z
  8. »
  9. L. M. Montgomery

Author
Baggins
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,025
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
3449
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 82 (10/10), Guest 70 (7/10), Guest 173 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Why were Matthew and Marilla so surprised when they met their adopted Anne Shirley? Hint


Question 2 of 10
2. When Anne and Mrs. Lynde had their first 'encounter' which of the following did Mrs. Lynde NOT criticise in Anne's appearance? Hint


Question 3 of 10
3. Why did Anne vow that she would never speak to Gilbert Blythe after their first day at school together? Hint


Question 4 of 10
4. What name did Anne always wish was hers? Hint


Question 5 of 10
5. Anne and Diana jumped on the Barry's spare room bed when they didn't realize that under the covers was Diana's Aunt... Hint


Question 6 of 10
6. Who dared Anne to walk the ridgepole of the Barry's kitchen roof? Hint


Question 7 of 10
7. When Anne tried to dye her hair raven black, it turned out what colour? Hint


Question 8 of 10
8. While she was imagining being Elaine from King Arthur's tales, Anne's boat sank and she found herself stranded under a bridge. Who rescued her? Hint


Question 9 of 10
9. What was Anne's father's name? Hint


Question 10 of 10
10. What was Anne's mother's name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 03 2024 : Guest 82: 10/10
Jul 02 2024 : Guest 70: 7/10
Jul 01 2024 : Guest 173: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why were Matthew and Marilla so surprised when they met their adopted Anne Shirley?

Answer: she was a girl

Matthew and Marilla were surprised to see that their adopted child was a girl because they had specifically asked for a boy (so he could help Matthew with the yard work and chores).
2. When Anne and Mrs. Lynde had their first 'encounter' which of the following did Mrs. Lynde NOT criticise in Anne's appearance?

Answer: wide mouth

'She's terribly skinny and homely, Marilla. Come here, child, and let me have a look at you. Lawful heart, did any one ever see such freckles? And hair as red as carrots!'
3. Why did Anne vow that she would never speak to Gilbert Blythe after their first day at school together?

Answer: he made fun of her hair

Gilbert reached across the aisle, picked up the end of Anne's long red braid, held it out at arm's length and said in a piercing whisper, 'Carrots! Carrots!'
4. What name did Anne always wish was hers?

Answer: Cordelia

'Will you please call me Cordelia?' she said eagerly.
5. Anne and Diana jumped on the Barry's spare room bed when they didn't realize that under the covers was Diana's Aunt...

Answer: Josephine

'It was Aunt Josephine,' said Diana, gasping with laughter. 'Oh, Anne, it was Aunt Josephine, however she came to be there.'
6. Who dared Anne to walk the ridgepole of the Barry's kitchen roof?

Answer: Josie Pye

'Then I dare you to do it,' said Josie defiantly. 'I dare you to climb up there and walk the ridgepole of Mr.Barry's kitchen roof.'
7. When Anne tried to dye her hair raven black, it turned out what colour?

Answer: green

'Anne Shirley, what have you done to your hair? Why, it's green!'
8. While she was imagining being Elaine from King Arthur's tales, Anne's boat sank and she found herself stranded under a bridge. Who rescued her?

Answer: Gilbert Blythe

Then, just as she thought she really could not endure the ache in her arms and wrists another moment, Gilbert Blythe came rowing under the bridge in Harmon Andrews' dory!
9. What was Anne's father's name?

Answer: Walter

'My father's name was Walter Shirley, and he was a teacher in the Bolingbroke High School.'
10. What was Anne's mother's name?

Answer: Bertha

'My mother's name was Bertha Shirley.'
Source: Author Baggins

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Anne Shirley Easier
2. Anne Of Green Gables Easier
3. Anne of Green Gables Easier
4. Anne of Green Gables Easier
5. Anne of Green Gables Easier
6. Rilla of Ingleside Easier
7. Annest of Annes Average
8. Anne of Green Gables Average
9. Anne of Avonlea Part I Average
10. Are You A Kindred Spirit? Average
11. Anne of the Island Average
12. "Anne of Avonlea" Challenge Average

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us