FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anne of Green Gables
Quiz about Anne of Green Gables

Kid Lit Authors Quiz: Anne of Green Gables | 10 Questions


'Anne of Green Gables' is one of my favorite books of all time. If you've read the book, or even seen the movie version, you should have an easy time with this quiz. Good Luck!

A multiple-choice quiz by amymiehl. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors L - Z
  8. »
  9. L. M. Montgomery

Author
amymiehl
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
3,792
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3792
- -
Question 1 of 10
1. What is the relationship of Matthew and Marilla Cuthbert, who have adopted Anne? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of Anne's 'bosom friend'?

Answer: (Two Words, first and last name)
Question 3 of 10
3. On Anne's first day of school, Anne breaks her slate over Gilbert Blythe's head. What prompts her to do this? Hint


Question 4 of 10
4. Anne wishes that she had a different name. What name has she chosen?

Answer: (One Word, a name)
Question 5 of 10
5. Anne buys some hair dye from a peddler on the road, in order to get rid of her red hair. What color does the pedlar assure her it will be? Hint


Question 6 of 10
6. When Anne invites her friend Diana to tea, something disastrous (of course!) happens. What is it? Hint


Question 7 of 10
7. What is special about the dress that Matthew buys for Anne? Hint


Question 8 of 10
8. What is the name of Marilla's best friend and close neighbor?

Answer: (first and last name)
Question 9 of 10
9. Anne likes to rename places to make them sound more romantic. What is the true name of the 'Lake of Shining Waters'? Hint


Question 10 of 10
10. In the 1985 made-for-TV movie version of 'Anne of Green Gables', who plays the character of Anne?

Answer: (Two Words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the relationship of Matthew and Marilla Cuthbert, who have adopted Anne?

Answer: brother and sister

Matthew and Marilla never married, and so wound up living together.
2. What is the name of Anne's 'bosom friend'?

Answer: Diana Barry

Anne has always longed for a 'bosom friend, a really kindred spirit'. She finds this in Diana.
3. On Anne's first day of school, Anne breaks her slate over Gilbert Blythe's head. What prompts her to do this?

Answer: he calls her 'Carrots'

Anne is very sensitive about her hair, and try as she might, she can't even imagine it away!
4. Anne wishes that she had a different name. What name has she chosen?

Answer: Cordelia

'If you'll only call me Anne-spelled-with-an-e, I'll try to reconcile myself to not being called Cordelia.'
5. Anne buys some hair dye from a peddler on the road, in order to get rid of her red hair. What color does the pedlar assure her it will be?

Answer: a beautiful raven black

Unfortunately, Anne's hair turns GREEN with the dye, and she must cut her hair short to get rid of it.
6. When Anne invites her friend Diana to tea, something disastrous (of course!) happens. What is it?

Answer: Anne accidentally gets Diana drunk

Anne, accidentally gives Diana currant wine instead of raspberry cordial. Anne has never tasted either! Needless to say, Mrs. Barry is not pleased.
7. What is special about the dress that Matthew buys for Anne?

Answer: it has puffed sleeves

More than anything, Anne wants a dress with puffed sleeves, but Marilla thinks it is too vain.
8. What is the name of Marilla's best friend and close neighbor?

Answer: Rachel Lynde

Mrs. Lynde is also a busybody....always sticking her nose where it doesn't belong!
9. Anne likes to rename places to make them sound more romantic. What is the true name of the 'Lake of Shining Waters'?

Answer: Barry's Pond

Some of the other places she's renamed are 'Lover's Lane', 'Violet Vale', and 'Dryad's Bubble'.
10. In the 1985 made-for-TV movie version of 'Anne of Green Gables', who plays the character of Anne?

Answer: Meagan Follows

And she did a great job, I might add!
Source: Author amymiehl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Anne Of Green Gables Easier
2. Anne of Green Gables Easier
3. Anne of Green Gables Easier
4. Anne of Green Gables Average
5. Anne of Green Gables Average
6. Anne of Green Gables Tough
7. Anne of Green Gables Average
8. Anne Shirley Easier
9. Anne of the Island Average
10. Anne of Avonlea Average
11. Anne of Green Gables Tough
12. Anne of Ingleside Average

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us