FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anne of Green Gables
Quiz about Anne of Green Gables

15 Questions about Anne of Green Gables | For Children


Not-too-tough questions on my all-time favorite series of books, the "Anne of Green Gables series".

A multiple-choice quiz by lizbeck. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors L - Z
  8. »
  9. L. M. Montgomery

Author
lizbeck
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
92,264
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1527
- -
Question 1 of 15
1. What is Anne's worst subject in school?

Answer: (One Word)
Question 2 of 15
2. What poem does Anne recite at the White Sands Hotel concert? Hint


Question 3 of 15
3. What is the name of the cow that Anne believes she is chasing out of Mr. Harrison's field?

Answer: (one word-think of a famous sheep)
Question 4 of 15
4. Charlotta the Fourth, the freckled and blue bow-wearing maid of Miss Lavendar, is not really named Charlotta. What is her real name? Hint


Question 5 of 15
5. Anne's first proposal is from whom? Hint


Question 6 of 15
6. Anne's Redmond friend, Phillippa Gordon, claims that she is afflicted with one incurable fault. What is it? Hint


Question 7 of 15
7. Little Elizabeth, the child who lives next door to Anne at Windy Poplars, dreams of one day escaping her strict grandmother and "the Woman" and going to live with the father she never met. According to her, when will all these wonderful things occur?

Answer: (One Word)
Question 8 of 15
8. Rebecca Dew, the housekeeper at Aunt Chatty and Aunt Kate's, announces her resignation after what event? Hint


Question 9 of 15
9. Captain Jim, the keeper of Four Winds Light, writes down all his sea-faring adventures in a journal he calls his________?

Answer: (Two Words)
Question 10 of 15
10. Miss Cornelia, kind-hearted though she is, has two groups of people who she is famous for disliking. One is Methodists; what is the other?

Answer: (One Words)
Question 11 of 15
11. Aunt Mary Maria plagues the lives of Anne, Gilbert, and their children, and is the houseguest that won't leave. Why does she finally leave? Hint


Question 12 of 15
12. Faith Meredith is extremely upset over the death of her beloved pet, Adam. What kind of animal is Adam?

Answer: (One Word)
Question 13 of 15
13. Where do the Meredith children find Mary Vance, a runaway orphan? Hint


Question 14 of 15
14. What is the name of the famous poem written by Walter Blythe in the trenches overseas?

Answer: (Two Words)
Question 15 of 15
15. Jims(or Lil' Kitchener), the war baby that Rilla Blythe brings homes and raises herself, is brought back to Ingleside in which of the following items? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Anne's worst subject in school?

Answer: geometry

Anne never gets over her hatred of geometry...it comes back to haunt her in later books when she has to teach the stuff!
2. What poem does Anne recite at the White Sands Hotel concert?

Answer: "The Maiden's Vow"

Although in the popular movie, Anne recites "The Highwayman", she actually recites "The Maiden's Vow" in the book.
3. What is the name of the cow that Anne believes she is chasing out of Mr. Harrison's field?

Answer: Dolly

It turns out that it wasn't Dolly at all, but one of Mr. Harrison's cows.
4. Charlotta the Fourth, the freckled and blue bow-wearing maid of Miss Lavendar, is not really named Charlotta. What is her real name?

Answer: Leonora

Miss Lavender calls her Charlotta the Fourth because she looks so much like her three older sisters, who had worked for Miss Lavendar in previous years: Charlotta(the original) Charlotta the second, and Charlotta the third.
5. Anne's first proposal is from whom?

Answer: Billy Andrews

Billy is actually too shy to ask Anne to marry him personally, so he has his sister Jane ask her for him!
6. Anne's Redmond friend, Phillippa Gordon, claims that she is afflicted with one incurable fault. What is it?

Answer: indecision

This fault made every decision extremely difficult, from choosing which hat to wear to deciding whom she should marry!
7. Little Elizabeth, the child who lives next door to Anne at Windy Poplars, dreams of one day escaping her strict grandmother and "the Woman" and going to live with the father she never met. According to her, when will all these wonderful things occur?

Answer: Tomorrow

Despite The Woman's assuring her that tomorrow never comes(that when it arrives, it is only today), Elizabeth's whimsical soul believes that Tomorrow will come some day, and her patience is one of the most touching parts of the whole book.
8. Rebecca Dew, the housekeeper at Aunt Chatty and Aunt Kate's, announces her resignation after what event?

Answer: The Aunts give away the cat

Rebecca Dew complained constantly about Dusty Miller, the cat. But she obviously had grown fond of him because she was extremely upset when Aunt Chatty and Aunt Kate gave him away. Of course, Dusty Miller came back and Rebecca stayed.
9. Captain Jim, the keeper of Four Winds Light, writes down all his sea-faring adventures in a journal he calls his________?

Answer: Life Book

Captain Jim is a master story-teller, though his writing skills are lacking--even so, he treasures his life book and hopes that some day it might be rewritten by someone who knows how.
10. Miss Cornelia, kind-hearted though she is, has two groups of people who she is famous for disliking. One is Methodists; what is the other?

Answer: men

Miss Cornelia blames the suffering of the world and of women in particular on men and has no use for Methodists (she was Presbyterian).
11. Aunt Mary Maria plagues the lives of Anne, Gilbert, and their children, and is the houseguest that won't leave. Why does she finally leave?

Answer: Anne throws her a surprise birthday party and revealed her age

Anne is happy that Aunt Mary Maria is finally gone, but she feels terrible about the circumstances.
12. Faith Meredith is extremely upset over the death of her beloved pet, Adam. What kind of animal is Adam?

Answer: rooster

Old Aunt Martha kills Adam and serves him for dinner when a visiting minister is staying at the Manse.
13. Where do the Meredith children find Mary Vance, a runaway orphan?

Answer: In the hayloft of an old barn

Mary runs away from an abusive employer and becomes a part of the Rainbow Valley group. Bossy and outspoken, Mary definitely adds excitement to the group.
14. What is the name of the famous poem written by Walter Blythe in the trenches overseas?

Answer: The Piper

Walter, who inherited Anne's imagination, writes the "one great poem of the war" and becomes famous for it.
15. Jims(or Lil' Kitchener), the war baby that Rilla Blythe brings homes and raises herself, is brought back to Ingleside in which of the following items?

Answer: A soup tureen

Rilla does not like babies, but she feels so sorry for the poor creature when she sees it that she decides to raise it as part of her wartime duty.
Source: Author lizbeck

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Anne Of Green Gables Easier
2. Anne of Green Gables Average
3. Anne of Green Gables Easier
4. Anne of Green Gables Easier
5. Anne of Green Gables Average
6. Anne of Green Gables Average
7. Anne of Green Gables Tough
8. Anne of Green Gables Average
9. Anne Shirley Easier
10. Anne of the Island Average
11. Anne of Avonlea Average
12. Anne of Ingleside Average

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us