FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anne of Avonlea Part I
Quiz about Anne of Avonlea Part I

Anne of Avonlea Part I Trivia Quiz


This is a quiz based on the first few chapters of "Anne of Avonlea", the second book about Anne Shirley by Lucy Maud Montgomery.

A multiple-choice quiz by princessmeiko. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors L - Z
  8. »
  9. L. M. Montgomery

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
167,457
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
718
- -
Question 1 of 10
1. Why does Anne befriend her cranky neighbour Mr. Harrison? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of Mrs. Donnell's son, the one whom she insists on calling St. Clair? Hint


Question 3 of 10
3. As a result of a distant relation's death, Marilla adopts twins. The boy, Davy, is a mischief maker but his sister is prim and proper. What is the sister's name? Hint


Question 4 of 10
4. Why does Rachel Lynde harbor some dislike for AVIS? Hint


Question 5 of 10
5. The hall was supposed to be painted a certain shade of green but instead, Joshua Pye painted it another colour. What colour did he paint the hall? Hint


Question 6 of 10
6. Anne had her pupils write letters to her for an assignment. She received many creative letters including one about the child's rock people? Who wrote the letter about the rock people? Hint


Question 7 of 10
7. What did Davy put under Marilla's covers in her bed? Hint


Question 8 of 10
8. How did Anne win over Anthony Pye? Hint


Question 9 of 10
9. Why does Anne decide to celebrate her birthday in the spring? Hint


Question 10 of 10
10. While out with her friends celebrating her birthday, Anne and her friends discover an abandoned house and a lovely garden. Who owned the house and garden previously? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why does Anne befriend her cranky neighbour Mr. Harrison?

Answer: She accidentally sold his jersey cow

After seeing a cow in Mr. Harrison's oat fields and then trying to catch the cow with Diana, Anne impulsively sells the cow for $20, believing it was hers. Later, she sees her jersey cow in the milking pen and goes over to confess to Mr. Harrison. After her confession, they become good friends.
2. What is the name of Mrs. Donnell's son, the one whom she insists on calling St. Clair?

Answer: Jacob

Mrs. Donnell provides some amusement when she approaches Anne in the schoolhouse and proceeds to correct Anne on the proper pronunciation of Donnell and that Jacob Donnell's actual name is St. Clair because it sounds aristocratic.
3. As a result of a distant relation's death, Marilla adopts twins. The boy, Davy, is a mischief maker but his sister is prim and proper. What is the sister's name?

Answer: Dora

The twins were Davy and Dora Keith. In one act of naughtiness, Davy shut Dora up in Mr. Harrison's shed and told Anne and Marilla a falsehood about where his sister was.
4. Why does Rachel Lynde harbor some dislike for AVIS?

Answer: It was a Yankee idea and she is strongly opposed to Yankees

Throughout the novel, Mrs. Lynde is strongly against Americans or what she calls 'Yankees'.
5. The hall was supposed to be painted a certain shade of green but instead, Joshua Pye painted it another colour. What colour did he paint the hall?

Answer: blue

Joshua Pye painted the hall an ugly bright blue colour, angering many residents of Avonlea.
6. Anne had her pupils write letters to her for an assignment. She received many creative letters including one about the child's rock people? Who wrote the letter about the rock people?

Answer: Paul Irving

Paul Irving wrote a very good letter detailing all the specifics of his 'rock' people. At the end of the letter, though, he admitted to making it all up.
7. What did Davy put under Marilla's covers in her bed?

Answer: a toad

He put a toad in Marilla's bed but fortunately for Marilla, confessed this to Anne. Anne was stuck with the unlucky task of removing the toad from the house before Marilla could see it.
8. How did Anne win over Anthony Pye?

Answer: She whipped him

Anthony Pye, in the tradition of the Pyes, gave Anne much grief for some time. One day, Anne came to school with a toothache and she whipped Anthony Pye with her pointer, something she swore would never happen.
9. Why does Anne decide to celebrate her birthday in the spring?

Answer: She liked the idea of having a birthday in the spring

Anne decides to unofficially celebrate her birthday in the spring because she liked the season so much better, what with all of the new flowers coming up and the puddles and such.
10. While out with her friends celebrating her birthday, Anne and her friends discover an abandoned house and a lovely garden. Who owned the house and garden previously?

Answer: Jordan & Hester Gray

Jordan built the garden for his wife Hester who was dying of the consumption. Hester was originally from Boston but preferred the peace of Avonlea better. She died in the garden, surrounded by roses and her true love, Jordan.
Source: Author princessmeiko

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us