FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rainbow Valley  by LM Montgomery
Quiz about Rainbow Valley  by LM Montgomery

'Rainbow Valley ' by L.M. Montgomery Quiz


"Rainbow Valley' is the book in the 'Anne of Green Gable' series that features the Blythe family when the children were small.

A multiple-choice quiz by Ballykissangel. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors L - Z
  8. »
  9. L. M. Montgomery

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
80,857
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
948
Last 3 plays: Guest 70 (10/10), Guest 212 (10/10), Guest 109 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many children did Anne give birth to? Hint


Question 2 of 10
2. Susan Baker was the Blythe's faithful housekeeper and was thought of as one of the family. Which one of the children was her special pet? Hint


Question 3 of 10
3. In the book 'Rainbow Valley', what was the name of the village where the Blythe family resided? Hint


Question 4 of 10
4. What was the name of the Blythe's neighbor who liked to come to Ingleside and share the latest 'gossip' with Anne and Susan? (Much to the amusement of Gilbert) Hint


Question 5 of 10
5. Of all the Blythe children, who was said in the book to be 'by far the handsomest'? Hint


Question 6 of 10
6. Gilbert and Anne had a pair of twins who did not resemble each other in the least. Which of the children were twins? Hint


Question 7 of 10
7. Susan was horrified one day to hear Jem declare that he "would rather go to Rainbow Valley than to ___________." Hint


Question 8 of 10
8. The manse at Glen St. Mary was inhabited by the Rev. John Knox Meredith and his family. Rev. Meredith was widowed had four children who were chums of the Blythe children. What were the children's names? Hint


Question 9 of 10
9. Faith Meredith had a pet named Adam, that she was very fond of. What kind of animal was Adam? Hint


Question 10 of 10
10. The Meredith children formed a club. What was the Club's name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Guest 70: 10/10
Jul 07 2024 : Guest 212: 10/10
Jun 05 2024 : Guest 109: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many children did Anne give birth to?

Answer: seven

Anne and Gilbert lost their first baby girl, Joyce (Joy) soon after she was born. The other children were James (Jem), Walter, Anne (Nan), Diana, Shirley and Marilla (Rilla).
2. Susan Baker was the Blythe's faithful housekeeper and was thought of as one of the family. Which one of the children was her special pet?

Answer: Shirley

Anne was very ill after she had Shirley and Susan looked after him until his mother recovered. That formed a special bond between Shirley and Susan that was to last.
3. In the book 'Rainbow Valley', what was the name of the village where the Blythe family resided?

Answer: Glen St. Mary

After their marriage, Gilbert and Anne moved from Avonlea to the village of Glen St. Mary where Gilbert established his medical practise. During the 'Rainbow Valley' days they lived in a home they called 'Ingleside'.
4. What was the name of the Blythe's neighbor who liked to come to Ingleside and share the latest 'gossip' with Anne and Susan? (Much to the amusement of Gilbert)

Answer: Miss Cornelia

Although by 'Rainbow Valley' days, Miss Cornelia had been married to Marshall Elliot for thirteen years, she was still referred to as 'Miss Cornelia' by most people.
5. Of all the Blythe children, who was said in the book to be 'by far the handsomest'?

Answer: Walter

As far as looks went, Walter did not resemble any known relative. He has straight black hair and finely modelled features.
6. Gilbert and Anne had a pair of twins who did not resemble each other in the least. Which of the children were twins?

Answer: Nan and Diana

Nan was very pretty with brown hair and eyes; Diana had grey-green eyes and red hair. She was her father's favourite.
7. Susan was horrified one day to hear Jem declare that he "would rather go to Rainbow Valley than to ___________."

Answer: heaven

Once after looking out the attic windows at Ingleside after a thunderstorm, the children had seen a rainbow in a nearby valley. Walter decided that they should name it 'Rainbow Valley' and this is where the children spent many happy hours.
8. The manse at Glen St. Mary was inhabited by the Rev. John Knox Meredith and his family. Rev. Meredith was widowed had four children who were chums of the Blythe children. What were the children's names?

Answer: Jerry, Faith, Una and Carl

The book describes the Meredith children as "altogether a jolly, loveable little crew".
9. Faith Meredith had a pet named Adam, that she was very fond of. What kind of animal was Adam?

Answer: rooster

Faith was devastated when she found out that her Aunt Martha, who kept house for the Meredith's, had killed Adam and cooked him for dinner. (They had a visiting Minister coming to dinner and Aunt Martha didn't want to serve him "cold, boiled mutton".
10. The Meredith children formed a club. What was the Club's name?

Answer: Good-Conduct Club

The Meredith children felt bad that they had nobody to "bring them up", so they were always getting into scrapes and people thought that they were bad. So they decided to form a 'Good Conduct' club and they would punish themselves whenever they did something bad.
Source: Author Ballykissangel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Anne Shirley Easier
2. Anne of Green Gables Easier
3. Anne Of Green Gables Easier
4. Anne of Green Gables Easier
5. Anne of Green Gables Easier
6. Anne of Green Gables Easier
7. Rilla of Ingleside Easier
8. Annest of Annes Average
9. Anne of Green Gables Average
10. "Anne of Avonlea" Challenge Average
11. Anne of Avonlea Part I Average
12. Anne of the Island Average

7/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us