FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anne of Avonlea Challenge
Quiz about Anne of Avonlea Challenge

"Anne of Avonlea" Challenge Trivia Quiz


Another little Anne fan challenge, this time on the second book in the series, "Anne of Avonlea."

A multiple-choice quiz by PooDog. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors L - Z
  8. »
  9. L. M. Montgomery

Author
PooDog
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
123,337
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
844
Last 3 plays: Guest 109 (10/10), Guest 97 (9/10), Guest 154 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of Mr. Harrison's bird? Hint


Question 2 of 10
2. In chapter eight, "Marilla Adopts Twins," Davy and Dora become the newest residents of Green Gables on the death of their mother. What was her name? Hint


Question 3 of 10
3. Which famous author visits Anne? Hint


Question 4 of 10
4. What unfortunate event occured at the Copp place? Hint


Question 5 of 10
5. What is Charlotta the Fourth's real name? Hint


Question 6 of 10
6. Mr. Harrison springs a surprise on everybody when Emily turns up. Who is Emily? Hint


Question 7 of 10
7. Who gets married at the end of this book? Hint


Question 8 of 10
8. What was the big mistake made by the AVIS? Hint


Question 9 of 10
9. How does Anne find out that Diana and Fred are engaged? Hint


Question 10 of 10
10. When Anne, Diana, Jane and Priscilla go on their "golden picnic," they find a lake. After drawing names from a hat, what did the girls end up naming the lake? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : Guest 109: 10/10
May 03 2024 : Guest 97: 9/10
Apr 25 2024 : Guest 154: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of Mr. Harrison's bird?

Answer: Ginger

"...Mr. Harrison kept a parot called Ginger." The infamous foul-mouthed parot Ginger tended to refer to Anne as the "Red-haired snippet." He also had a colourful vocabulary, taught to him by his previous owner, a sailor!
2. In chapter eight, "Marilla Adopts Twins," Davy and Dora become the newest residents of Green Gables on the death of their mother. What was her name?

Answer: Mary

Mary Keith was Marilla's third cousin. She brought the twins back to Green Gables to save them from their neighbours! "Mrs. Lynde says Henry Sprott is the most profane man that ever lived" and the other neighbours wern't a lot better, "Mrs. Lynde says that Mr. Wiggins sells everything off the place that can be sold and brings his family up on skim milk!"
3. Which famous author visits Anne?

Answer: Charlotte E Morgan

Anne and Diana prepare all day for the arrival of Priscilla and her famous aunt, Mrs. Morgan. However, Anne has gotten the date wrong and she turns up at a less than opportune moment!
4. What unfortunate event occured at the Copp place?

Answer: Anne fell through the roof

While visiting the "Copp girls" for the use of a willow-ware platter, and finding noone home, Anne decides to climb on the roof to get into the pantry to retrieve it. All does not go to plan and she falls through the flimsy roof and is stuck around her armpits in the shattered roof for some time!
5. What is Charlotta the Fourth's real name?

Answer: Leonora

Charlotta Bowman was the first of four sisters to live with Miss. Lavender. The second was Julietta, who Miss. Lavender called Charlotta the Second, the third was Evelina(Charlotta the Third) and Charlotta the Fourth's real name was Leonora Bowman.
6. Mr. Harrison springs a surprise on everybody when Emily turns up. Who is Emily?

Answer: His wife

After living alone in Avonlea, Mr. Harrison surprises everybody when his wife turns up! All sorts of gossip surrounds this bizaare turn of events. "Annetta Clay says she left him because he wouldn't scrape his boots at the door and she doesn't blame her!"
7. Who gets married at the end of this book?

Answer: Miss. Lavender and Stephen Irving

After Miss. Lavender and Stephen Irving parted years before due to a misunderstanding, they are reunited and marry at the end of the book. "Isn't it beautiful to think how everything has turned out... how they have come together again after all the years of separation and misunderstanding?"
8. What was the big mistake made by the AVIS?

Answer: Painted the hall blue

The hall was supposed to be painted pale green, but a mix-up in paint numbers saw it painted bright blue! "But Avonlea's blue hall will be a byword in all the neighbouring settlements from this time out."
9. How does Anne find out that Diana and Fred are engaged?

Answer: She discovers them in the woods

Anne finds Fred holding Diana's hand on her way over to Orchard Slope. "What can she see in Fred? He's very nice and jolly... but he's just Fred Wright!"
10. When Anne, Diana, Jane and Priscilla go on their "golden picnic," they find a lake. After drawing names from a hat, what did the girls end up naming the lake?

Answer: Crystal Lake

All though all of these were options, it was Jane's suggestion, Crystal Pool that was drawn out of the hat. "If Anne thought that chance had played the pool a shabby trick she did not say so."
Source: Author PooDog

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Anne Shirley Easier
2. Anne Of Green Gables Easier
3. Anne of Green Gables Easier
4. Anne of Green Gables Easier
5. Anne of Green Gables Easier
6. Anne of Green Gables Easier
7. Rilla of Ingleside Easier
8. Annest of Annes Average
9. Anne of Green Gables Average
10. Anne of Avonlea Part I Average
11. Are You A Kindred Spirit? Average
12. Anne of the Island Average

6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us