FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Walk Around Historic Kings Lynn
Quiz about A Walk Around Historic Kings Lynn

A Walk Around Historic King's Lynn Quiz

Can you identify these 15 historic landmarks

In this quiz I take you on a walk around some of the historic sites of King's Lynn.

A photo quiz by thomas1975. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. United Kingdom

Author
thomas1975
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
425,152
Updated
Aug 07 26
# Qns
15
Difficulty
New Game
Avg Score
10 / 15
Plays
10
Last 3 plays: javelpaul143 (13/15), Guest 72 (8/15), miner8265 (7/15).
-
Question 1 of 15
1. The accompanying picture shows a section of old town wall. Where in the town would you find this section? Hint


Question 2 of 15
2. Here we have a second section of town wall, but where? Hint


Question 3 of 15
3. This is a sideways view of a public transport option from the 1840s, but which?


Question 4 of 15
4. This is an elaborate gate but which is it?


Question 5 of 15
5. Through the trees you can see a solid looking building. It might look like a castle but it is a chapel. Can you fill in the name? The ___
_____ chapel.

Answer: (Two Words)
Question 6 of 15
6. This is part of the frontage of a building that was very important for 120 years. What was it? Hint


Question 7 of 15
7. This shows the topmost part of the only surviving bit of a friary. Which order were based here when it was in its prime? Hint


Question 8 of 15
8. This is the oldest church in the town, although very little of the original Saxon structure survives. Which is it Hint


Question 9 of 15
9. This is a gate, but which?


Question 10 of 15
10. This is a curio - an astronomical and tidal clock, dating back six centuries. The dragon's tongue points to when the next high tide is expected. Which major King's Lynn building boasts this distinctive time piece?


Question 11 of 15
11. This big building with a remarkable 'checkerboard' frontage is an important one. Can you name it? Hint


Question 12 of 15
12. Another curious time piece, this time a sundial. Which building is this a feature of? Hint


Question 13 of 15
13. This 15th century building bears a name that refers to an important aspect of the town's history. Hint


Question 14 of 15
14. At the time of writing, in 2026, this building is waiting to find a new use, but it was once very important. What was it back in the day? Hint


Question 15 of 15
15. The magnificent organ in this picture is of course a church piece, but which church?



Most Recent Scores
Today : javelpaul143: 13/15
Today : Guest 72: 8/15
Today : miner8265: 7/15
Today : PurpleComet: 3/15
Today : zorba_scank: 14/15
Today : masfon: 15/15
Today : snhha: 15/15
Today : snhha: 15/15
Today : cardsfan_027: 8/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The accompanying picture shows a section of old town wall. Where in the town would you find this section?

Answer: Kettlewell Lane Park

This is the section of town wall adjoining Kettlewell Lane. It also forms one boundary of a small park, with the Gaywood River and the Eastgate bridge providing other boundaries. It was reinforced at one time as the Gaywood was considered an important source of water.

The three wrong answers are all also roads in the vicinity of King's Lynn but none are anywhere close to any section of town wall.
2. Here we have a second section of town wall, but where?

Answer: Wyatt Street

This section of the wall is less thick but taller than the Kettlewell Lane Park portion. It is accessible from Highgate as well as Wyatt Street, with a tiny green space between the two roads providing the link. All three wrong answers are King's Lynn roads of varying degrees of prominence, but none are anywhere close to any section of town wall.
3. This is a sideways view of a public transport option from the 1840s, but which?

Answer: King's Lynn Train Station

This is a sideways view of the train station, which has been in service since the 1840s. It provides a regular service to London King's Cross, with Ely and Cambridge providing interchange options for other destinations. King's Lynn does have a bus station, which also serves many locations, but this is not it.
4. This is an elaborate gate but which is it?

Answer: The Guannock Gate

The Guannock Gate can be found halfway along The Boardwalk in The Walks. It is joined by a connecting path from St Johns Walk that runs past the front of another landmark we will see in this quiz. Here we are just on the town side of the gate, with the home of King's Lynn Town Football Club just beyond. The South Gate is actually in the middle of a major road.
5. Through the trees you can see a solid looking building. It might look like a castle but it is a chapel. Can you fill in the name? The ___ _____ chapel.

Answer: Red Mount

The Red Mount Chapel dates from the 14th century, but it was later that it was fortified - it remained defiantly Catholic during the era of the Reformation, which made it a potentially dangerous place.
6. This is part of the frontage of a building that was very important for 120 years. What was it?

Answer: King's Lynn Library

Until it was replaced by a purpose built new library this tower was the topmost part of the King's Lynn Library building, opened by Mr Carnegie himself with a golden key, though thereafter a standard iron key was used to lock and unlock the place. There is actually a mock Tudor alms house complex in the town, on Queen Street. King's Lynn does have a mighty impressive town hall, but it does not look like this. Clifton House has a tower that is quite well known, but it is much taller than this example.
7. This shows the topmost part of the only surviving bit of a friary. Which order were based here when it was in its prime?

Answer: Franciscans

This is the top part of Greyfriars Tower, once the centrepiece of the Franciscan Friary. There are odd surviving bits of various friaries in various parts of the town, but this was Franciscan.
8. This is the oldest church in the town, although very little of the original Saxon structure survives. Which is it

Answer: All Saints

This is All Saints, which nowadays sits next to Hillington Square, a modern housing complex. All the other saints do have King's Lynn connections - there is a St Nicholas Chapel, St Margaret's was the original name of King's Lynn Minster before it gained its new status and St John the Evangelist is to be found in The Walks.
9. This is a gate, but which?

Answer: South Gate

This is the South Gate, viewed from the out of town side (on the town side it has a brick frontage). Traffic entering the town from the south passes directly through this gate. The Guanock Gate is in The Walks.
10. This is a curio - an astronomical and tidal clock, dating back six centuries. The dragon's tongue points to when the next high tide is expected. Which major King's Lynn building boasts this distinctive time piece?

Answer: King's Lynn Minster

It is the Minster - this is on one of the two square towers at the front of that building, with a regular clock on the other tower. St Nicholas Chapel is also a colossal building, but it has less in the way of adornment.
11. This big building with a remarkable 'checkerboard' frontage is an important one. Can you name it?

Answer: The Guildhall of the Holy Trinity

This is the Guildhall of the Holy Trinity, which serves as King's Lynn Town Hall. It sits on the Saturday Market Place, adjacent to the Old Gaol House and opposite the Minster.

The Guildhall of St George, on King Street, is also important, having been a theatrical venue for over six centuries, including being visited by Shakespeare. It is currently being renovated and not suitable for photography. The Corn Exchange on the Tuesday Market Place is an important and impressive venue but it does not look like this. The Pilots' Office, which occupies one corner of a building that used to be the town's public baths is also impressive but not like this.
12. Another curious time piece, this time a sundial. Which building is this a feature of?

Answer: The Old Gaol House

The Old Gaol House, right next to the Town Hall and opposite the Minster is now a museum relating to its past function. The Lynn Museum, which adjoins the bus station, is also well worth a visit, but it does not boast this time piece. The Counting House is a property on Nelson Street and does not feature a time piece.

The Bank House is a hotel near the lower Purfleet, with an extensive network of cellars.
13. This 15th century building bears a name that refers to an important aspect of the town's history.

Answer: Hanse House

Hanse House started life as a warehouse and is now used for a wide variety of purposes. The name derives from the Hanseatic League, an association of mainly northern German and Dutch cities. Trading with these cities made King's Lynn wealthy a few centuries ago, and helps to explain how it is home to so many fine buildings.

The Lattice House is a pub, of similar vintage and also with an overhanging upper storey, but this is not it. Clifton House is a famous building on Queen Street. There are various alms houses dotted around the town but this is not one of them.
14. At the time of writing, in 2026, this building is waiting to find a new use, but it was once very important. What was it back in the day?

Answer: Post Office

This was King's Lynn's main post office back when towns still had such things. It has been empty and unused for a number of years. Unlike some towns King's Lynn does still possess a decent number of bank branches as well as few ex-banks, but this building is not one of them. Though it was once a lot wealthier than it is today King's Lynn has never boasted its own stock exchange.

There are various remains relating to railways in and around the town but this is not one of them.
15. The magnificent organ in this picture is of course a church piece, but which church?

Answer: St Nicholas Chapel

This is the organ of St Nicholas Chapel, a building that for all its title is not actually consecrated. Part of 2026's King's Lynn Festival was an hour long organ recital by Francesca Massey on this instrument, and it was splendid. The Minster also has an organ, but not the equal of this one.
Source: Author thomas1975

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
8/7/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us