FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about What is What in this World
Quiz about What is What in this World

What is What in this World Trivia Quiz


Countries, nations, states, republics, federated republics, dependencies, etc, etc, etc. What does it all mean? Which is what? Along with a few world oddities mixed in.

A multiple-choice quiz by ncterp. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Mixed Countries

Author
ncterp
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
412,157
Updated
Jun 01 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
611
Last 3 plays: Guest 51 (5/10), Guest 71 (3/10), Guest 86 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Is a country a nation? Is a nation a country? Are the terms synonymous?


Question 2 of 10
2. Ok, let's take the example of Scotland, a member of the British Commonwealth. Certainly, Scotland meets the definition of a country and a nation. So, is Scotland a country AND a nation?


Question 3 of 10
3. Greenland is the largest island on earth. It has internationally recognized borders and its own culture. Surely Greenland qualifies for admission to the United Nations?


Question 4 of 10
4. What are countries officially called that have two or more culturally diverse groups of people segregated within their boundaries, but live under one political entity? Hint


Question 5 of 10
5. Turkey is divided into two parts. The Asian part is the biggest and is called Anatolia. What is the smaller part that lies in Europe called? Hint


Question 6 of 10
6. Are Holland and the Netherlands the same?


Question 7 of 10
7. The Tropics are warm all year, averaging 77 to 82 degrees Fahrenheit (25 to 28 Celsius). Are there glaciers in the tropics? And if so, where?
Hint


Question 8 of 10
8. Where does the Gulf of Mexico end and the Caribbean Sea begin? Hint


Question 9 of 10
9. In the field of international relations the terms "country" and "state" can be used interchangeably.


Question 10 of 10
10. Is the earth round?





Most Recent Scores
Jun 04 2024 : Guest 51: 5/10
May 30 2024 : Guest 71: 3/10
May 17 2024 : Guest 86: 4/10
May 16 2024 : MikeyGee: 8/10
May 15 2024 : cinnam0n: 5/10
May 13 2024 : Cinderella62: 4/10
May 05 2024 : wjames: 9/10
May 02 2024 : Guest 81: 6/10
Apr 29 2024 : Kat1982: 5/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Is a country a nation? Is a nation a country? Are the terms synonymous?

Answer: No

The terms are not synonymous. A country is a term used to describe an area with internationally recognized borders, whereas a nation is a group of people who share a culture, language, and history.
2. Ok, let's take the example of Scotland, a member of the British Commonwealth. Certainly, Scotland meets the definition of a country and a nation. So, is Scotland a country AND a nation?

Answer: Yes

Certainly Scottish culture, and Scottish institutions have their own identity and lore. So yes, Scotland is considered a nation. It is also a country with internationally recognized borders.
3. Greenland is the largest island on earth. It has internationally recognized borders and its own culture. Surely Greenland qualifies for admission to the United Nations?

Answer: No

Size doesn't count. Greenland is a dependency of Denmark.
4. What are countries officially called that have two or more culturally diverse groups of people segregated within their boundaries, but live under one political entity?

Answer: Plurinational

Plurinational means the existence of two or more recognized national groups within a single state or country. Multinational means two or more independent states join together for a single purpose. For example, Bolivia declared itself to be Bolivia (the Plurinational State of) in 2009.
5. Turkey is divided into two parts. The Asian part is the biggest and is called Anatolia. What is the smaller part that lies in Europe called?

Answer: Thrace

Thrace is actually split into three geographical regions between Bulgaria, Greece and Turkey. Notable Thracians include Protagoras, Herodicus, and Spartacus.
6. Are Holland and the Netherlands the same?

Answer: No

Many people think they are the same. North Holland and South Holland are provinces, while the Netherlands is the whole country. Amsterdam, the capital of the Netherlands, is located in North Holland province.
7. The Tropics are warm all year, averaging 77 to 82 degrees Fahrenheit (25 to 28 Celsius). Are there glaciers in the tropics? And if so, where?

Answer: Yes. Mount Kilimanjaro, Tanzania

Mount Kilimanjaro in Tanzania with an elevation of 19,340 feet (5,895 meters) is a tropical mountain cold enough to support glaciers. Mount Kilimanjaro is the highest mountain in Africa and the tallest free-standing mountain above sea level in the world.
8. Where does the Gulf of Mexico end and the Caribbean Sea begin?

Answer: Yucatan Channel

The Yucatan Channel is a 200 km (120 mi) strait between the Yucatan peninsula in Mexico and western Cuba. The specific points include Cape Catoche in Mexico and Cape San Antonio, Cuba.
9. In the field of international relations the terms "country" and "state" can be used interchangeably.

Answer: True

True. The terms are synonymous. However, the term "country" can be other things, while the term "state" is less ambiguous. So, in international relations the term "state" is preferred.
10. Is the earth round?

Answer: no

Actually, the earth is an oblate spheroid. It flattens out at the poles and is fatter around the equator. Saturn is the most oblate spheroid in our solar system.


.
Source: Author ncterp

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us