FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tiny Countries on the Map
Quiz about Tiny Countries on the Map

Tiny Countries on the Map Trivia Quiz


Here's how it works. I will tell a little about the location of a small country of the world and you will tell me what that country is. I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by salami_swami. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Mixed Countries

Author
salami_swami
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
250,035
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
17554
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: pommiejase (10/10), odysseas (10/10), AmeliaKellum (10/10).
-
Question 1 of 10
1. What small landlocked country touches Belgium, Germany and France? Hint


Question 2 of 10
2. Which small country is found completely in Italy, and is known as the smallest country in the world? Hint


Question 3 of 10
3. This next small country is an island in the Indian ocean near Madagascar. This country used to be ruled by France, but is now its an independent nation. It is, in full length, called Republic of ________. It's near Reunion island, which is owned by France. Hint


Question 4 of 10
4. What small country is a peninsula in the Persian Gulf? It is also the only country that starts with the letter Q. Hint


Question 5 of 10
5. This country, an island in the Persian Gulf, is very close to Saudi Arabia. Hint


Question 6 of 10
6. This next country is found in the Mediterranean Sea, and sounds much like a king who tried to conquer Jerusalem, and succeeded. Hint


Question 7 of 10
7. This is another country found completely within Italy, but it is much larger, and is not in Rome. Hint


Question 8 of 10
8. This country, the largest of the countries from this quiz, is found entirely within South Africa. Hint


Question 9 of 10
9. This country, found in southern Africa, also borders Mozambique. Hint


Question 10 of 10
10. A small portion of this country touches the Atlantic ocean, however, the only country it touches is Senegal. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : pommiejase: 10/10
Today : odysseas: 10/10
Today : AmeliaKellum: 10/10
Today : crn96: 7/10
Today : Guest 64: 6/10
Jun 11 2024 : zevan: 9/10
Jun 11 2024 : Guest 189: 8/10
Jun 10 2024 : Guest 86: 8/10
Jun 07 2024 : Guest 45: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What small landlocked country touches Belgium, Germany and France?

Answer: Luxembourg

The land area of Luxembourg is 2,586 square kilometers. Luxembourg's capital city is Luxembourg, and the people there are called Luxembourgers. Eritrea is in Africa, and Macedonia is located East of Italy, near Greece. Denmark is not a small country, and is located more Northern than Luxembourg.
2. Which small country is found completely in Italy, and is known as the smallest country in the world?

Answer: Vatican City

The Vatican City, the smallest country in the world, is ruled by Pope and is found completely within Rome. The area of Vatican City is only .44 square kilometers.
3. This next small country is an island in the Indian ocean near Madagascar. This country used to be ruled by France, but is now its an independent nation. It is, in full length, called Republic of ________. It's near Reunion island, which is owned by France.

Answer: Mauritius

The area of Mauritius is 2,040 square kilometers. Mauritania, Mozambique, and Malawi are all part of the continent of Africa, while Mauritius is a chain of islands all on its own. Mauritius' capital is Port Louis.
4. What small country is a peninsula in the Persian Gulf? It is also the only country that starts with the letter Q.

Answer: Qatar

Qatar is an oval shaped country in the Persian Gulf, attached to Saudi Arabia. The area is 11,437 square kilometers. Qanat is a series of underground tunnels in the Middle East, while Qinghai and Qiemo are places in China.
5. This country, an island in the Persian Gulf, is very close to Saudi Arabia.

Answer: Bahrain

Bahrain's area is 665 square kilometers, the third smallest in this quiz. Eritrea, Burkina Faso, and Cote D'Ivoire are all in Africa. Bahrain's capital city is Al Manamah.
6. This next country is found in the Mediterranean Sea, and sounds much like a king who tried to conquer Jerusalem, and succeeded.

Answer: Cyprus

King Cyrus-Cyprus. Cyprus has an area of 9,250 square kilometers. Cyprus, when looked at very closely, almost looks like a miniature United States excluding Alaska and Hawaii.
7. This is another country found completely within Italy, but it is much larger, and is not in Rome.

Answer: San Marino

San Marino is a small country found within Italy. It is in eastern Italy near the Adriatic coast. It has an area of 61.2 square kilometers.
8. This country, the largest of the countries from this quiz, is found entirely within South Africa.

Answer: Lesotho

Lesotho's capital city is Maseru. The total area of Lesotho, the largest of all in this quiz, is 30,355 square kilometers.
9. This country, found in southern Africa, also borders Mozambique.

Answer: eSwatini

Swaziland (now called eSwatini) may sound like Switzerland, but it is in Africa and is a lot smaller than Switzerland. The total area of eSwatini is 17,363 square kilometers. eSwatini's capital city is Mbabane.
10. A small portion of this country touches the Atlantic ocean, however, the only country it touches is Senegal.

Answer: The Gambia

The Gambia is a long and skinny country found in Senegal. The capital is Banjul, and the total area is 11,300 square kilometers. About 1,300 of this is water, because the shape of The Gambia is based on a river that comes from the Atlantic Ocean.
Source: Author salami_swami

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us