FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Countries and Life Expectancies
Quiz about Countries and Life Expectancies

Countries and Life Expectancies Quiz


In 2013, the World Health Organisation (WHO), listed the life expectancies of people born in different countries. Answers are based on the combined life expectancy (men and women) as shown in the 2013 WHO survey.

A multiple-choice quiz by Spontini. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Mixed Countries

Author
Spontini
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,344
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
340
Last 3 plays: Guest 71 (8/10), Guest 101 (9/10), Guest 68 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. According to the World Health Organisation (2013), the country with the longest life expectancy is very small and is situated on the French Riviera. Grace Kelly moved there. Which is it? Hint


Question 2 of 10
2. The Asian country with the highest life expectancy, according to WHO (2013), is famous for its bullet trains. Name it. Hint


Question 3 of 10
3. The South American country with the highest life expectancy, as shown in the 2013 WHO survey, has about 2000 volcanoes within its borders. Which is it? Hint


Question 4 of 10
4. According to the 2013 WHO survey, the independent African country with the highest life expectancy is an island nation lying about 1200 miles off the coast of southeast Africa. The capital is Port Louis. Pick the correct country. Hint


Question 5 of 10
5. I'm certainly glad I was not born in this small African country which had the lowest life expectancy in the world based on the WHO survey of 2013. Found on the western coast of Africa, its capital is Freetown. The country is bordered by Guinea and Liberia. What is it? Hint


Question 6 of 10
6. This North American country just made it into the top ten for life expectancy based on the 2013 WHO survey. It is the second largest country by area in the world. Hint


Question 7 of 10
7. Which country forming part of the continent of Australia has the highest life expectancy as shown in the 2013 WHO survey? It was discovered in 1606 by the Dutch explorer Willem Janszoon. Hint


Question 8 of 10
8. Which Arab country had the greatest life expectancy based on the 2013 WHO survey? Its largest city is Dubai. Hint


Question 9 of 10
9. Based on the 2013 WHO survey, which Scandinavian country had the highest life expectancy? This country had a 'war' with Britain in the 1970s over fishing rights. Hint


Question 10 of 10
10. In every country in the 2013 WHO survey, the life expectancy of women was greater than that of men. Virtually all the countries with the biggest life expectancy differences between women and men were in the Eastern bloc of countries. Which of these had the greatest disparity in 2013? Its capital seems to have a cathedral named after an herb in a large central square. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 07 2024 : Guest 71: 8/10
May 27 2024 : Guest 101: 9/10
May 26 2024 : Guest 68: 7/10
May 06 2024 : AndySed: 8/10
May 02 2024 : mickeyp: 6/10
May 01 2024 : ramses22: 9/10
Apr 20 2024 : Guest 47: 8/10
Apr 18 2024 : Guest 97: 7/10
Apr 14 2024 : Guest 120: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to the World Health Organisation (2013), the country with the longest life expectancy is very small and is situated on the French Riviera. Grace Kelly moved there. Which is it?

Answer: Monaco

The average life expectancy of somebody born in Monaco was an amazing 87.2 years in 2013 data. The actress Grace Kelly left Hollywood to marry Prince Rainier III of Monaco in 1956.
2. The Asian country with the highest life expectancy, according to WHO (2013), is famous for its bullet trains. Name it.

Answer: Japan

The average life expectancy of somebody born in Japan was 84.6 years in 2013. The bullet train is a high-speed rail link in Japan where train speeds can reach up to 200 mph.
3. The South American country with the highest life expectancy, as shown in the 2013 WHO survey, has about 2000 volcanoes within its borders. Which is it?

Answer: Chile

The average life expectancy of a Chilean was 79.5 years in 2013. Chile has more volcanoes than any other country in the world except for Indonesia. Fortunately, most of them are dormant or extinct. There are more than thirty volcanoes on the active list, but as many as 500 are potentially active.
4. According to the 2013 WHO survey, the independent African country with the highest life expectancy is an island nation lying about 1200 miles off the coast of southeast Africa. The capital is Port Louis. Pick the correct country.

Answer: Mauritius

In 2013, the average life expectancy of a native of Mauritius was 75.2 years. Mauritius has a chequered history. It was discovered by the Portuguese in 1507, settled by the Dutch about 130 years later and became a French colony just a few years after that. The British took control in 1810 during the Napoleonic Wars. It gained independence in 1968.
5. I'm certainly glad I was not born in this small African country which had the lowest life expectancy in the world based on the WHO survey of 2013. Found on the western coast of Africa, its capital is Freetown. The country is bordered by Guinea and Liberia. What is it?

Answer: Sierra Leone

The life expectancy of somebody from Sierra Leone was just 47.5 years in 2013. Its economy is based on mining diamonds and the production of titanium, bauxite (the main source of aluminum) and gold.
6. This North American country just made it into the top ten for life expectancy based on the 2013 WHO survey. It is the second largest country by area in the world.

Answer: Canada

In 2013, the life expectancy of somebody from Canada was 84.5 years. The largest country in the world by area is Russia.
7. Which country forming part of the continent of Australia has the highest life expectancy as shown in the 2013 WHO survey? It was discovered in 1606 by the Dutch explorer Willem Janszoon.

Answer: Australia

Australia itself came in at number 11 on the WHO list in 2013. The average life expectancy was 83 years at the time. New Zealand was 81.7 years. Tonga dropped down to 74.5 years and Samoa was 74 years. Willem Janszoon tried to settle in Australia, but eventually gave up and returned home after fighting against the Aborigines.

The British first sighted Australia in 1622, and it was the Englishman Captain James Cook who claimed Australia for Britain in 1770 when he made landfall near what became Sydney.

The first colony was started some 18 years later when eleven ships under the command of Captain Arthur Phillip landed in 1788.
8. Which Arab country had the greatest life expectancy based on the 2013 WHO survey? Its largest city is Dubai.

Answer: United Arab Emirates

The life expectancy of somebody from the United Arab Emirates was 79.2 years in 2013. It consists of seven emirates, each of which has a different hereditary ruler who is a member of a Supreme Council responsible for setting general policies and federal legislation of the seven member emirates.

The emirate members are: Abu Dhabi (which serves as the capital), Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and Umm al-Quwain.
9. Based on the 2013 WHO survey, which Scandinavian country had the highest life expectancy? This country had a 'war' with Britain in the 1970s over fishing rights.

Answer: Iceland

In 2013, the life expectancies of the five Scandinavian countries were: Iceland 83.3 years, Sweden 83 years, Norway 81.9 years, Finland 81 years and Denmark 79.5 years. The 'Cod War' of the 1970s revolved around the amounts of fish caught in the seas near Iceland by British fishing boats. Icelandic Coast Guard ships started to use net cutters against British boats who returned later with British Navy Frigates for protection.

The situation was eventually settled by agreement between the two nations.
10. In every country in the 2013 WHO survey, the life expectancy of women was greater than that of men. Virtually all the countries with the biggest life expectancy differences between women and men were in the Eastern bloc of countries. Which of these had the greatest disparity in 2013? Its capital seems to have a cathedral named after an herb in a large central square.

Answer: Russia

In 2013, the disparity between men and women's life expectancies was: Russia (12 years); Latvia (9 years); Lithuania (10.2 years); Georgia (8.6 years). The average age at death for men in Russia was 64 years and for women 76 years, which is a startling difference to my mind.

The cathedral referred to in the question is, of course, in Red Square, Moscow, and is called St. Basil's Cathedral.
Source: Author Spontini

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us