Quiz about Countries Countries Countries
Quiz about Countries Countries Countries

Countries, Countries, Countries! Quiz


Think you know all about places? Well, we will see about that!

A multiple-choice quiz by Soham_Roy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Mixed Countries

Author
Soham_Roy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,454
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1059
Last 3 plays: Guest 46 (6/10), Guest 2 (4/10), Guest 122 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these cities was the capital of India on January 1, 1900? Hint

Delhi
New Delhi
Mumbai
Kolkata

2. Which is the second biggest country in the world? Hint

Russia
China
Canada
U.S.A.

3. Which country was divided into two in 2011? Hint

Sudan
Andaman
Korea
Georgia

4. Shahjahanabad was the former name of which Indian city? Hint

Mumbai
Delhi (Old Delhi)
Kolkata
Chennai

5. Which continent does NOT have any BIG deserts? Hint

Antarctica
Asia
South America
Europe

6. Which continent has the most countries in it?
Hint

South America
Asia
Africa
Europe

7. What is the area of Vatican City? Hint

440 acres
44 ha
4,440 square km
4,400 square metres

8. Where is the city Genoa situated? Hint

Spain
Italy
UK
Germany

9. Where is Diamond Harbour situated? Hint

USA
China
India
The Netherlands

10. Which is the seventh biggest country in the world? Hint

Australia
Brazil
India
Angola


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these cities was the capital of India on January 1, 1900?

Answer: Kolkata

Kolkata was the capital of British India until 1912. It is in the state of West Bengal. The city New Delhi took over it as capital in 1912.
2. Which is the second biggest country in the world?

Answer: Canada

The second biggest country in the world is Canada. First is Russia, then Canada, then the U.S.A., then China. The capital of Canada is Ottawa, the national anthem is 'O Canada' and the area is 9,985,000 km˛.
3. Which country was divided into two in 2011?

Answer: Sudan

After a 22 year war, the country Sudan divided into Sudan and South Sudan. Sudan is comparatively much richer than South Sudan.
4. Shahjahanabad was the former name of which Indian city?

Answer: Delhi (Old Delhi)

Shahjahanabad was the former name of Delhi. It was made by Shah Jahan as a part of the Mughal Empire. It is one of the seven cities built on the banks of the Yamuna River.
5. Which continent does NOT have any BIG deserts?

Answer: Europe

Europe does NOT have any significant deserts though there is a very small desert in Poland called the Błędów Desert. Antarctica is totally a cold desert, South America also has cold deserts along its western coast, and Asia has the great Takla Makan and Gobi deserts in China.
6. Which continent has the most countries in it?

Answer: Africa

Africa has over 50 countries in it, even though Asia is bigger than it in area! The significant countries in Africa are South Africa, Egypt, Ivory Coast etc.
7. What is the area of Vatican City?

Answer: 44 ha

The Vatican City is the smallest country in the world. It is situated inside the city of Rome!
8. Where is the city Genoa situated?

Answer: Italy

The city of Genoa had great historical value and importance. In historic times it was the arch rival of Venice.
9. Where is Diamond Harbour situated?

Answer: India

Diamond Harbour is situated in near Kolkata in West Bengal. It is situated on the Hugli River, the only distributary of Ganges as it passes through India.
10. Which is the seventh biggest country in the world?

Answer: India

India is the seventh biggest country in the world. The highest mountain is Kanchenjunga, the longest river Ganges and the capital is New Delhi.
Source: Author Soham_Roy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : Guest 46: 6/10
Jan 29 2023 : Guest 2: 4/10
Jan 28 2023 : Guest 122: 7/10
Jan 21 2023 : Guest 35: 5/10
Dec 27 2022 : Guest 172: 5/10
Dec 27 2022 : Guest 90: 5/10
Dec 24 2022 : James25: 7/10
Dec 22 2022 : Guest 49: 6/10
Dec 20 2022 : Guest 67: 9/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us