FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Mixed Countries Quizzes, Trivia and Puzzles
Mixed Countries Quizzes, Trivia

Mixed Countries: Geography Trivia

Mixed Countries: Geography Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany

Fun Trivia
24 quizzes and 336 trivia questions.
1.
  Clustering Countries on their Characteristics    
Mystery Sort
 15 Qns
Here I list 15 countries. It will be up to you to analyze this list and discover what characteristics cluster each set of five countries into three groups. Hint: go get your Atlas to help.
New Game, 15 Qns, masfon, May 25 24
New Game
masfon gold member
Today!
0 plays
2.
  Real or Imagined?   great trivia quiz  
Collection Quiz
 10 Qns
Obscure Countries and Fictional Nations
Some countries are so obscure that most people are not even aware of their existence. Conversely, some fictional countries have become so famous due to their prominence in pop culture and fan media, that people actually believe they are real countries.
Very Easy, 10 Qns, Matthew_07, Oct 07 23
Very Easy
Matthew_07 gold member
Oct 07 23
742 plays
3.
  The Lusophone World   popular trivia quiz  
Label Quiz
 10 Qns
Portuguese is an official language in 10 countries and territories on four continents. See if you can find them on a map.
Easier, 10 Qns, wellenbrecher, Sep 25 23
Easier
wellenbrecher gold member
Sep 25 23
527 plays
4.
  Spanish-speaking Countries   best quiz  
Collection Quiz
 20 Qns
Spanish is one of the most spoken languages around the world, yet, it's only the primary language in twenty countries and one territory. ¿Dónde hablan español? Can you guess from the list?
Very Easy, 20 Qns, LeoDaVinci, Oct 10 23
Very Easy
LeoDaVinci editor
Oct 10 23
456 plays
5.
  Tiny Countries on the Map   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here's how it works. I will tell a little about the location of a small country of the world and you will tell me what that country is. I hope you enjoy it.
Average, 10 Qns, salami_swami, Jul 24 20
Average
salami_swami gold member
Jul 24 20
17533 plays
6.
  Happiest Countries in Which to Live   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The OECD released a report in 2008 on the "World's Top Ten Happiest Nations". Read the informative geographic descriptions and see if you can guess which countries topped their global survey.
Easier, 10 Qns, lilady, Mar 15 21
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
lilady
Mar 15 21
12710 plays
7.
  Feeling Small   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Sparsely Populated Big Countries
Why would some really large countries feel small? Because of their very low population density, in sharp contrast with their impressive size. All the countries mentioned in this quiz rank among the world's top 30 in terms of area.
Average, 10 Qns, LadyNym, Feb 27 23
Recommended for grades: 11,12
Average
LadyNym gold member
Feb 27 23
549 plays
8.
  Small But Mighty - A Look at Tiny Nations   popular trivia quiz  
Ordering Quiz
 10 Qns
Of all the countries in the world, these ten nations, though small in size, are mighty and influential in their own ways. Using the geographical clues given, order these ten tiny nations, from the smallest to the largest. Enjoy!
Easier, 10 Qns, Matthew_07, Mar 08 22
Easier
Matthew_07 gold member
Mar 08 22
851 plays
9.
  Itsy Bitsy Teeny Weeny Nations Of The World   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Lilliputians rejoice! This is a quiz about the world's tiniest countries. These specks-on-the-map are among the world's most interesting and exotic locations.
Average, 15 Qns, wildebeest, Apr 27 14
Average
wildebeest
9998 plays
10.
  Bigger Than Me   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Vatican City is considered to be the smallest country in the world. See if you can deduce what fellow small country (all slightly bigger than him) he is talking about from the given description.
Average, 10 Qns, James25, Jul 30 17
Average
James25 gold member
2642 plays
11.
  What a State!   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Is it a province? Is it a county? No, it's a state! Very few of the world's countries use states as their top level administrative division. Can you match the country with the states found therein? Good luck!
Average, 10 Qns, pagea, Apr 15 17
Average
pagea
664 plays
12.
  Don't Go There!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In response to an author challenge, I present my quiz on some of the most dangerous places on Earth. I've already visited several of the countries on this list. Taking my quiz will be safer than visiting most of these places!
Average, 10 Qns, NazPastorRick, Dec 12 10
Average
NazPastorRick
5160 plays
13.
  Extraordinarily Eurasian   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This quiz is dedicated to some of the countries considered part of the Eurasian region by a number of international organizations (such as OECD).
Average, 10 Qns, LadyNym, Mar 06 20
Average
LadyNym gold member
Mar 06 20
331 plays
14.
  What is What in this World    
Multiple Choice
 10 Qns
Countries, nations, states, republics, federated republics, dependencies, etc, etc, etc. What does it all mean? Which is what? Along with a few world oddities mixed in.
Tough, 10 Qns, ncterp, Jun 01 23
Recommended for grades: 11,12
Tough
ncterp gold member
Jun 01 23
609 plays
15.
  A Question of Geography   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I am at a competition in a European country. To find out the country and answer question 10 try and work out the answers to the first 9 questions. The first letter of each answer will spell my current location. Good luck!
Average, 10 Qns, coachpauly, Aug 01 15
Average
coachpauly
748 plays
16.
  One Fact is Wrong    
Multiple Choice
 10 Qns
Pick which one of these facts about a country is wrong - currency, capital city, population in millions, or total area in thousand square miles. All information is from the 2004 World Almanac.
Tough, 10 Qns, jmoskow, Dec 06 21
Tough
jmoskow gold member
Dec 06 21
7045 plays
17.
  Good Things Come in Small Packages!    
Multiple Choice
 10 Qns
The planet Earth is home to nearly two hundred nations and dozens of territories and dependencies. This is a quiz about ten of the world's smallest countries by land area.
Average, 10 Qns, Coonielady, Jul 23 20
Average
Coonielady
Jul 23 20
361 plays
18.
  About Some Countries    
Multiple Choice
 10 Qns
Based on the clues given, can you figure out facts about the country?
Average, 10 Qns, yashodhan, Jan 11 20
Average
yashodhan
Jan 11 20
2494 plays
19.
  Landlocked Countries   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A landlocked country is a country that does not touch the ocean and is surrounded by land. How well do you know these countries?
Average, 10 Qns, aya3098, Aug 26 13
Average
aya3098
3062 plays
20.
  Country Facts    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know facts about various countries? Well, we'll have to find out.
Average, 10 Qns, andy9822, Jan 04 13
Average
andy9822
2373 plays
21.
  Santa's Sat Nav    
Multiple Choice
 10 Qns
Santa has a list of countries to visit. Do you know which direction he needs to travel in to get to them?
Average, 10 Qns, AcrylicInk, Jan 04 17
Average
AcrylicInk gold member
281 plays
22.
  Countries and Life Expectancies    
Multiple Choice
 10 Qns
In 2013, the World Health Organisation (WHO), listed the life expectancies of people born in different countries. Answers are based on the combined life expectancy (men and women) as shown in the 2013 WHO survey.
Average, 10 Qns, Spontini, Jan 11 15
Average
Spontini
337 plays
23.
  It Was the Best of Geographical Times   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
One of the best of times in anyone's life is their birthday. Let's have a look at the "births" of ten different countries...
Average, 10 Qns, Rowena8482, Jul 30 10
Average
Rowena8482 gold member
868 plays
24.
  Largest Administrative Regions    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the administrative regions of various countries which are largest by area among other administrative regions in that country. Enjoy!
Average, 10 Qns, angikar, Mar 15 18
Average
angikar
Mar 15 18
341 plays
25.
  Countries, Countries, Countries!    
Multiple Choice
 10 Qns
Think you know all about places? Well, we will see about that!
Tough, 10 Qns, Soham_Roy, Jan 12 18
Tough
Soham_Roy
Jan 12 18
1269 plays

Mixed Countries: Geography Trivia Questions

1. The capital city of which Baltic nation was voted Cultural Capital of Europe in 2014?

From Quiz
A Question of Geography

Answer: Latvia

Latvia is a democratic parliamentary republic that was established in 1918 after World War I. It is a country with a complicated history in the 20th century after being forcibly incorporated into the USSR in 1940, invaded by Nazi Germany in 1941 and then again being made a part of the USSR in 1944. On August 21, 1991 Latvia once again regained its independence after years of political campaigning. The country has a maritime border with Sweden and land borders with Lithuania, Belarus, Estonia, and Russia. Latvia is a beautiful country of vast forests, fields, and pastures. Riga is the largest city in Latvia and serves as the nation's capital.

2. According to the World Health Organisation (2013), the country with the longest life expectancy is very small and is situated on the French Riviera. Grace Kelly moved there. Which is it?

From Quiz Countries and Life Expectancies

Answer: Monaco

The average life expectancy of somebody born in Monaco was an amazing 87.2 years in 2013 data. The actress Grace Kelly left Hollywood to marry Prince Rainier III of Monaco in 1956.

3. Which European nation has the distinction of having two much smaller countries completely within its borders?

From Quiz Good Things Come in Small Packages!

Answer: Italy

Located in the northeastern area of Italy near the Adriatic Sea, the Republic of San Marino was founded in 301 AD by Marinus of Arbe, a stonemason who fled to the area to establish a community for Christians during a time when believers were often persecuted for their faith. Believed by many to be the world's oldest sovereign nation, San Marino is a mountainous country of just 24 square miles. Vatican City lies entirely within the city of Rome and is the home of the Pope and the ruling body of the Roman Catholic Church. With a citizenship of less than 1,000, it is the world's smallest country in terms of both size and population. St. Peter's Basilica, Vatican Gardens, and the museums are popular destinations for tourists, with Catholic News Service reporting over five million visitors in 2011.

4. The name Argentina derives from which Latin word?

From Quiz About Some Countries

Answer: argentum

The word "argentum" means "silver" in English. Variations of the name Argentina have been used at least since the 17th century.

5. The United Kingdom owns the small island of Bermuda. Its flag is mainly red, with a Union Jack in the top left corner.  What infamous region is it known for?

From Quiz Country Facts

Answer: The Bermuda Triangle

The Bermuda triangle is known for the disappearances of aviators and aircraft. Famous incidents include USS Cyclops in 1918 and Flight 19 in 1945.

6. A double landlocked country is a landlocked country surrounded by other landlocked countries. There are only two doubly landlocked countries in the world. One is Uzbekistan--what is the other?

From Quiz Landlocked Countries

Answer: Liechtenstein

Liechtenstein and Uzbekistan are the only two doubly landlocked countries. Of the two, Uzbekistan is larger. Uzbekistan is located in Asia and is bordered by Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Afghanistan, and Turkmenistan. Liechtenstein is located in Europe and borders Switzerland and Austria.

7. What small landlocked country touches Belgium, Germany and France?

From Quiz Tiny Countries on the Map

Answer: Luxembourg

The land area of Luxembourg is 2,586 square kilometers. Luxembourg's capital city is Luxembourg, and the people there are called Luxembourgers. Eritrea is in Africa, and Macedonia is located East of Italy, near Greece. Denmark is not a small country, and is located more Northern than Luxembourg.

8. Located in the Pyrenees Mountains, this tiny country's official language is Catalan, but French and Spanish are also commonly spoken.

From Quiz Itsy Bitsy Teeny Weeny Nations Of The World

Answer: Andorra

A scenic, mountainous country, tiny Andorra (181 sq. mi., 471 sq. km) is bordered by France on the north and Spain on the south. Catalan is a romance language sharing similarities with both French and Spanish. It is Andorra's official language and is also spoken in parts of northern Spain and southern France.

9. Germany - Which fact is wrong?

From Quiz One Fact is Wrong

Answer: Capital: Bonn

Bonn was the capital of West Germany from the end of 1949 until the reunification of Germany in 1990. At that time, Berlin once again became the capital of all of Germany. Germany is about the size of Montana.

10. From Brazil's Rio de Janeiro to the bright lights of New York in the USA - which direction would Santa have to fly in to cover the distance in the shortest amount of time?

From Quiz Santa's Sat Nav

Answer: North-west

If Santa went north-east, he'd end up in Liberia, Sierra-Leone, or one of the other countries on the north-west coast of Africa. South Georgia and the South Sandwich Islands are south of Brazil. Almost every country in South America borders Brazil, but the ones bordering it on the western side are Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay and Argentina. This must mean that Santa has to go north-west to the USA!

11. Which nation plants more trees per person than any other country in the world?

From Quiz A Question of Geography

Answer: Iceland

Iceland is one of the most fascinating countries of Northern Europe. It is also one of the most barren countries which has led to the country taking significant steps to repopulating the land with trees and forests. Iceland is home to the largest glacier in Europe the Vatnajokull Glacier. The highest point is Hvannadalshnukur at 2,119m. Another cool fact is Iceland is the first country in the world to elect a democratically chosen female president in Vigdis Finnbogadottir.

12. The Asian country with the highest life expectancy, according to WHO (2013), is famous for its bullet trains. Name it.

From Quiz Countries and Life Expectancies

Answer: Japan

The average life expectancy of somebody born in Japan was 84.6 years in 2013. The bullet train is a high-speed rail link in Japan where train speeds can reach up to 200 mph.

13. Basseterre is the capital city of what Caribbean island nation?

From Quiz Good Things Come in Small Packages!

Answer: St Kitts and Nevis

The West Indies islands of St. Christopher (more commonly known as St. Kitts) and Nevis achieved independence in 1983, although the monarch of Great Britain is still recognized as head of state. The islands are separated by a narrow channel of water and the country is the smallest of the American nations. Known for its beautiful beaches, clear water and the warmth of its people, St. Kitts and Nevis is a popular vacation spot for those who prefer to avoid the commercialization of larger islands. Trinidad and Tobago is also an independent nation, while the US Virgin Islands and Bonaire are municipalities of the US and the Netherlands, respectively.

14. The United States' Mauna Kea Volcano is found in which famous holidaying islands?

From Quiz About Some Countries

Answer: Hawaii

The volcano is a dormant one, but is often visited by tourists. Hawaii is the 50th state of the US.

15. Brazil is the fifth largest country in the world in terms of area.  It covers almost half of South America. It is well-known for football, samba dancing, the Statue of Christ the Redeemer, and what famous festival?

From Quiz Country Facts

Answer: Carnival of Brazil

The Carnival of Brazil goes on for 40 days before Easter, to mark Lent.  Rio de Janeiro is known for its parades during the Carnival.

16. How many landlocked countries are there in the Americas?

From Quiz Landlocked Countries

Answer: Two

They are Bolivia and Paraguay, both of which are located in South America.

17. Which small country is found completely in Italy, and is known as the smallest country in the world?

From Quiz Tiny Countries on the Map

Answer: Vatican City

The Vatican City, the smallest country in the world, is ruled by Pope and is found completely within Rome. The area of Vatican City is only .44 square kilometers.

18. United Kingdom - Which fact is wrong?

From Quiz One Fact is Wrong

Answer: Currency: Euro

When the UK was a member of the EU, it did not adopt the euro for its currency. The British love their pounds and pence. The U.K. is about the size of Michigan.

19. The largest province of Ireland is the southernmost province and its chief city is Cork. Name this province.

From Quiz Largest Administrative Regions

Answer: Munster

Ireland has four provinces - Leinster, with chief city Dublin, Ulster, with chief city Belfast, Munster with chief city Cork, and Connacht, with chief city Galway. The Irish name for Munster is Cúige Mumhan. The river Lee passes through the city of Cork. The Rock of Cashel is am important historical site located in the province of Munster. Hurling is a notable sport in Munster. Munster is bordered by the Celtic Sea in the south, and the Atlantic Ocean in the west.

20. Rudolph enjoyed zig-zagging across America but now it's time to jet off to Japan. What is the most direct route from San Francisco, California to Tokyo, Japan?

From Quiz Santa's Sat Nav

Answer: West

Sometimes I think we're so used to seeing world maps where the Americas are on the left, Asia is on the right, and Africa is roughly in the middle, that we forget that the countries actually fit onto a sphere. The shortest distance from the west coast of America to Japan is to the west. Greenland and Iceland are north-east of the USA, and to the south-west are Australia and New Zealand.

21. Which country of the world contains a famous city located uniquely in two different continents?

From Quiz A Question of Geography

Answer: Turkey

Istanbul, the former capital of Turkey, is located in a significant part of south-eastern Europe. The Bosphorus is a waterway 30km long and 700m wide. This river runs directly through Istanbul and connects the Black Sea with the Sea of Marmara. The city is located in both Asia and Europe with the Bosphorus Bridge and the Fatih Sultan Mehmet Bridge connecting the two continents. Tiger Woods once was a part of a publicity stunt where he drove balls from Europe into Asia from tees set up on one of the bridges.

22. The South American country with the highest life expectancy, as shown in the 2013 WHO survey, has about 2000 volcanoes within its borders. Which is it?

From Quiz Countries and Life Expectancies

Answer: Chile

The average life expectancy of a Chilean was 79.5 years in 2013. Chile has more volcanoes than any other country in the world except for Indonesia. Fortunately, most of them are dormant or extinct. There are more than thirty volcanoes on the active list, but as many as 500 are potentially active.

23. The small island country of Sao Tome and Principe is located in what area of the world?

From Quiz Good Things Come in Small Packages!

Answer: The western African coast

Located off the northwestern coast of Gabon, Sao Tome and Principe is Africa's second smallest country. The islands were discovered during the fifteenth century by Portuguese explorers and were established as a base for ships engaged in the slave trading business. Cash crops grown in the volcanic soil have included coffee, cocoa, and sugar. Sao Tome (named for Saint Thomas) and Principe achieved independence from Portugal in the 1970s and remains the world's smallest Portuguese speaking nation.

24. Which country was divided into two in 2011?

From Quiz Countries, Countries, Countries!

Answer: Sudan

After a 22 year war, the country Sudan divided into Sudan and South Sudan. Sudan is comparatively much richer than South Sudan.

25. Which country's capital has a name meaning "peace"?

From Quiz About Some Countries

Answer: Bolivia

Bolivia's administrative capital is La Paz. La Paz is comprised of seven primary districts.

26. What two countries are primarily home to the Amazon River?

From Quiz Country Facts

Answer: Peru and Brazil

The Amazon River is found in the Atlantic Ocean.  It is about 6800km in length.  It is home to many fish, including the Arapaima, which can weigh up to 250 kilos.

27. Coming in at number eight, I am an island country located in the southwestern Pacific Ocean region, and consist of the North and South Islands. I am also the birthplace of bungee jumping. What country am I?

From Quiz Happiest Countries in Which to Live

Answer: New Zealand

The stunning and magnificent landscape of New Zealand has become the location of choice for film and television productions. Two box office movie hits, filmed in New Zealand, were the "Lord of the Rings" trilogy (2001-2003) and "The Last Samurai" (2003). Its currency is the New Zealand dollar, but is sometimes called the Kiwi dollar, after the island's national iconic kiwi bird. The chief export is agriculture, fishing, forestry, and horticulture. New Zealand also boasts a successful wine industry. The adult literacy rate of New Zealand has been around ninety-nine percent for decades! Finally, New Zealanders participate in recreational sports, such as cricket, golf, horseracing, rugby, soccer, swimming, and tennis. November 1988 marked the first bungee jumping at Queenstown in the South Island, which has become a popular "extreme" sport worldwide. 2008 OECD Survey Results: *Satisfaction With Present Life: 76.7 *Predicted Satisfaction With Future Life: 85.5 *Unemployment Rate: 4%

28. In 2000, this South Pacific island nation made tech-world headlines for leasing its domain name for 50 million U.S. dollars. It is also slowly sinking into the ocean.

From Quiz Itsy Bitsy Teeny Weeny Nations Of The World

Answer: Tuvalu

According to USA Today, the entire Tuvalu land mass, nine slender South Pacific islands and atolls, is sinking... and is apparently doomed to ultimately sink beneath the ocean. Tuvalu might then leave a legacy imagined only in science-fiction novels. It could become the first virtual nation... a country that exists only on the internet. If Tuvalu's land disappears, its population will disperse, yet Tuvalu, under international law, will remain a sovereign nation even though its only "real estate" will be the ".tv" internet domain. As of 2004, Tuvalu had a land mass of 10 sq. mi. (26 sq. km). Nauru and Vanuatu are other South Pacific island nations. Atutuvu is totally fictitious.

29. Indonesia - Which fact is wrong?

From Quiz One Fact is Wrong

Answer: Population: < 125 Million

Believe it or not, the population of Indonesia is over an astounding 220 million people. It is the fourth most populated country in the world behind China, India and the United States.

30. What are countries officially called that have two or more culturally diverse groups of people segregated within their boundaries, but live under one political entity?

From Quiz What is What in this World

Answer: Plurinational

Plurinational means the existence of two or more recognized national groups within a single state or country. Multinational means two or more independent states join together for a single purpose. For example, Bolivia declared itself to be Bolivia (the Plurinational State of) in 2009.

This is category 24938
Last Updated May 25 2024 3:43 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.