FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Landlocked Countries
Quiz about Landlocked Countries

Landlocked Countries Trivia Quiz


A landlocked country is a country that does not touch the ocean and is surrounded by land. How well do you know these countries?

A multiple-choice quiz by aya3098. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Mixed Countries

Author
aya3098
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
311,595
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3069
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (6/10), Guest 38 (7/10), pommiejase (9/10).
Question 1 of 10
1. A double landlocked country is a landlocked country surrounded by other landlocked countries. There are only two doubly landlocked countries in the world. One is Uzbekistan--what is the other? Hint


Question 2 of 10
2. How many landlocked countries are there in the Americas? Hint


Question 3 of 10
3. France is a landlocked country.


Question 4 of 10
4. Africa has quite a few landlocked countries. What is the largest landlocked country in Africa? Hint


Question 5 of 10
5. Can you spot which of these countries is NOT landlocked? Hint


Question 6 of 10
6. What is the largest landlocked country in the world? Hint


Question 7 of 10
7. What is the smallest landlocked country in the world? Hint


Question 8 of 10
8. How many total landlocked countries are there in the world? Hint


Question 9 of 10
9. Vatican City, San Marino, and Lesotho are all landlocked countries. They each also border only one other country.


Question 10 of 10
10. Which country is called the "Dead Heart of Africa" and is the third-largest landlocked country in the world (by area)? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Guest 86: 6/10
Jun 08 2024 : Guest 38: 7/10
Jun 04 2024 : pommiejase: 9/10
Jun 04 2024 : Guest 117: 8/10
Jun 04 2024 : Guest 51: 6/10
Jun 04 2024 : Guest 71: 8/10
May 28 2024 : Guest 47: 4/10
Apr 30 2024 : Guest 82: 8/10
Apr 15 2024 : Guest 120: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A double landlocked country is a landlocked country surrounded by other landlocked countries. There are only two doubly landlocked countries in the world. One is Uzbekistan--what is the other?

Answer: Liechtenstein

Liechtenstein and Uzbekistan are the only two doubly landlocked countries. Of the two, Uzbekistan is larger. Uzbekistan is located in Asia and is bordered by Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Afghanistan, and Turkmenistan. Liechtenstein is located in Europe and borders Switzerland and Austria.
2. How many landlocked countries are there in the Americas?

Answer: Two

They are Bolivia and Paraguay, both of which are located in South America.
3. France is a landlocked country.

Answer: False

France borders Andorra, Italy, Switzerland, Luxembourg, Belgium, and Spain, and has about 2,129 miles (3,427 miles) of coastline.
4. Africa has quite a few landlocked countries. What is the largest landlocked country in Africa?

Answer: Chad

These countries are all around the same size, but not all are landlocked. Chad has an area of 1,259,200 square kilometers (486,179 square miles). Nigeria, a non-landlocked country, is 910,768 square kilometers in area. Ethiopia is 1,119,683 square kilometers (432,312 square miles) in area, and Mali is 1,220,000 square kilometers (471,044 square miles) in area.
5. Can you spot which of these countries is NOT landlocked?

Answer: Sudan

Sudan, the tenth-largest country in the world, is an African country. It has an area of 2,376,000 square kilometers (917,378 square miles). However, it does border the Red Sea, making it a non-landlocked country.
6. What is the largest landlocked country in the world?

Answer: Kazakhstan

Kazakhstan is not only the largest landlocked country, it is also the ninth largest country in the world. It is an Asian country, and has an area of 2,669,800 square kilometers (1,030,815 square miles). The next largest landlocked country, Mongolia, is over 1,000,000 square kilometers (approx. 400,000 square miles) in area. In other words, Kazakhstan is almost twice as big!
7. What is the smallest landlocked country in the world?

Answer: Vatican City

Vatican City is the only landlocked country to have less than one square kilometer (less than one quarter of a square mile) of area. San Marino has 61 square kilometers (24 square miles) of area, Liechtenstein has 160 square kilometers (62 square miles) of area, and Andorra has 468 square kilometers (180 square miles) of area.
8. How many total landlocked countries are there in the world?

Answer: 44

The landlocked countries are: Afghanistan, Andorra, Armenia, Austria, Azerbaijan, Burundi, Burkina Faso, Bhutan, Belarus, Bolivia, Botswana, the Central African Republic, Chad, the Czech Republic, Ethiopia, Hungary, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Laos, Lesotho, Liechtenstein, Luxembourg, Malawi, Moldova, Mongolia, Macedonia, Mali, Nepal, Niger, Paraguay, Rwanda, Serbia, San Marino, Switzerland, Slovakia, Swaziland, South Sudan, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Uzbekistan, Vatican City, Zambia, and Zimbabwe.
9. Vatican City, San Marino, and Lesotho are all landlocked countries. They each also border only one other country.

Answer: True

Vatican City, San Marino, and Lesotho are the three landlocked countries that only border one other country. The smallest are Vatican City and San Marino, both of which border only Italy. Lesotho, however, is bordered only by South Africa.
10. Which country is called the "Dead Heart of Africa" and is the third-largest landlocked country in the world (by area)?

Answer: Chad

Chad is the largest landlocked country in Africa, the third-largest landlocked country in the world by area, the fifth-largest African country, and the twenty-first largest country in the world by area. In other words, it's very big. Ukraine is the largest all-European country, but it borders the Black Sea. Bolivia is the largest landlocked country entirely in the Western Hemisphere, and Afghanistan is bigger than Ukraine. I hope you have enjoyed this quiz!
Source: Author aya3098

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us