FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about It Was the Best of Geographical Times
Quiz about It Was the Best of Geographical Times

It Was the Best of Geographical Times Quiz


One of the best of times in anyone's life is their birthday. Let's have a look at the "births" of ten different countries...

A multiple-choice quiz by Rowena8482. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Mixed Countries

Author
Rowena8482
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,167
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
872
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), Guest 165 (9/10), Guest 86 (5/10).
Question 1 of 10
1. This island nation was finally declared independent from United Kingdom control in 1979, although, as it remained a member of the Commonwealth, Queen Elizabeth II was still the Head of State. Famed for its tropical climate and flourishing tourism industry, this is one of the very few places in the world with a "drive-in volcano" as a visitor attraction! Its people also celebrate a Festival of Lights on December 13th, the Day of the Saint for whom the country was named. Which country is this? Hint


Question 2 of 10
2. One of the "Countries Formerly Known as Yugoslavia" celebrates both an Independence Day and a Day of the Republic on September 8th and August 2nd respectively. This landlocked country is home to Lake Ohrid, one of the oldest lakes in the world, whose unique ecosystem is of immense scientific interest. The capital Skopje was badly damaged in a major earthquake in 1963. Where are we? Hint


Question 3 of 10
3. This particular country, with a coastline on the Atlantic Ocean, is just under 1.25 million square kilometres in area. It gained independence and became a Republic on 11th November 1975, and its major export is oil. You could go there and visit the towns of Calandula, Soyo, and Tombua. Which country is this? Hint


Question 4 of 10
4. Switzerland, a mountainous European country, first formed under the Grutli Pact in 1291 and finally obtained true independence in 1648. It celebrates National Day on August 1st each year. In 1991, a special path was opened to commemorate the 700th anniversary of Switzerland's "birth", around one of its most famous lakes. From this path, walkers can view Mount Rigi, Mount Pilatus, and the Reuss, Muota, and Sarner Aa rivers as they enter the lake, which is the fourth largest in the country. Which lake is this? Hint


Question 5 of 10
5. This country celebrates Independence Day on June 12th each year, even though it officially became an independent nation on 4th July 1946. It has the fifth longest coastline in the world, and is bordered in the south by the Celebes Sea. Where are we?
Hint


Question 6 of 10
6. The people of the United Arab Emirates celebrate their country's independence day on December 2nd each year. Which country did they gain that independence from? Hint


Question 7 of 10
7. On August 14th we arrive in Quetta, the largest, and indeed only, city in the province of Balochistan. A dry, sparsely populated countryside is home to the world's largest known deposits of copper, very few people, and some dromedary camels. Today is the day when this country celebrates gaining its independence. Where are we? Hint


Question 8 of 10
8. This country is classed as landlocked, even though almost all its southwestern edge is on the shores of the second deepest lake in the world. On July 1st each year, the people celebrate Independence Day, the country having seceded from Belgian control in 1961. Where are we? Hint


Question 9 of 10
9. For anyone who lived on Calero Island, Isla Dama, Isla San Lucas, or Isla del Coco, Independence Day would be celebrated on September 15th each year. These islands are all part of a country which gained its independence from Spain in 1821. This tropical country is famous for its ecological diversity and the Monteverde Cloud Forest nature preserve. Where are we? Hint


Question 10 of 10
10. At just under half a square kilometre in area, the smallest country in the world came into being on June 7th 1929. It has one of the lowest birthrates in the world. Where are we?

Answer: (Two Words ... 7 and 4 letters)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 21 2024 : Guest 172: 5/10
Jul 17 2024 : Guest 165: 9/10
Jun 30 2024 : Guest 86: 5/10
Jun 17 2024 : Guest 167: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This island nation was finally declared independent from United Kingdom control in 1979, although, as it remained a member of the Commonwealth, Queen Elizabeth II was still the Head of State. Famed for its tropical climate and flourishing tourism industry, this is one of the very few places in the world with a "drive-in volcano" as a visitor attraction! Its people also celebrate a Festival of Lights on December 13th, the Day of the Saint for whom the country was named. Which country is this?

Answer: St. Lucia

December 13th is St. Lucia's Day; she is sometimes called St. Lucy and is the Patron of blind people. The capital of St. Lucia is Castries, named for the Marquis de Castries in 1756. It is the largest town on the island.
2. One of the "Countries Formerly Known as Yugoslavia" celebrates both an Independence Day and a Day of the Republic on September 8th and August 2nd respectively. This landlocked country is home to Lake Ohrid, one of the oldest lakes in the world, whose unique ecosystem is of immense scientific interest. The capital Skopje was badly damaged in a major earthquake in 1963. Where are we?

Answer: Macedonia

On 8th September 1991, the Former Yugoslav Republic of Macedonia first declared its independence. August 2nd is also St. Elijah's Day. The country is part of the much larger historic region of Macedonia, which includes parts of modern day Greece and Bulgaria. Perhaps the most famous Macedonians ever were Philip and his son Alexander the Great, who conquered huge swathes of the territory in the 4th century BC.
3. This particular country, with a coastline on the Atlantic Ocean, is just under 1.25 million square kilometres in area. It gained independence and became a Republic on 11th November 1975, and its major export is oil. You could go there and visit the towns of Calandula, Soyo, and Tombua. Which country is this?

Answer: Angola

After being under the control of Portugal since the sixteenth century, Angola became the Republic of Angola in 1975 and was immediately plunged into civil war. Subsequent political stability and the country's oil revenues enabled a certain amount of rebuilding and "cleaning up" to take place, allowing the Angolan people to begin the climb out of the terrible poverty in which most of the population has lived.
4. Switzerland, a mountainous European country, first formed under the Grutli Pact in 1291 and finally obtained true independence in 1648. It celebrates National Day on August 1st each year. In 1991, a special path was opened to commemorate the 700th anniversary of Switzerland's "birth", around one of its most famous lakes. From this path, walkers can view Mount Rigi, Mount Pilatus, and the Reuss, Muota, and Sarner Aa rivers as they enter the lake, which is the fourth largest in the country. Which lake is this?

Answer: Lucerne

Switzerland consists of 26 cantons, joined by treaty in the Helvetic Confederation. Traditionally, National Day is celebrated with bonfires, fireworks, and displays of dancing and gymnastics by the school children in each town or village.
5. This country celebrates Independence Day on June 12th each year, even though it officially became an independent nation on 4th July 1946. It has the fifth longest coastline in the world, and is bordered in the south by the Celebes Sea. Where are we?

Answer: The Philippines

June 12th is the anniversary of the first declaration of independent nationhood from Spanish rule, back in 1898, and the people prefer to celebrate then. It took until 1946 for the country to actually make it to independence, and that was from the United States, the Philippines having changed hands under the terms of the Treaty of Paris at the end of the Spanish-American War.
6. The people of the United Arab Emirates celebrate their country's independence day on December 2nd each year. Which country did they gain that independence from?

Answer: United Kingdom

The seven Emirates which make up the UAE were previously known as the Trucial States. They gained independence from the UK in 1971.
7. On August 14th we arrive in Quetta, the largest, and indeed only, city in the province of Balochistan. A dry, sparsely populated countryside is home to the world's largest known deposits of copper, very few people, and some dromedary camels. Today is the day when this country celebrates gaining its independence. Where are we?

Answer: Pakistan

As India and Pakistan gained independence from the United Kingdom, a brief civil war followed, and Bangladesh gained independence from Pakistan in turn. Balochistan lies on a plateau in the northwest of Pakistan, and is the largest of the country's five provinces.
8. This country is classed as landlocked, even though almost all its southwestern edge is on the shores of the second deepest lake in the world. On July 1st each year, the people celebrate Independence Day, the country having seceded from Belgian control in 1961. Where are we?

Answer: Burundi

Burundi was occupied by both Germany and Belgium, and was part of a colonial territory known as Ruanda-Urundi. Modern Burundi is one of the smallest African countries, and is watered by Lakes Tanganyika and Victoria, and also by the River Nile. It is a mountainous place, and has natural deposits of both copper and cobalt.
9. For anyone who lived on Calero Island, Isla Dama, Isla San Lucas, or Isla del Coco, Independence Day would be celebrated on September 15th each year. These islands are all part of a country which gained its independence from Spain in 1821. This tropical country is famous for its ecological diversity and the Monteverde Cloud Forest nature preserve. Where are we?

Answer: Costa Rica

Costa Rica forms part of the isthmus connecting continental North and South America. The Reserva Biológica Bosque Nuboso Monteverde, or Monteverde Cloud Forest Preserve, is world famous for its wildlife, some of which can be found nowhere else on Earth.
10. At just under half a square kilometre in area, the smallest country in the world came into being on June 7th 1929. It has one of the lowest birthrates in the world. Where are we?

Answer: vatican city

Popes have lived in the area now encompassed by the Vatican City since 1377. The Lateran Pact of 1929 formalised the borders and political relationship between The Vatican and Italy.
Source: Author Rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us