FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hitler  the Third Reich XVI   Miscellaneous 2
Quiz about Hitler  the Third Reich XVI   Miscellaneous 2

Hitler & the Third Reich: XVI - Miscellaneous 2 Quiz


Once again, the following questions follow no set pattern or order. They are a selection of random questions about topics that have either already have been covered in previous quizzes of "Hitler & The Third Reich", or may feature in upcoming quizzes.

A multiple-choice quiz by Lssah. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. German
  8. »
  9. Nazi Germany

Author
Lssah
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,715
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
563
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 125 (1/10), Guest 174 (3/10), Guest 1 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Willy Brandt, the former German Chancellor from 1969 to 1974, was a member of the Hitler Youth and fought on the Russian Front until he was wounded.


Question 2 of 10
2. Hitler and the Nazis were responsible for a major anti-smoking campaign, one of the world's first.


Question 3 of 10
3. How many German women won the Iron Cross First Class medal during WW2? Hint


Question 4 of 10
4. What was the term/phrase used to describe Hitler's belief that the German people had the right and duty to live on German soil? Hint


Question 5 of 10
5. I was deeply in love with Hitler and wanted to marry him. On the 3rd of September, 1939 I attempted to kill myself with a small calibre pistol, but failed. Hint


Question 6 of 10
6. How many children did Klara and Alois Hitler have together? Hint


Question 7 of 10
7. Was Adolf Hitler the first born child in the Hitler family? Hint


Question 8 of 10
8. What did Adolf Hitler's father die of?
Hint


Question 9 of 10
9. What would you find in the Fuhrerlexikon? Hint


Question 10 of 10
10. Who were awarded the title of "Honorary Aryans" by Hitler? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 19 2024 : Guest 125: 1/10
Jul 16 2024 : Guest 174: 3/10
Jun 06 2024 : Guest 1: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Willy Brandt, the former German Chancellor from 1969 to 1974, was a member of the Hitler Youth and fought on the Russian Front until he was wounded.

Answer: False

Willy Brandt was opposed to Hitler and the Nazis. He would get into street fights with roving gangs of Nazis. He left Germany in 1933 and became a Norwegian citizen.

His association with the Social Democratic party (SPD) would have guaranteed Brandt a trip to a concentration camp. He managed to avoid the Gestapo while in Norway and returned to Germany after the war.
2. Hitler and the Nazis were responsible for a major anti-smoking campaign, one of the world's first.

Answer: True

By the time Hitler had gained control of the Nazi Party he had given up using cigarettes, and was against smoking. The Nazi's used advertising to promote their anti-smoking message. Bans were enforced on smoking in various public places like trams, bomb shelters, hospitals and schools. Studies conducted by the Nazi's concluded what we know today, that smoking is linked to heart diseases and lung cancer.
Hitler claimed that tobacco was "the wrath of the Red Man against the White Man, vengeance for having been given hard liquor.".
3. How many German women won the Iron Cross First Class medal during WW2?

Answer: Two.

Hanna Reitsch and Else Grossmann were the only German women to win the Iron Cross First Class. They both won the Iron Cross Second Class.
4. What was the term/phrase used to describe Hitler's belief that the German people had the right and duty to live on German soil?

Answer: Blood and Soil.

'Blut und Boden', or 'Blood and Soil', was nicknamed 'Blubo'.

Richard Darré was quoted as saying, "The unity of blood and soil must be restored,". Darré was an big advocate of the Blood and Soil theory.
5. I was deeply in love with Hitler and wanted to marry him. On the 3rd of September, 1939 I attempted to kill myself with a small calibre pistol, but failed.

Answer: Unity Valkyrie Mitford.

English born Unity Mitford arrived in Germany in 1933 and was obsessed with Hitler. Following a face to face meeting with Hitler, her obsession became worse. Hitler also "felt something" and claimed that fate was playing a role in their meeting.
Her middle name of 'Valkyrie' sparked an interest for Hitler, and the fact that her grandfather had been friends with Richard Wagner (Hitler's idol) also helped her cause.

Eva Braun became jealous of Mitford and wrote the following entry in her diary. "She is known as the Valkyrie and looks the part, including her legs. I the mistress of the greatest man in Germany and the whole world, I sit here waiting while the sun mocks me through the window panes."

Mitford was on the balcony with Hitler when he announced the Anschluss. She remained within Hitler's inner circle for 5 years.

Unity attempted suicide on the day that Britian declared war on Germany. Hitler sent her to Switzerland for recovery and then she returned to Britain. She died in 1948.
6. How many children did Klara and Alois Hitler have together?

Answer: 6

Klara gave birth to 6 children during her marriage to Hitler's father, Alois.
7. Was Adolf Hitler the first born child in the Hitler family?

Answer: No, it was his brother, Gustav.

Hitler was the fourth child of six.

Gustav, born 1885, died 1887.
Ida, born 1886, died 1888.
Otto, born 1887, died after three days.
Adolf, born 1889, died 1945.
Edmund, born 1894, died 1900.
Paula, born 1896, died 1960.

Paula is quoted as saying this about Adolf, "His rapid rise in the world worried me. I must honestly confess that I would have preferred it if he had followed his original ambition and become an architect ... It would have saved the world a lot of worries."
8. What did Adolf Hitler's father die of?

Answer: Lung hemorrhage.

Hitler's father was born with the name Alois Schicklgruber on 7 June 1837. He died in 1903 when Hitler was 16 years old.
9. What would you find in the Fuhrerlexikon?

Answer: A 'Who's Who' of the Nazi hierarchy.

The document did exist and it listed the names of those that were involved in the heirarchy of the Nazis. Names included those of lawyers, politicians, and fighters of the NSDAP. The list did not include any women.
10. Who were awarded the title of "Honorary Aryans" by Hitler?

Answer: The Japanese.

Hitler gave the Japanese the title in 1936, to justify the signing of the German-Japanese Anti-Communist Pact. Hitler believed that they possessed (warlike) qualities similar to those of the Germans.
Source: Author Lssah

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us