Quiz about Latin American Mixture
Quiz about Latin American Mixture

Latin American Mixture Trivia Quiz


I just took some random questions from my old high school history book and thought that you might get a little background knowledge from them ...

A multiple-choice quiz by hiplikebrando. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
297,459
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1043
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. For which country did Benito Juarez write the constitution? Hint

Panama
Mexico
Ecuador
Venezuela

2. Which Latin American country had the biggest slave population? Hint

Argentina
Mexico
Paraguay
Brazil

3. In his early years, what country did famous rebel Augustin de Iturbide align himself with? Hint

Mexico
Brazil
United States
Spain

4. What kind of occasions were the center of a plantation worker's social life? Hint

Bull fights
Birthdays
Bird fights
Religious events

5. What resource was discovered in 1695 in colonial Brazil? Hint

Gold
Oil
Coal
Obsidian

6. In Haiti, what was the ratio of slaves to free people? Hint

1 to 10
10 to 3
4 to 10
10 to 1

7. Who is famous for his "call to arms"? Hint

Fidel Castro
Father Hidalgo
Francia
Augustine De Iturbide

8. The Spanish word 'encomienda' literally means "charge", but what did the people of colonial Latin America think of it as? Hint

Public schools system
Working system
Firearms
Horse riding

9. Which of these was a major problem the colonies had once they had their independence? Hint

loyalty
military
work force
ethnic divisions

10. What effect did the French invasion of Spain have on the colonies? Hint

They were forced to live under Napoleonic rule
They had to rule themselves
They were used as kanding ground for French troops invading Brazil
They could only trade with France


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For which country did Benito Juarez write the constitution?

Answer: Mexico

Benito Juarez (1806-1872) also made many forward looking reforms and was five times president of Mexico. He is also remembered for his staunch and successful resistance to Napoleon III's attempts to install and maintain the Habsburg Maximilian as Emperor of Mexico.
2. Which Latin American country had the biggest slave population?

Answer: Brazil

Brazil, the only former Portuguese colony in Latin America, had the biggest population of slaves for several reasons, the main one being the vast quantities of natural rescources that were being extracted from Brazil's terrain. Brazil was the last country in the Americas to abolish slavery (in 1888).
3. In his early years, what country did famous rebel Augustin de Iturbide align himself with?

Answer: Spain

He later switched sides to the Mexicans and eventually became the first Emperor of Mexico, but was forced to abdicate within a few months (1823-1824).
4. What kind of occasions were the center of a plantation worker's social life?

Answer: Religious events

In a worker's life there really wasn't much that happened regarding their social experiences, but the they were able to interact with other people outside the workplace and family in religious events, such as church services and church festivals.
5. What resource was discovered in 1695 in colonial Brazil?

Answer: Gold

This discovery turned Brazil into one of the biggest slave-holders in the world because gold mining required so many slaves to do it initially and, even if they managed to get enough slaves, the mortality rate was so high that they had to keep bringing so many more in.
6. In Haiti, what was the ratio of slaves to free people?

Answer: 10 to 1

At one point in Haiti there were over 100,000 African slaves compared to about 10,000 whites who served as plantation owners and overseers. The country was first named by the French.
7. Who is famous for his "call to arms"?

Answer: Father Hidalgo

It was he who made the first call for revolution but never lived to see his homeland become free from Spanish rule.
8. The Spanish word 'encomienda' literally means "charge", but what did the people of colonial Latin America think of it as?

Answer: Working system

An 'encomienda' was nominally like a feudal manor, but in reality was almost slavery, except that the workers were paid. (However, many were also in debt, too).
9. Which of these was a major problem the colonies had once they had their independence?

Answer: ethnic divisions

The ethnic divisions were in many cases also class divisions.
10. What effect did the French invasion of Spain have on the colonies?

Answer: They had to rule themselves

When Napoleon invaded Spain links between the country and its colonies were very difficult to maintain, and the colonies were left to govern themselves. This presented them with a challenge and the opportunity for the freedom that they had been longing for. They had to fight for their freedom, however.
Source: Author hiplikebrando

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us