FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Art Masterpieces In What Museum  Part 2
Quiz about Art Masterpieces In What Museum  Part 2

Art Masterpieces: In What Museum? (Part 2) Quiz


Identify the current homes of the following famous works of art.

A multiple-choice quiz by LUCA_BRASI. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art: By Museum

Author
LUCA_BRASI
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
309,235
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
740
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The Elgin Marbles, also known as the Parthenon Sculptures, were put on display in the Duveen Gallery of this museum in 1816. Hint


Question 2 of 10
2. "Early Sunday Morning" (1930), "Seven A.M." (1948), and "A Woman in the Sun" (1961) are among the over three thousands works by Edward Hopper in the collection of this New York City museum. Hint


Question 3 of 10
3. Sandro Botticelli's "The Birth of Venus" is one of the major highlights of this museum. Hint


Question 4 of 10
4. This museum bought Grant Wood's "American Gothic" after awarding it a bronze medal and $300 in a competition. Hint


Question 5 of 10
5. Rembrandt's "The Night Watch" is the most famous painting of this museum. Hint


Question 6 of 10
6. Henri Matisse painted two versions of "La Danse". The preliminary version which uses paler colors and less detail is now at the MoMA. The second version, known for its more classic Fauvist colors, and its companion piece "La Musique" are now in this museum. Hint


Question 7 of 10
7. To what museum would one go to view El Greco's "View of Toledo"? Hint


Question 8 of 10
8. Where would one go to see Raphael's masterpiece, "The School of Athens"? Hint


Question 9 of 10
9. Renoir's "Luncheon of the Boating Party ("Le dejeuner des canotiers ") is part of this museum's permanent collection. Hint


Question 10 of 10
10. "The Death of Marat" by Jacques-Louis David is housed in this museum. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Elgin Marbles, also known as the Parthenon Sculptures, were put on display in the Duveen Gallery of this museum in 1816.

Answer: British Museum, London

The legality of the removal of the "Elgin Marbles" has been questioned ever since Thomas Bruce, the seventh earl of Elgin, brought these Greek sculptures from the Parthenon in Athens to Britain in 1806.
2. "Early Sunday Morning" (1930), "Seven A.M." (1948), and "A Woman in the Sun" (1961) are among the over three thousands works by Edward Hopper in the collection of this New York City museum.

Answer: Whitney Museum of American Art

Gloria Vanderbilt Whitney, the museum's founder, was an enthusiastic supporter of Edward Hopper. Because of this relationship, Hopper's widow Josephine bequeathed her husband's entire artistic estate to the museum when she died.
3. Sandro Botticelli's "The Birth of Venus" is one of the major highlights of this museum.

Answer: Uffizi Gallery, Florence

The Uffizi is also home to fourteen other works by Botticelli including his "Primavera".
4. This museum bought Grant Wood's "American Gothic" after awarding it a bronze medal and $300 in a competition.

Answer: Art Institute of Chicago

Wood used his sister and his dentist as models for the rural couple for this painting.
5. Rembrandt's "The Night Watch" is the most famous painting of this museum.

Answer: Rijksmuseum, Amsterdam

Another title for "The Night Watch" is the catchy "Company of Frans Banning Cocq and Willem van Ruytenburch".
6. Henri Matisse painted two versions of "La Danse". The preliminary version which uses paler colors and less detail is now at the MoMA. The second version, known for its more classic Fauvist colors, and its companion piece "La Musique" are now in this museum.

Answer: Hermitage Museum, St. Petersburg

Henri Matisse and Pablo Picasso were noted friends and rivals.
7. To what museum would one go to view El Greco's "View of Toledo"?

Answer: Metropolitan Museum of Art, New York

Domenikos Theotokopoulos, nicknamed "El Greco" ("The Greek"), was born in Crete in 1541, which at the time was part of the Republic of Venice. In 1577 he emigrated to Spain where he made Toledo his home.
8. Where would one go to see Raphael's masterpiece, "The School of Athens"?

Answer: Vatican Museums, Vatican City

Specifically, one would go to The Stanza della segnatura ("Room of the Signatura"), one of the four Stanze di Raffaello ("Raphael's rooms) in the Apostolic Palace.
9. Renoir's "Luncheon of the Boating Party ("Le dejeuner des canotiers ") is part of this museum's permanent collection.

Answer: The Phillips Collection, Washington, D.C.

The woman holding the dog in this famous masterpiece is Aline Charigot, Renoir's future wife.
10. "The Death of Marat" by Jacques-Louis David is housed in this museum.

Answer: Royal Museums of Fine Arts of Belgium, Brussels

David was a close friend of Marat and he painted this portrait soon after his murder by Charlotte Corday. David was a revolutionary who later became a supporter of Napoleon I. After the fall of Napoleon, he emigrated to Brussels where he died in exile.
Source: Author LUCA_BRASI

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us