FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Art Masterpieces Where are They
Quiz about Art Masterpieces Where are They

Art Masterpieces- Where are They? Quiz


We've all seen photographs of the "Mona Lisa" and other timeless paintings and sculptures. But where do you go if you want to see the original?

A multiple-choice quiz by stageball. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art: By Museum

Author
stageball
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
183,968
Updated
Jun 14 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
785
- -
Question 1 of 10
1. Where is the famous painting, "Mona Lisa"? Hint


Question 2 of 10
2. Where is the famous sculpture, "The Venus de Milo"? Hint


Question 3 of 10
3. Where is the famous painting, "Starry Night" by Vincent van Gogh? Hint


Question 4 of 10
4. Where is the famous painting, "American Gothic"? Hint


Question 5 of 10
5. Where is the famous painting, "The Persistence of Memory" by Salvador Dali? Hint


Question 6 of 10
6. "Where is the famous painting, "Old Man With Guitar" painted by Pablo Picasso during his "Blue Period"? Hint


Question 7 of 10
7. Where is the famous painting, "The Garden of Earthly Delights", by Hieronymus Bosch? Hint


Question 8 of 10
8. Where is the famous sculpture, "The David" (King David) by Michelangelo? Hint


Question 9 of 10
9. Where is the famous painting, "Night Watch" by Rembrant van Rijn? Hint


Question 10 of 10
10. Where is the famous painting, "The Milkmaid" by Jan Vermeer? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where is the famous painting, "Mona Lisa"?

Answer: The Louvre Museum, Paris, France

Painted by the renaissance master, Leonardo DaVinci (1479-1528). The portrait is also known as "La Gioconda" and is thought to depict the wife of Francesco del Giocondo. It is an oil painting, painted on wood. The painting was stolen from the Louvre in 1911 and found two years later in a hotel in Florence.
2. Where is the famous sculpture, "The Venus de Milo"?

Answer: The Louvre Museum, Paris, France

The "Venus de Milo" is believed to have been created by the Helenistic Greek poet and artist, Alexandros, and was brought to France in the nineteenth century.
3. Where is the famous painting, "Starry Night" by Vincent van Gogh?

Answer: The Museum of Modern Art, New York, USA

Van Gogh painted "Starry Night" in 1889 while he was in the asylum at Saint-Rémy. "Starry Night" was painted from memory and not outdoors as were many of his other great paintings. Some people have speculated that the eleven stars in the painting are a reference to the eleven stars in the dream of Biblical Josef, the son of Jacob, in the book of Genesis.
4. Where is the famous painting, "American Gothic"?

Answer: The Chicago Art Institute, Chicago, USA

"American Gothic" was painted by Grant Wood. The models used for the painting were actually Wood's sister and his dentist. An Iowa resident, Wood painted it while in his late 30's. It is meant to depict a farmer and his unmarried daughter. It was first exhibited in 1930 and won a $300 prize.
5. Where is the famous painting, "The Persistence of Memory" by Salvador Dali?

Answer: The Museum of Modern Art, New York, USA

The unforgetable and compelling image of the melting clocks became the symbol of the surrealistic style of painting. Dali lived from 1904 to 1989.
6. "Where is the famous painting, "Old Man With Guitar" painted by Pablo Picasso during his "Blue Period"?

Answer: The Chicago Art Institute, Chicago, USA

Painted in 1903. Picasso was born in the Andalusian city of Malaa in southern Spain on October 25th, 1881. His full name is Pablo Diego Jose Fransisco De Paula Juan Nepomuceno Crispiniano de la Santisima Trinidad. His father Jose Ruiz Blasco was a teacher of drawing and painting. His mother Maria Picasso y Lopez, from whom Pablo later took his name, was of Genoese ancestry.
7. Where is the famous painting, "The Garden of Earthly Delights", by Hieronymus Bosch?

Answer: The Prado, Madrid, Spain

The painting, created in around 1504, is part of a large, 3-part altarpiece, called a triptych, and is known for its fantastic and imaginative creatures and inventions.
8. Where is the famous sculpture, "The David" (King David) by Michelangelo?

Answer: The Academy of Florence, Florence, Italy

During the years Michelangelo Buonarroti (1475-1564) spent as a struggling artist, he had to overcome poor health, political pressure, corrupt popes, intolerent censors, looming wars, petty rivalry, and financial ruin. Other than that he was okay.
9. Where is the famous painting, "Night Watch" by Rembrant van Rijn?

Answer: The Rijksmuseum, Amsterdam, Holland

"The Night Watch" (painted in 1642), shows a group portrait of a division of the civic guard. The original title is not actually "Night Watch". A description of the painting from the family chronicle of Captain Banning Cocq, together with a sketch of the painting reads, "Sketch of the painting from the Great Hall of Cleveniers Doelen, in which the young Heer van Purmerlandt [Banning Cocq], as captain, orders his lieutenant, the Heer van Vlaerderdingen [Willem van Ruytenburch], to march the company out."
10. Where is the famous painting, "The Milkmaid" by Jan Vermeer?

Answer: The Rijksmuseum, Amsterdam, Holland

Painted around 1658. Vermeer painted many great masterpieces including, "Girl With Pearl Earing", (1665) in The Hagne, Maritshuis, "Sleeping Girl", (1657) in the Metropolitan Museum of Art, New York, USA, and "The Lacemaker" (1699) in the Louvre, Paris, France, to name a few.
Source: Author stageball

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us