FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Classic Country Hits Revisited
Quiz about Classic Country Hits Revisited

Classic Country Hits Revisited Quiz


Some Classic Country hits never fade away. How many of these can you remember?
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author lteresa

A multiple-choice quiz by jasa9092. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music
  8. »
  9. Classic Country

Author
jasa9092
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
41,343
Updated
Oct 13 26
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
21
Last 3 plays: bigjohnsludge (10/10), dstandup (9/10), mensa58 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which legendary country artist wrote "Hello Darlin'" entirely by himself before recording it? Hint


Question 2 of 10
2. Patsy Cline's appearance on "Arthur Godfrey's Talent Scouts" in January 1957 caused a nationwide sensation and turned which song into an overnight smash hit? (I wonder if the show was a late night broadcast) Hint


Question 3 of 10
3. Which country music icon proudly celebrated her humble upbringing in Butcher Hollow, Kentucky, with the 1970 biographical song "Coal Miner's Daughter"? Hint


Question 4 of 10
4. What was the title of Tammy Wynette's controversial hit song that urged women to forgive and support their partners through thick and thin? Hint


Question 5 of 10
5. June Carter co-wrote the song "Ring of Fire," which was originally recorded by her sister, Anita. Which country music legend went on to marry June and turned "Ring of Fire" into a massive hit? Hint


Question 6 of 10
6. The Statler Brothers sang about a lonely man smoking cigarettes, watching Captain Kangaroo, and playing solitaire with a deck of fifty-one. What was the name of the song? Hint


Question 7 of 10
7. Dolly Parton took the plot of "Jolene" from a flirty bank teller, but she got the name and physical description from which of the following? Hint


Question 8 of 10
8. Willie Nelson wrote one of his biggest hits on an airsickness bag after the "Honeysuckle Rose" filmmakers asked for a song about touring. Which track did he create? Hint


Question 9 of 10
9. Kenny Rogers was a master of storytelling songs. Which of his hits features a man giving the advice, 'Know when to hold 'em, know when to fold 'em'? Hint


Question 10 of 10
10. Which country icon initially refused to record "He Stopped Loving Her Today" because he thought it was 'too sad' for anyone to buy? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : bigjohnsludge: 10/10
Today : dstandup: 9/10
Today : mensa58: 9/10
Today : medicine_man: 4/10
Today : Bowler413: 7/10
Today : Toad70: 8/10
Today : glogloglo: 10/10
Today : blackavar72: 9/10
Today : Guest 69: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which legendary country artist wrote "Hello Darlin'" entirely by himself before recording it?

Answer: Conway Twitty

Conway Twitty was a country music legend who had 40 number-one hits on the country charts throughout his career. Known for his smooth voice and romantic ballads, "Hello Darlin'" was considered his signature song.
2. Patsy Cline's appearance on "Arthur Godfrey's Talent Scouts" in January 1957 caused a nationwide sensation and turned which song into an overnight smash hit? (I wonder if the show was a late night broadcast)

Answer: Walkin' After Midnight

Patsy Cline's "Walkin' After Midnight" was released in 1957 as her first major hit after pop singer Kay Starr turned it down. The country classic's haunting melody and twangy guitar established Cline as a leading female vocalist before her tragic death in a 1963 plane crash. The song was inducted into the Grammy Hall of Fame in 2020.
3. Which country music icon proudly celebrated her humble upbringing in Butcher Hollow, Kentucky, with the 1970 biographical song "Coal Miner's Daughter"?

Answer: Loretta Lynn

Loretta Lynn wrote the song entirely by herself, drawing on her personal experiences of growing up poor in a loving and hard-working family.

"Coal Miner's Daughter" spawned a 1980 movie in which Loretta Lynn hand picked Sissy Spacek for her portrayal.
4. What was the title of Tammy Wynette's controversial hit song that urged women to forgive and support their partners through thick and thin?

Answer: Stand By Your Man

"Stand By Your Man" was released in 1968, during the rise of the women's liberation movement. Many people viewed the song as anti-feminist and subservient. Nevertheless, it became a massive success and earned a Grammy Award.
5. June Carter co-wrote the song "Ring of Fire," which was originally recorded by her sister, Anita. Which country music legend went on to marry June and turned "Ring of Fire" into a massive hit?

Answer: Johnny Cash

Anita Carter's version was called "(Love's) Ring of Fire". Johnny Cash tweaked it and made his own recording. His version was inducted into the Grammy Hall of Fame in 1999.
6. The Statler Brothers sang about a lonely man smoking cigarettes, watching Captain Kangaroo, and playing solitaire with a deck of fifty-one. What was the name of the song?

Answer: Flowers on the Wall

"Flowers on the Wall" was released in 1965 and won a Grammy Award for Best Contemporary (R&R) Performance - Group (Vocal or Instrumental). They were up against some tough competition, beating out nominees The Beatles - "Help!", Herman's Hermits - "Mrs. Brown, You've Got a Lovely Daughter", Sam the Sham and the Pharaohs - "Wooly Bully", and The Supremes - "Stop! In the Name of Love".
7. Dolly Parton took the plot of "Jolene" from a flirty bank teller, but she got the name and physical description from which of the following?

Answer: An eight-year-old fan

A young girl approached Dolly Parton for her autograph. When Dolly asked what her name was, she instantly fell in love with it and told the young fan she would include it in a song. Dolly also said the girl was very pretty, with auburn hair, green eyes, and fair skin.
8. Willie Nelson wrote one of his biggest hits on an airsickness bag after the "Honeysuckle Rose" filmmakers asked for a song about touring. Which track did he create?

Answer: On the Road Again

Willie Nelson was on a plane when they asked him to write the song. Lacking paper, he improvised and wrote it on the airsickness bag. He reportedly drafted the song in just ten minutes. "On the Road Again" later earned an Oscar nomination and won a Grammy Award.
9. Kenny Rogers was a master of storytelling songs. Which of his hits features a man giving the advice, 'Know when to hold 'em, know when to fold 'em'?

Answer: The Gambler

"The Gambler" tells the story of two strangers on a train. One of the men explains that he makes a living playing poker and offers the other some advice.

An amazing storyteller, Kenny Rogers has other notable narrative songs such as "Coward of the County," which tells the story of a young man who strictly controls his anger. He finally gives in to his rage to avenge his girlfriend after she is attacked by a local gang.
10. Which country icon initially refused to record "He Stopped Loving Her Today" because he thought it was 'too sad' for anyone to buy?

Answer: George Jones

"He Stopped Loving Her Today" was George Jones' first number-one single in six years. Although he did not want to record it, the song is considered the track that saved his career.
Source: Author jasa9092

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/13/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us