FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sing for Your Supper
Quiz about Sing for Your Supper

Sing for Your Supper Quiz for Experts | Something in Common


Shakespeare said, in "Twelfth Night," "If music be the food of love, play on!" Will you play this quiz which tests your knowledge of food in music?

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Food and Drink in Songs

Author
FatherSteve
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
329,234
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
920
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 164 (6/10), Guest 136 (6/10), Guest 172 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Lionel Bart wrote the opening song for both the stage and movie versions of "Oliver!" (1960, 1968). In it, the warehouse boys rhapsodize their love for "hot sausage and mustard ... cold jelly and custard." What is the name of this song? Hint


Question 2 of 10
2. The Mamas and the Papas had a 1967 hit with their rendition of a 1938 song written by Richard Rogers and Lorenz Hart. It included the line "Songbirds always eat, if their song is sweet to hear." What was its title? Hint


Question 3 of 10
3. Which television actor or actress performed the song "Tossed Salad and Scrambled Eggs" as the theme song for his or her own show? Hint


Question 4 of 10
4. There are three foods mentioned in Dean Martin's 1952 recording of the Harry Warren/Jack Brooks song "That's Amore." Which of the following is not one of them? Hint


Question 5 of 10
5. The song "Animal Crackers in My Soup" has been performed by Barbara Streisand, the Muppets, Maria Muldaur and Anne Murray. Who recorded it first? Hint


Question 6 of 10
6. Rosemary Clooney had a hit in 1951 with a song written by the novelist-playwright William Saroyan and Ross Bagdasarian (the creator of Alvin and the Chipmunks). Numerous foods are mentioned in the lyrics of "Come On-a My House." Which of the following is not among them? Hint


Question 7 of 10
7. In 1969 Tony Joe White wrote and recorded a song called "Poke Salad Annie" -- about a typical Southern America girl. Elvis Presley recorded the song at least three times in the Seventies. What is poke salad, or poke salit, or poke sallat, or polk salad? Hint


Question 8 of 10
8. The Ink Spots recorded a hit in 1940 with "Java Jive." In it, they sing about Boston beans, soy beans, lima beans and string beans. But what, according to the song, is their favourite bean? Hint


Question 9 of 10
9. Larry Groce (b. 1948) wrote and sang a novelty hit named "Junk Food Junkie" in 1976. According to the lyrics, what foods does he eat during the daytime? Hint


Question 10 of 10
10. The experience of Confederate soldiers during the American Civil War prompted the writing of the folk song "Goober Peas." It was published in sheet music in 1866, and has been recorded by Burl Ives, Tennessee Ernie Ford, the Kingston Trio (in 1959) and Elton John. What are goober peas? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 03 2024 : Guest 164: 6/10
May 02 2024 : Guest 136: 6/10
Apr 17 2024 : Guest 172: 7/10
Apr 09 2024 : Guest 12: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Lionel Bart wrote the opening song for both the stage and movie versions of "Oliver!" (1960, 1968). In it, the warehouse boys rhapsodize their love for "hot sausage and mustard ... cold jelly and custard." What is the name of this song?

Answer: Food, Glorious Food

The lyrics express the boys' dreams for better food while receiving their ration of gruel from the operators of the workhouse. "Oliver!" won an Oscar for the Best Musical Score of a Musical Picture.
2. The Mamas and the Papas had a 1967 hit with their rendition of a 1938 song written by Richard Rogers and Lorenz Hart. It included the line "Songbirds always eat, if their song is sweet to hear." What was its title?

Answer: Sing for Your Supper

The song was written for the Broadway musical "Boys from Syracuse." It has been recorded by Rudy Vallée, Count Basie, Mel Tormé, and Cher.
3. Which television actor or actress performed the song "Tossed Salad and Scrambled Eggs" as the theme song for his or her own show?

Answer: Kelsey Grammar

Darryl Phinnessee wrote the lyrics; the music is by Bruce Miller. There is great debate over the meaning of this song. A reasonable interpretation is that it refers to the mixed-up people who call Dr. Frasier Crane with their psychological problems.
4. There are three foods mentioned in Dean Martin's 1952 recording of the Harry Warren/Jack Brooks song "That's Amore." Which of the following is not one of them?

Answer: a sweet panettone

The lines relating to food are (1) "When the moon hits you eye like a big pizza pie," (2) "When the world seems to shine like you've had too much wine," and (3) "When the stars make you drool just like-a pasta fazool."
5. The song "Animal Crackers in My Soup" has been performed by Barbara Streisand, the Muppets, Maria Muldaur and Anne Murray. Who recorded it first?

Answer: Shirley Temple

This song was originally sung by Shirley Temple in the role of Elizabeth Blair in the movie "Curly Top" (1935). The tune was composed by Ray Henderson and the lyrics written by Irving Caesar and Ted Koehler.
6. Rosemary Clooney had a hit in 1951 with a song written by the novelist-playwright William Saroyan and Ross Bagdasarian (the creator of Alvin and the Chipmunks). Numerous foods are mentioned in the lyrics of "Come On-a My House." Which of the following is not among them?

Answer: All of these are mentioned in the lyrics

Both Saroyan and Bagdasarian were Armenian Americans and the song is based (loosely) on the Armenian custom of inviting friends and relatives to the house to enjoy a table overflowing with a great variety of foods. "Come On-a My House" spent eight weeks on the top of the U.S. Billboard popular music chart in 1951.
7. In 1969 Tony Joe White wrote and recorded a song called "Poke Salad Annie" -- about a typical Southern America girl. Elvis Presley recorded the song at least three times in the Seventies. What is poke salad, or poke salit, or poke sallat, or polk salad?

Answer: The leaves of pokeweed, boiled and served like spinach

The words of the song describe the food: "Down there we have a plant that grows out in the woods and the fields, looks somethin' like a turnip green. Everybody calls it Polk salad." These leaves contain a toxin which must be removed by repeated boilings after which the water is thrown away. Eating poke salad is associated with Southern poverty.
8. The Ink Spots recorded a hit in 1940 with "Java Jive." In it, they sing about Boston beans, soy beans, lima beans and string beans. But what, according to the song, is their favourite bean?

Answer: Coffee beans

"Java Jive" has been covered by numerous artists, e.g. The Manhattan Transfer in 1975 and The Puppini Sisters in 2006. The song inspired a coffee-pot shaped lounge in Tacoma, Washington called Bob's Java Jive.
9. Larry Groce (b. 1948) wrote and sang a novelty hit named "Junk Food Junkie" in 1976. According to the lyrics, what foods does he eat during the daytime?

Answer: Organic cooking, sea salt, plain white yogurt and brown rice

This song was Groce's only hit. Thereafter, he gave up writing and performing novelty songs and recorded numerous children's albums for Walt Disney Records.
10. The experience of Confederate soldiers during the American Civil War prompted the writing of the folk song "Goober Peas." It was published in sheet music in 1866, and has been recorded by Burl Ives, Tennessee Ernie Ford, the Kingston Trio (in 1959) and Elton John. What are goober peas?

Answer: Peanuts

Boiled peanuts were served as survival rations to Confederate troops cut off from their food-supply lines. The original sheet music attributes the composition of the tune to "P. Nutt" who is otherwise unknown. Each chorus ends "Goodness, how delicious, eating goober peas."
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Culinary Miscellany:

This is a collection of all of my quizzes about food which are NOT part of my lengthy "Cooking Terms" series. Bon appétit!

  1. Eat (and Drink) Your Words Average
  2. Official State Foods, 1st Serving Average
  3. Official State Foods, 2nd Serving Average
  4. Food-Food Name-Names Average
  5. First, you take the pilaf Average
  6. Beer Without the Alcohol Average
  7. Sing for Your Supper Average
  8. Kids in the Kitchen Very Easy
  9. TV Dinners Tough
  10. Culinary Phrases Average
  11. Neologisms by Rachael Ray Average
  12. Epicurean Periodicals Average

5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us