Quiz about Official State Foods 1st Serving
Quiz about Official State Foods 1st Serving

Official State Foods, 1st Serving Quiz


States are often vocally proud of local produce. How many of these official state foods can you identify?

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
FatherSteve
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
388,979
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
539
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: dmaxst (5/10), Guest 109 (2/10), Guest 174 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A little something sweet ends a meal on the proper note. What is the state dessert of Alabama?
Hint

Peach Cobbler
Lane Cake
Pecan Pie
Blackberry Tarts

2. Oregon was the first state to adopt a state microbe. Which one did the legislature choose? Hint

Saccharomyces cerevisiae (brewer's yeast)
Acetobacter aceti (vinegar)
Lactobacillus delbrueckii bulgaricus (yogurt)
Penicillium roqueforti (blue cheese)

3. The state vegetable of California was declared in an odd way; what is this delectable? Hint

avocados
garlic
cauliflower
artichoke

4. Many states are represented by fruits and/or vegetables; very few by mushrooms. What is the state fungus of Minnesota?
Hint

hen of the woods (Grifola frondosa)
chanterelle (Cantharellus cibarius)
morels (Morchella esculenta)
porcini (Boletus edulis)

5. South Dakota named a particular kind of bread its official loaf. Which was chosen for this honour?
Hint

Fry bread
Knäckebröd
Rye bread
Barley bread

6. Not many states have an official herb but Delaware does. What is it?
Hint

Sweet basil
Sweet goldenrod
Sweet curry
Sweet pepper

7. What is the official state soft drink of Nebraska?
Hint

Grapette
Lemonade
Kool-Aid
Coca-Cola

8. Which Western state has, as its state vegetable, the Walla Walla Sweet Onion?
Hint

Idaho
Washington
Utah
Nevada

9. New Mexico was the first state to adopt an official cookie. Which one did they honour?
Hint

biscochito
pfeffernüsse
chocolate chip
snickerdoodle

10. Illinois has its own state snack food, perhaps because so much of it is grown there. What is it?
Hint

peanuts
popcorn
gummy bears
pretzels


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A little something sweet ends a meal on the proper note. What is the state dessert of Alabama?

Answer: Lane Cake

In 1898, Emma Rylander Lane entered a cake in a baking competition which went on to become the state dessert of Alabama in 2016. The cake is soaked in bourbon. The cake is mentioned in Harper Lee's "To Kill a Mockingbird" where Scout eats a piece and feels the effects of the alcohol.
2. Oregon was the first state to adopt a state microbe. Which one did the legislature choose?

Answer: Saccharomyces cerevisiae (brewer's yeast)

The enabling legislation by which Oregon adopted brewer's yeast as its state microbe said, in part "Saccharomyces cerevisiae has inspired a thriving brewing culture in this state, making Oregon an internationally recognized hub of craft brewing." Oregonians are reputed to love their beer, which this designation makes all the more apparent.
3. The state vegetable of California was declared in an odd way; what is this delectable?

Answer: artichoke

While Governor Jerry Brown was on an official visit to China, Lieutenant Governor Gavin Newsom proclaimed the artichoke the state vegetable of California on 10 April 2013. California produces 99 percent of all the fresh artichokes sold in the U.S. Castroville, California, calls itself the artichoke capital of the world
4. Many states are represented by fruits and/or vegetables; very few by mushrooms. What is the state fungus of Minnesota?

Answer: morels (Morchella esculenta)

Also known as the sponge mushroom or the honeycomb mushroom, morels grow wild in Minnesota but can be hard to find. In 1984, Chapter 1, Section 1.149 of the Minnesota Statutes was adopted to honour the morel (and to require the Secretary of State to hang a picture of one in her office).
5. South Dakota named a particular kind of bread its official loaf. Which was chosen for this honour?

Answer: Fry bread

Fry bread (also known as squaw bread) is a dish of Navajo origin. It was invented in 1864 when the U.S. Government removed the Navajo from their land in Arizona and made them walk 300 miles to New Mexico. They were provided flour, sugar, salt and lard, from which the Navajo made fry bread. In 2005, South Dakota adopted it as the official state bread as a sort of link to the Native American experience.
6. Not many states have an official herb but Delaware does. What is it?

Answer: Sweet goldenrod

Sweet goldenrod (Solidago odora) became the official herb of the State of Delaware on 24 June 1996. (Title 29, Chapter 3, Section 313 of the Delaware Code) The tall bushy herb grows wild all over the state. Its dried leaves and flowers are used to make a somewhat licorice-flavoured tea which is claimed to have medicinal properties as well as to taste good.
7. What is the official state soft drink of Nebraska?

Answer: Kool-Aid

Since 1998, Kool-Aid has been the official state soft drink of Nebraska. The fruit-flavoured powder was invented by Edwin and Kitty Perkins of Hastings, Nebraska, in 1927. This explains why the annual Kool-Aid Days are celebrated in Hastings. Kool-Aid is now a proprietary brand of the Kraft Foods Company.
8. Which Western state has, as its state vegetable, the Walla Walla Sweet Onion?

Answer: Washington

Since 2007, the Walla Walla Sweet Onion has been the state vegetable of Washington State. School classes in Eatonville, Washington, and Kirkland, Washington, promoted the adoption of this onion. Technically, the term applies only to those onions actually grown in the Walla Walla Valley of Washington. And they are very sweet.
9. New Mexico was the first state to adopt an official cookie. Which one did they honour?

Answer: biscochito

A biscochito is a small anise-and-cinnamon flavoured shortbread cookie, the origin of which is in Spain. Also called biscocho in some New Mexican communities, it is a popular local cookie, especially for celebrations (especially at Christmas). The cookie was adopted as New Mexico's favourite in 1989.
10. Illinois has its own state snack food, perhaps because so much of it is grown there. What is it?

Answer: popcorn

Farmers in the State of Illinois provide about 20% of the popcorn (Zea mays everta) grown in the United States. At the prompting of second- and third-grade students in Cunningham Elementary School in Joliet, State Senator Larry Walsh sponsored a bill which adopted popcorn as the official state snack in 2003.
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : dmaxst: 5/10
Nov 25 2022 : Guest 109: 2/10
Nov 25 2022 : Guest 174: 5/10
Nov 24 2022 : Guest 172: 5/10
Nov 24 2022 : Nala2: 3/10
Nov 23 2022 : Guest 107: 6/10
Nov 16 2022 : Guest 204: 2/10
Nov 16 2022 : Guest 66: 9/10
Nov 12 2022 : Guest 104: 3/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Culinary Miscellany:

This is a collection of all of my quizzes about food which are NOT part of my lengthy "Cooking Terms" series. Bon appétit!

  1. Eat (and Drink) Your Words Average
  2. Official State Foods, 1st Serving Average
  3. Official State Foods, 2nd Serving Average
  4. Food-Food Name-Names Average
  5. First, you take the pilaf Average
  6. Beer Without the Alcohol Average
  7. Sing for Your Supper Average
  8. Kids in the Kitchen Very Easy
  9. TV Dinners Tough
  10. Culinary Phrases Average
  11. Neologisms by Rachael Ray Average
  12. Epicurean Periodicals Average

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us