Quiz about Official State Foods 2nd Serving
Quiz about Official State Foods 2nd Serving

Official State Foods, 2nd Serving Quiz


States are often vocally proud of local produce. How many of these official state foods can you identify?

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
FatherSteve
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
389,042
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
681
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), Nala2 (6/10), Guest 24 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which Western state claims the potato as its official state vegetable?
Hint

Utah
Montana
Idaho
Colorado

2. Utah has a jiggly official state snack, adopted in 2001. What is it?
Hint

Jell-O
Chocolate mousse
Crème brûlée
Zabaglione

3. North Carolinians couldn't decide which berry they liked best so they adopted an official red one and an official blue one. Which pair?
Hint

elderberries and blue raspberries
raspberries and Loganberries
strawberries and blueberries
red currants and Marionberries

4. Many states have adopted state fish but how many have adopted their own official bivalve? Which state adopted the Olympia oyster (Ostrea lurida) as its own?
Hint

Alaska
Washington
California
Oregon

5. The state fruit of Ohio is unfamiliar to many. It is the largest edible fruit native to the U.S. Name it.
Hint

Pomelo
Oroblanco
Jackfruit
Pawpaw

6. The chanterelle is the state mushroom of which Western state?
Hint

California
Nevada
Colorado
Oregon

7. While not technically a state food, the State of Arkansas adopted a state cooking vessel in 2001. Which piece of cooking gear is it?
Hint

the Dutch oven
pressure cooker/canner
cast-iron frying pan
enameled coffee pot

8. The peach blossom is the official state flower of Delaware. What is the official state dessert?
Hint

vanilla ice cream
peach pie
peach Melba
peach cobbler

9. Louisiana is the only state with an official state jelly -- two, in fact. What are they? Hint

Praeline jelly and gold brick jelly
Mayhaw jelly and sugar cane jelly
Hurricane jelly and milk punch jelly
Banana Foster jelly and caramel jelly

10. Florida's state beverage is orange juice. About nineteen states have adopted milk as theirs. What is Maine's official state soft drink?
Hint

Ale-8-One
Moxie
Green River
Grapette


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Western state claims the potato as its official state vegetable?

Answer: Idaho

The potato is an ancient New World food, introduced to Europe in 1500s. The word "potato" derives from Spanish word "patata" which derives from the Nahuatl word "potatl". The average American consumes 140 pounds of potatoes per year. Idaho farmers grow a lot of potatoes, which became the state vegetable in 2002.
2. Utah has a jiggly official state snack, adopted in 2001. What is it?

Answer: Jell-O

Long a favourite of the United States Senator from Utah, Mike Lee, Utah adopted Jell-O as its official state snack. Lee hosts Wednesday afternoon "Jell-O with the Senator" parties at his Washington, D.C., office. The enabling legislation in the Utah state legislature recognized that "Utah has been the number one per capita consumer of Jell-O® brand gelatin for many years."
3. North Carolinians couldn't decide which berry they liked best so they adopted an official red one and an official blue one. Which pair?

Answer: strawberries and blueberries

Both strawberries (genus fragaria) and blueberries (genus vaccinium) are grown throughout North Carolina. The two berries were adopted as co-state-berries in 2001. It was a sort of compromise.
4. Many states have adopted state fish but how many have adopted their own official bivalve? Which state adopted the Olympia oyster (Ostrea lurida) as its own?

Answer: Washington

Acting in 2014, the state legislature of Washington adopted the Olympia oyster, which is the only oyster native to the Pacific Northwest. The bill stated "This native oyster species plays an important role in the history and culture that surrounds shellfish in Washington State and along the west coast of the United States." Connecticut, Mississippi, Virginia and Louisiana also use oysters as state symbols but only Washington has the Olympia oyster.
5. The state fruit of Ohio is unfamiliar to many. It is the largest edible fruit native to the U.S. Name it.

Answer: Pawpaw

The Pawpaw (Asimina triloba) is a deciduous tree native to the Eastern United States. It produces a large fruit similar to a custard-apple or cherimoya. The fruit is sweet and is normally eaten raw. Ohio adopted the Pawpaw as its state fruit in 2008.
6. The chanterelle is the state mushroom of which Western state?

Answer: Oregon

Oregon adopted Cantharellus formosus, the pacific golden chanterelle, as its state fungus in 1999. The grotesque but tasty mushroom grows extensively in Oregon. Harvest is July to December. The adopting legislation says "the Pacific golden chanterelle is coveted for its culinary, nutritional and medicinal value."
7. While not technically a state food, the State of Arkansas adopted a state cooking vessel in 2001. Which piece of cooking gear is it?

Answer: the Dutch oven

Comparing the Dutch oven to other pioneer necessities such as the ax and the rifle, Arkansas adopted it as the "State Historic Cooking Vessel" in 2001. Cast iron Dutch ovens were used by settlers and cowboys to prepare many meals by baking, roasting, boiling, braising, frying, simmering and steaming over coals or an open fire. Utah also adopted the Dutch oven as its official state cooking pot.
8. The peach blossom is the official state flower of Delaware. What is the official state dessert?

Answer: peach pie

The state's website says "Peach farming is an important part of Delaware's agricultural heritage, as the peach was introduced to Delaware in Colonial times and expanded as an industry in the nineteenth century." Sponsored by fifth and sixth grade students at St. John's Lutheran School in Dover, the peach pie was chosen as the state dessert.
9. Louisiana is the only state with an official state jelly -- two, in fact. What are they?

Answer: Mayhaw jelly and sugar cane jelly

Louisiana chose these two jellies to represent itself in 2003. Mayhaw (Crataegus Aestivales) grows wild in the bayous. The fruit is collected by boat and made into jelly. Sugar cane jelly is made by reducing raw sugar cane juice by boiling. The result is surprisingly not overly sweet. A variety of sugar cane jelly is made with chopped hot peppers added.
10. Florida's state beverage is orange juice. About nineteen states have adopted milk as theirs. What is Maine's official state soft drink?

Answer: Moxie

Moxie has a slightly bitter flavour which is, perhaps, an acquired taste. It was one of the first commercially produced soft drinks in America (1876). It is made in Bedford, New Hampshire, was invented in Lowell, Massachusetts, by a medical doctor from Union, Maine. Maine adopted it in 2005. The name has entered the language as a word meaning "guts, spirit, daring or gusto."
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : Guest 172: 5/10
Nov 28 2022 : Nala2: 6/10
Nov 26 2022 : Guest 24: 4/10
Nov 25 2022 : Guest 71: 5/10
Nov 23 2022 : Guest 107: 6/10
Nov 22 2022 : Guest 130: 8/10
Nov 22 2022 : Guest 168: 7/10
Nov 21 2022 : Guest 68: 5/10
Nov 16 2022 : Guest 66: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Culinary Miscellany:

This is a collection of all of my quizzes about food which are NOT part of my lengthy "Cooking Terms" series. Bon appétit!

  1. Eat (and Drink) Your Words Average
  2. Official State Foods, 1st Serving Average
  3. Official State Foods, 2nd Serving Average
  4. Food-Food Name-Names Average
  5. First, you take the pilaf Average
  6. Beer Without the Alcohol Average
  7. Sing for Your Supper Average
  8. Kids in the Kitchen Very Easy
  9. TV Dinners Tough
  10. Culinary Phrases Average
  11. Neologisms by Rachael Ray Average
  12. Epicurean Periodicals Average

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us