FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Epicurean Periodicals
Quiz about Epicurean Periodicals

Epicurean Periodicals Trivia Quiz


Magazines about food and drink should be especially popular because everybody eats. How many of these U.S. periodicals, devoted wholly or in part to cooking and cuisine, can you identify?

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Newspapers & Magazines
  8. »
  9. USA Newspapers

Author
FatherSteve
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
330,055
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
407
- -
Question 1 of 10
1. Which magazine, edited by Ruth Reichl for its last decade, published upscale epicurean articles about food and wine from its foundation in 1941 until its demise in 2009? Hint


Question 2 of 10
2. Which monthly American gastronomic magazine got its start as a 1978 prototype, published in Playboy, and went on to become an industry leader, hosting the annual Food & Wine Classic in Aspen, Colorado, every summer? Hint


Question 3 of 10
3. Jeffrey Steingarten turned his columns, written for this magazine since 1989, into two best-selling books: "The Man Who Ate Everything" (1996) and "It Must've Been Something I Ate" (2002). Name this magazine. Hint


Question 4 of 10
4. Edited by Christopher Kimball, the quirky Vermont resident who hosts a related television series, this magazine publishes recipe tests, product tests and kitchen-equipment tests, without advertising. Name his flagship magazine. Hint


Question 5 of 10
5. What "Magazine of Western Living" was first published by the Southern Pacific Railroad before becoming a monthly periodical with articles on residential architecture, gardening, cooking and travel in the Western United States? Hint


Question 6 of 10
6. Which high-end American food-and-entertaining magazine, published by Condé Nast, has as its name the French equivalent for the English expression 'Enjoy your meal'? Hint


Question 7 of 10
7. What quarterly periodical, subtitled "The Journal of Food and Culture," has been published by the University of California Press at Berkeley since 2001? Hint


Question 8 of 10
8. Propelled by the popularity of the television network behind it, which cooking magazine achieved over a million paid subscriptions in its first nine months of publication? Hint


Question 9 of 10
9. Launched in 1988 by the same couple which founded "Food and Wine" magazine, which periodical serves the restaurant and hotel food service industry? Hint


Question 10 of 10
10. Which food, health and nutrition magazine, founded in 1987 and owned by the same company which produces both Sunset and Southern Living, proclaims as its motto: "Eat smart. Be fit. Live well."? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which magazine, edited by Ruth Reichl for its last decade, published upscale epicurean articles about food and wine from its foundation in 1941 until its demise in 2009?

Answer: Gourmet

Reichl resigned as restaurant critic of The New York Times to take over Gourmet in 1999. Condé Nast, the owner of both Gourmet and Bon Appétit, announced its intention to concentrate all of its gastronomic efforts on the latter magazine in 2010.
2. Which monthly American gastronomic magazine got its start as a 1978 prototype, published in Playboy, and went on to become an industry leader, hosting the annual Food & Wine Classic in Aspen, Colorado, every summer?

Answer: Food & Wine

Founded by Ariane and Michael Batterberry, the magazine was renamed from "The International Review of Food and Wine" to "Food and Wine". It is owned by American Express and has close ties to the television programme "Top Chef".
3. Jeffrey Steingarten turned his columns, written for this magazine since 1989, into two best-selling books: "The Man Who Ate Everything" (1996) and "It Must've Been Something I Ate" (2002). Name this magazine.

Answer: Vogue

Steingarten's brilliant and humourous writing has won him numerous awards: from the International Association of Culinary Professionals, from the British Guild of Food Writers, and from the James Beard Foundation. He was even made a Chevalier in the Order of Merit by the French government in recognition of his contributions to French cookery.
4. Edited by Christopher Kimball, the quirky Vermont resident who hosts a related television series, this magazine publishes recipe tests, product tests and kitchen-equipment tests, without advertising. Name his flagship magazine.

Answer: Cook's Illustrated

In addition to Cook's Illustrated, Kimball publishes another magazine called Cook's Country, numerous books -- the "Best Recipe" and "America's Test Kitchen" series -- and produces the television programme "America's Test Kitchen".
5. What "Magazine of Western Living" was first published by the Southern Pacific Railroad before becoming a monthly periodical with articles on residential architecture, gardening, cooking and travel in the Western United States?

Answer: Sunset

When first published in 1891, Sunset Magazine was a giveaway to railroad passengers to encourage them to travel to California. In the 1930s it began to look more like the modern magazine. The entire Sunset publishing enterprise (books and magazine) was purchased by Time Warner in 1990.
6. Which high-end American food-and-entertaining magazine, published by Condé Nast, has as its name the French equivalent for the English expression 'Enjoy your meal'?

Answer: Bon Appétit

"Bon Appétit" was started in 1956 and has been through many owners and many editors. Condé Nast acquired it in 1993 and promoted Barbara Fairchild, who started with the magazine in 1978 as an editorial assistant, to editor in chief in 2000.
7. What quarterly periodical, subtitled "The Journal of Food and Culture," has been published by the University of California Press at Berkeley since 2001?

Answer: Gastronomica

"Gastronomica" offers, in its own words, "food-focused scholarship, fiction, poetry, humor, and exciting visual imagery". The cover art is outstanding, innovative, attention-grabbing and thought-provoking ... which is a pretty fair description of the contents, as well. Three articles from the journal were reprinted in DeCapo Press' "Best Food Writing 2009".
8. Propelled by the popularity of the television network behind it, which cooking magazine achieved over a million paid subscriptions in its first nine months of publication?

Answer: Food Network Magazine

From the first issue of Food Network Magazine in June of 2009 (not counting a couple of newsstand-only trial balloon issues in 2008), this start-up garnered over a million subscribers and over five million readers in its first year. The magazine offers culinary articles by Food Network notables and behind-the-scenes information about TFN.
9. Launched in 1988 by the same couple which founded "Food and Wine" magazine, which periodical serves the restaurant and hotel food service industry?

Answer: Food Arts

This magazine claims that it is "at the restaurant and hotel forefront". Cleverly-named departments provide a variety of information for professionals, e.g. "Birth Announcements" are news of restaurant openings; "Deep Dish" tracks chefs and cooks as they move between restaurants; and "Front Burner" discusses industry news and events.
10. Which food, health and nutrition magazine, founded in 1987 and owned by the same company which produces both Sunset and Southern Living, proclaims as its motto: "Eat smart. Be fit. Live well."?

Answer: Cooking Light

This American magazine publishes recipes as well as articles on nutrition, fitness and other health-related issues. It claims to be "the nation's largest food and fitness magazine". In addition to the magazine, Cooking Light publishes a newsletter, maintains a website and reprints its recipes in book form.
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Culinary Miscellany:

This is a collection of all of my quizzes about food which are NOT part of my lengthy "Cooking Terms" series. Bon appétit!

  1. Eat (and Drink) Your Words Average
  2. Official State Foods, 1st Serving Average
  3. Official State Foods, 2nd Serving Average
  4. Food-Food Name-Names Average
  5. First, you take the pilaf Average
  6. Beer Without the Alcohol Average
  7. Sing for Your Supper Average
  8. Kids in the Kitchen Very Easy
  9. TV Dinners Tough
  10. Culinary Phrases Average
  11. Neologisms by Rachael Ray Average
  12. Epicurean Periodicals Average

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us