FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Neologisms by Rachael Ray
Quiz about Neologisms by Rachael Ray

Neologisms by Rachael Ray Trivia Quiz


Food Network personality Rachael Ray has a penchant for inventing words and using them on her television programme. How many of her coined words can you recognize?

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. TV Mixture
  8. »
  9. Quotes Mixture

Author
FatherSteve
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
336,225
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
565
Last 3 plays: Guest 172 (7/10), Guest 174 (3/10), Bpriz (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Italian language has many words for soup ("zuppa") depending upon its thickness, e.g. "il brodo" is broth, "minestra" is a more substantial soup and "minestrone" is a very thick soup. What is Rachael's word for a thick soup?
Hint


Question 2 of 10
2. The sandwich was reputedly named after an Englishman, John Montagu, the Fourth Earl of Sandwich (1718-1792). The plural of sandwich is sandwiches, but what word does Rachael use instead? Hint


Question 3 of 10
3. A B.L.T. is a bacon-lettuce-and-tomato sandwich. B.B.Q. is meat slow-roasted over coals or in smoke. What does Rachael mean when she calls a dish B.B.L.D.? Hint


Question 4 of 10
4. In restaurants, they are called "side towels." In home kitchens, they are called "dish towels." What does Rachael call them? Hint


Question 5 of 10
5. Rachael enjoys compounding the functions of kitchen implements as well as creating compound kitchen words. One such device is a spatula with a concave indentation in the blade which allows it to be used as a spoon. What does she call it?
Hint


Question 6 of 10
6. Rachael makes a big deal out of her consistent use of what she calls E.V.O.O. (pronouncing each letter). What is E.V.O.O.? Hint


Question 7 of 10
7. When Rachael instructs cooks to give something a "shimmy shake," what does she want them to do? Hint


Question 8 of 10
8. Rachael recommends a method which she calls "chop and drop" for certain kitchen tasks. What does she mean by "chop and drop"? Hint


Question 9 of 10
9. Sometimes, Rachael will announce that the dish she is making is well suited to be an "entreetizer." Whatever does she mean by this? Hint


Question 10 of 10
10. When Rachael tastes one of her own dishes and is highly satisfied with the flavour, she declares it to be what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : Guest 172: 7/10
Mar 31 2024 : Guest 174: 3/10
Mar 30 2024 : Bpriz: 5/10
Mar 26 2024 : calmdecember: 7/10
Mar 19 2024 : 4wally: 7/10
Mar 11 2024 : Guest 64: 7/10
Mar 06 2024 : Midget40: 0/10
Mar 06 2024 : Guest 175: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Italian language has many words for soup ("zuppa") depending upon its thickness, e.g. "il brodo" is broth, "minestra" is a more substantial soup and "minestrone" is a very thick soup. What is Rachael's word for a thick soup?

Answer: Stoup

Stoup is, presumably, a cross between "soup" and "stew."
2. The sandwich was reputedly named after an Englishman, John Montagu, the Fourth Earl of Sandwich (1718-1792). The plural of sandwich is sandwiches, but what word does Rachael use instead?

Answer: Sammies

The Earl is said to have "invented" the sandwich either while playing cards or while working at his desk at the Admiralty, so as not to need to stop either play or work to take nourishment.
3. A B.L.T. is a bacon-lettuce-and-tomato sandwich. B.B.Q. is meat slow-roasted over coals or in smoke. What does Rachael mean when she calls a dish B.B.L.D.?

Answer: For breakfast, brunch, lunch or dinner

Cultural preferences define which foods are served at which time of day. Some recipes produce a dish which may suitably be served morning, noon and night.
4. In restaurants, they are called "side towels." In home kitchens, they are called "dish towels." What does Rachael call them?

Answer: moppies or moppines

Professional chefs use side towels both to wipe up and in place of hot pads, pot holders or hot mitts. Rachel mostly uses them to wipe her hands and clean up small messes.
5. Rachael enjoys compounding the functions of kitchen implements as well as creating compound kitchen words. One such device is a spatula with a concave indentation in the blade which allows it to be used as a spoon. What does she call it?

Answer: Spoonula

She has lent her name to the manufacture of spoonulas in three different sizes and multiple colours. These are made with silicone heads and heat resistant handles for use in hot foods.
6. Rachael makes a big deal out of her consistent use of what she calls E.V.O.O. (pronouncing each letter). What is E.V.O.O.?

Answer: Extra Virgin Olive Oil

In 2006, the Editor-in-Chief of the Oxford American College Dictionary announced that Rachael's word E.V.O.O. would be included in the next edition of that dictionary.
7. When Rachael instructs cooks to give something a "shimmy shake," what does she want them to do?

Answer: Shake ingredients in a bag

For example, when chicken needs to be dusted in a mixture of flour, salt, pepper and seasonings before being fried, Rachael suggests that all of the ingredients (including the chicken) be placed in a plastic bag which is then sealed and shaken vigorously. This process minimizes the mess and produces an evenly-coated product.
8. Rachael recommends a method which she calls "chop and drop" for certain kitchen tasks. What does she mean by "chop and drop"?

Answer: Cut food close to the stove where it will be cooked

Placing a cutting board as close to the stove as possible allows the cook to chop up the food and move it directly into the pan containing the oil or water in which it will cook. This minimizes the risk of dropping cut food on the floor and cuts down on the number of steps taken in the kitchen.
9. Sometimes, Rachael will announce that the dish she is making is well suited to be an "entreetizer." Whatever does she mean by this?

Answer: An appetizer large enough to be an entrée

Many dishes served customarily as hors d'oeuvres or a starter may be served as a main course if increased in size (and perhaps augmented).
10. When Rachael tastes one of her own dishes and is highly satisfied with the flavour, she declares it to be what?

Answer: Yum-O or Yummo

Other Rachaelisms for good-tasting food are yummilicious, yummerific and delish.
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Culinary Miscellany:

This is a collection of all of my quizzes about food which are NOT part of my lengthy "Cooking Terms" series. Bon appétit!

  1. Eat (and Drink) Your Words Average
  2. Official State Foods, 1st Serving Average
  3. Official State Foods, 2nd Serving Average
  4. Food-Food Name-Names Average
  5. First, you take the pilaf Average
  6. Beer Without the Alcohol Average
  7. Sing for Your Supper Average
  8. Kids in the Kitchen Very Easy
  9. TV Dinners Tough
  10. Culinary Phrases Average
  11. Neologisms by Rachael Ray Average
  12. Epicurean Periodicals Average

4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us