Quiz about The Cruel Dictator Teodoro Mbasogo
Quiz about The Cruel Dictator Teodoro Mbasogo

The Cruel Dictator: Teodoro Mbasogo Quiz


This is a short quiz about the President of an African nation. Play the quiz to find out which nation, and more about the man himself. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Pejikr. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Leaders
  8. »
  9. Dictators & Tyrants

Author
Pejikr
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
317,698
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
180
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Teodoro Mbasogo became the President of which country in 1979? Hint

Cameroon
Egypt
Equatorial Guinea
Namibia

2. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo was once the governor of Bioko. True or false?

True
False

3. What was the highest military rank Teodoro Mbasogo achieved? Hint

General
Corporal
Private
Colonel

4. What was Teodoro Mbasogo's relation to Francisco Macías Nguema, President of Equatorial Guinea from 1968 to 1979? Hint

Francisco was Teodoro's grandfather
Francisco was Teodoro's stepfather
Francisco was Teodoro's uncle
Francisco was Teodoro's father

5. In what city was Teodoro Mbasogo born? Hint

Acoacán
Ebebiyín
Bata
Mongomo

6. During political rallies, Teodoro Mbasogo actually gives away wheelchairs to his supporters. True or false?

True
False

7. Teodoro was not a very good economic reformer. However, the discovery of what valuable substance during 1996 upped Equatorial Guinea's GDP to the largest, per capita, in continental Africa?

Answer: (One Word)
8. What did one of the three state radio stations of Equatorial Guinea call Teodoro Mbasogo in 2003?
Hint

The Good President
The God of Equatorial Guinea
The Amazing Leader of Equatorial Guinea
The Awesome Leader of the Great Nation

9. Of what political party is Teodoro Mbasogo a member?

Answer: (Two Words, second word "Party")
10. During the first 1998 and 2002 presidential elections, what percentage of the vote did Teodoro Mbasogo win? Hint

64%
52%
97%
55%


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Teodoro Mbasogo became the President of which country in 1979?

Answer: Equatorial Guinea

As of October 2009, the President of Egypt is Hosni Mubarak, the President of Namibia is Hifikepunye Pohamba, and the President of Cameroon is Paul Biya. In a coup on August 3rd 1979, Teodoro Mbasogo forcibly removed President Francisco Macías Nguema from power, officially taking office as President on October 10th 1979.
2. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo was once the governor of Bioko. True or false?

Answer: True

The position was one of his various jobs during the presidency of Francisco Macías Nguema. During Francisco Macías Nguema's presidency, he was also the head of the Black Beach Prison, and leader of the National Guard. Bioko is a small island in the Gulf of Guinea, 779 square miles in area, and is also very mountainous.

Its highest point is a volcano, Pico Basilé, which rises to 9,878 feet above sea level. Malabo, the capital of Equatorial Guinea, is located on Bioko and is also the largest city in Equatorial Guinea, and the largest on the island.
3. What was the highest military rank Teodoro Mbasogo achieved?

Answer: Colonel

He joined the military during June 1963 as a cadet of the territorial guard. Starting on September 15th, 1963 he attended General Francisco Franco Military Academy in Sargasso, Spain. He graduated in 1965, and specialized in the handling of military vehicles. He was promoted to the rank of Colonel on January 31st, 1981.
4. What was Teodoro Mbasogo's relation to Francisco Macías Nguema, President of Equatorial Guinea from 1968 to 1979?

Answer: Francisco was Teodoro's uncle

A brutal man, Teodoro overthrew his uncle as president, and Francisco would be murdered as part of a court sentence on September 29th, 1979. Since Francisco was the first President of Equatorial Guinea, the office stayed within the family for at least 40 years.
5. In what city was Teodoro Mbasogo born?

Answer: Acoacán

All of the incorrect answers are capitals of of Equatorial Guinean provinces, Bata is the capital of Litoral province, Ebebiyín is the capital of Kié-Ntem Province, and Mongomo is really just a "geographical region" of Wele-Nzas Province, but is the capital of the province. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo was born on June 5th, 1942.
6. During political rallies, Teodoro Mbasogo actually gives away wheelchairs to his supporters. True or false?

Answer: True

Actions such as this make Teodoro popular with some people, though others tell a far different story. He is accused of ruling through torture, terror, and taking down his opponents. Human rights groups, including the United Nations, claim many human rights violations.

These include unfair trials, horrible prison conditions, and torture of political prisoners. Teodoro also has complete control over the media, and has been alleged of nepotism, which basically means he favors relatives for government positions, regardless of their suitability for the position. My source for this question was http://www.dictatorofthemonth.com/Obiang/Mar2005ObiangEN.htm
7. Teodoro was not a very good economic reformer. However, the discovery of what valuable substance during 1996 upped Equatorial Guinea's GDP to the largest, per capita, in continental Africa?

Answer: Oil

ExxonMobil struck oil during 1996, which positively and rapidly changed the economy. 185,000 barrels per day were being produced during 2004.
8. What did one of the three state radio stations of Equatorial Guinea call Teodoro Mbasogo in 2003?

Answer: The God of Equatorial Guinea

This was said during July of 2003. The radio also said he now enjoyed the right to "decide to kill without having to give anyone an account and without going to hell".
9. Of what political party is Teodoro Mbasogo a member?

Answer: Democratic Party

The Democratic Party is in fact the only political party in Equatorial Guinea, and was established by Teodoro on October 11th, 1987.
10. During the first 1998 and 2002 presidential elections, what percentage of the vote did Teodoro Mbasogo win?

Answer: 97%

According to opposition groups and human rights groups, the elections aren't free and fair. This percentage is pretty much the general percentage he won during presidential elections and he maintained power because of the alleged rigging.
Source: Author Pejikr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us