FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Crows The Avian Evolutionary Peak
Quiz about Crows The Avian Evolutionary Peak

Crows- The Avian Evolutionary Peak Quiz


The Corvidae are said to be the highest in Avian evolution. They build and use tools, solve complex puzzles, and are sociable and help others of their species in need. How much do you know about these magnificent birds and their family?

A multiple-choice quiz by jadranska. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Specific Bird Species

Author
jadranska
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,039
Updated
Mar 19 24
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1079
Last 3 plays: Johnmcmanners (15/15), Guest 86 (8/15), Guest 85 (8/15).
- -
Question 1 of 15
1. A crow is a corvid. What is the Latin name of the American crow? Hint


Question 2 of 15
2. A crow stays with his parents for up to a certain number of years after fledging and helps raise his parent's new offspring. How many years? Hint


Question 3 of 15
3. The European carrion crow goes by what Latin name? Hint


Question 4 of 15
4. For how long will a crow stay with its mate? Hint


Question 5 of 15
5. The white-necked crow, Corvus leucocephalus, shares the species name of his Latin name with what raptor? Hint


Question 6 of 15
6. Of the Corvids, the crows, ravens, jackdaws, and rooks are the most intelligent. Which corvid is the most primitive? Hint


Question 7 of 15
7. A crow has eleven primaries on its wings. What is the smallest one called? Hint


Question 8 of 15
8. Can crows be taught to mimic English words?


Question 9 of 15
9. In bright light, the black feathers of a crow will have what color lustre on the wings? Hint


Question 10 of 15
10. Crows occasionally kick their subordinates. True or false?


Question 11 of 15
11. What color are a crow's eyes? Hint


Question 12 of 15
12. A crow's nostrils are hidden by bristly feathers. How long is the nostril? Hint


Question 13 of 15
13. Crows in different parts of America sound different from each other. What is the New England American crow's distress call? Hint


Question 14 of 15
14. You leave a few pieces of bread out for the crows. Which will a nesting mother take first? Hint


Question 15 of 15
15. Crows will associate you with food if you leave small amounts in a certain place. Don't throw food to them, they don't like this, don't get near their babies, and don't do what else to them in order for them to befriend you? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : Johnmcmanners: 15/15
May 03 2024 : Guest 86: 8/15
May 02 2024 : Guest 85: 8/15
Apr 18 2024 : Guest 185: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A crow is a corvid. What is the Latin name of the American crow?

Answer: Corvus brachyrhynchos

Corax is the raven, frugilegus is the rook, and monedula is the jackdaw.
2. A crow stays with his parents for up to a certain number of years after fledging and helps raise his parent's new offspring. How many years?

Answer: 5

This shows how intelligent and helpful they are. Most birds won't even do that for one year.
3. The European carrion crow goes by what Latin name?

Answer: Corvus corone

Brachyrhynchos is the American, Splendens is the Indian house crow, and Macrorhyncus is the Indian jungle crow.
4. For how long will a crow stay with its mate?

Answer: Life

Crows are highly monogamous and easily distinguish their mate from someone else's.
5. The white-necked crow, Corvus leucocephalus, shares the species name of his Latin name with what raptor?

Answer: Bald Eagle

The bald eagle is Haliaeetus leucocephalus. I believe that "leucocephalus" may mean "white head".
6. Of the Corvids, the crows, ravens, jackdaws, and rooks are the most intelligent. Which corvid is the most primitive?

Answer: Jay

Jays are still quite intelligent.
7. A crow has eleven primaries on its wings. What is the smallest one called?

Answer: remicle

It is one cm long. Altricial is when birds are born featherless and completely dependent on their parents, retrice is a tail feather, phlange is a fingerbone.
8. Can crows be taught to mimic English words?

Answer: Yes

Yes, but not if you cut its tongue a certain way!
9. In bright light, the black feathers of a crow will have what color lustre on the wings?

Answer: brown

A raven has a purple-green iridescence, while the crow merely has a brown glow.
10. Crows occasionally kick their subordinates. True or false?

Answer: True

Most dominant crows are fatter than the subordinates. If the weaker crow has a better or higher perch than its superior, better food, or a better view, the leader may flap up and give it a kick with its strong feet and talons.
11. What color are a crow's eyes?

Answer: brown

12. A crow's nostrils are hidden by bristly feathers. How long is the nostril?

Answer: 1 cm

I learned this from the dead crow.
13. Crows in different parts of America sound different from each other. What is the New England American crow's distress call?

Answer: Loud "CAW CAW CAW-aw"

Whenever I hear this, I can expect to see the sky darkened by crows and a frightened raptor flying off, usually around 7:00 PM in the fall.
14. You leave a few pieces of bread out for the crows. Which will a nesting mother take first?

Answer: The biggest piece

Yes, crows can be very greedy. But she needed it. Crows won't always take the biggest piece though. If the crow isn't a nesting mother, it may just take a piece and call other crows to share the food.
15. Crows will associate you with food if you leave small amounts in a certain place. Don't throw food to them, they don't like this, don't get near their babies, and don't do what else to them in order for them to befriend you?

Answer: Don't look at them

Once crows befriend you, they follow you around. Sometimes you can make a corvine friend wherever you go, it's not difficult! Don't touch them unless they trust you, and don't capture them as pets- it's illegal in some states and the crows won't be happy.

A bird bred in captivity will be happy, but not a wild creature like a crow. In some places, a crow may land on your head. This crow was probably raised in captivity. Be nice- it's just being friendly.
Source: Author jadranska

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Great Elephant Bird Tough
2. Woodpeckers Difficult
3. Pheasant Tense Average
4. Stop That Pigeon! Average
5. A Partridge in a Pair Tree Easier
6. Huffin' and Puffin Average
7. Be Cass-o-wary Average
8. A Pint of Bitterns Average
9. Six Geese A-Laying Average
10. My Mourning Dove Cam Average
11. Do You Know Hummingbirds? Tough
12. American Crows vs Common Ravens Average

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us